Wegańska zupa z fasoli i pomidorów

Przepis dietetyczny Wegańska zupa z fasoli i pomidorów - Diety
Składniki:
  • 750 ml Bulion warzywny
  • 200 g Cebula
  • 10 g Czosnek
  • 580 g Fasola biała, z puszki/słoika
  • 580 g Fasola czerwona, konserwowa
  • 20 ml Oliwa z oliwek
  • 2 g Papryka chili, suszona
  • 33 g Pietruszka, natka
  • 400 g Pomidory krojone bez skórki w soku pomidorowym Pudliszki
  • 2 g Przyprawy - kmin rzymski, suszony
  • 2 g Przyprawy - kolendra liście, suszona
  • 2 g Przyprawy - oregano, suszone
  • 6 g Przyprawy - papryka, suszona
  • 2 g Przyprawy - tymianek, suszony
  • 10 g Sos sojowy
  • 3 g Sól biała
  • 12 ml Sok z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Czosnek posiekać, a fasolę odcedzić. Cebule drobno pokroić. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebule i smażyć przez 3 – 4 minuty.
Do podsmażonej cebuli dodać czosnek, smażyć kolejne 30 sekund, po czym wsypać wszystkie przyprawy i smażyć kolejne 30 sekund dokładnie mieszając. Dołożyć pomidory i dusić przez 2 – 3 minuty.
Dodać fasolę, bulion, sos sojowy oraz szczyptę soli, przykryć i gotować przez 10 – 15 minut. Na koniec do pojemnika blendera odlać 3 chochelki zupy, dodać sok z cytryny, dużą garść kolendry i wszystko zmiksować na gładki krem. Wlać z powrotem do garnka, doprawić do smaku solą oraz ewentualnie większą ilością soku z cytryny. Zupę podawać gorącą ze świeżą kolendrą na wierzchu.
Kolendrę można zastąpić zieloną pietruszką.

 

 

 

 

 

foto: Pinterest.com

Czas przygotowania

30 minut

Trudność

łatwa
5
Ilość os. / porcji

Wartości odżywcze (5 porcji)

Energia (kcal) 1671 kcal
Energia (kj) 6984.97 kj
Białko 101.28 g
Tłuszcz 28.77 g
Węglowodany ogółem 256.29 g
Błonnik pokarmowy 44.74 g
Cholesterol 0.00 mg
Odpadki w produkcie rynkowym 41.30 %
Woda 594.65 g
Białko zwierzęce 0.00 g
Białko roślinne 9.69 g
Sacharoza 4.89 g
Laktoza 0.00 g
Skrobia 2.24 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 4.13 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 14.77 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 3.03 g
Izoleucyna 254.16 mg
Leucyna 405.95 mg
Lizyna 604.32 mg
Metionina 95.35 mg
Cystyna 103.75 mg
Fenyloalanina 309.00 mg
Tyrozyna 216.25 mg
Treonina 269.01 mg
Tryptofan 136.00 mg
Walina 294.61 mg
Arginina 750.58 mg
Histydyna 169.45 mg
Alanina 431.90 mg
Kwas asparaginowy 1069.93 mg
Kwas glutaminowy 2473.01 mg
Glicyna 306.91 mg
Prolina 308.70 mg
Seryna 296.11 mg
Popiół 6.70 g
Sód 1266.31 mg
Potas 4617.15 mg
Wapń 702.86 mg
Fosfor 733.72 mg
Magnez 421.63 mg
Żelazo 29.25 mg
Cynk 8.96 mg
Miedź 0.64 mg
Mangan 0.77 mg
Jod 79.18 μg
Witamina A 729.66 μg
Retinol 0.00 μg
Beta-karoten 6475.72 μg
Witamina D 0.00 μg
Witamina E 15.59 mg
Tiamina 0.41 mg
Ryboflawina 0.48 mg
Niacyna 4.93 mg
Witamina B6 1.12 mg
Foliany 646.88 μg
Witamina B12 0.00 μg
Witamina C 183.16 mg
Wegańska zupa z fasoli i pomidorów, dietetyka przepisy - Powrót do listy przepisówPowrót do listy przepisów