DELIKATNA ZUPA KREM Z BATATÓW

Przepis dietetyczny DELIKATNA ZUPA KREM Z BATATÓW - Diety
Składniki:
  • 2 g Przyprawy - gałka muszkatołowa, mielona
  • 1 g Przyprawy - imbir, mielony
  • 2 g Przyprawy - papryka, suszona
  • 2 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony
  • 1 g Sól biała
  • 72 g Śmietana 12% tłuszczu
  • 1000 ml Bulion rosołowy
  • 460 g Batat

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Bataty umyć i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. Im mniejsze będą cząstki, tym szybciej zmiękną i zupa będzie gotowa. Kawałki batatów zalać bulionem. Gotować ok 10-15 min. Po tym czasie zdjąć zupę z palnika i zmiksować na gładki krem. Dodać przyprawy, dobrze wszystko wymieszać. Wylać na talerz i polać śmietaną.

 

 

 

foto: Freepik.com

Czas przygotowania

45 minut

Trudność

łatwa
4
Ilość os. / porcji

Wartości odżywcze (4 porcje)

Energia (kcal) 578 kcal
Energia (kj) 2420.79 kj
Białko 15.04 g
Tłuszcz 20.13 g
Węglowodany ogółem 104.42 g
Błonnik pokarmowy 15.61 g
Cholesterol 28.08 mg
Odpadki w produkcie rynkowym 0.00 %
Woda 58.19 g
Białko zwierzęce 1.94 g
Białko roślinne 0.00 g
Sacharoza 0.00 g
Laktoza 2.81 g
Skrobia 0.00 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 5.43 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 3.02 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.24 g
Izoleucyna 101.52 mg
Leucyna 172.08 mg
Lizyna 160.56 mg
Metionina 47.52 mg
Cystyna 17.28 mg
Fenyloalanina 88.56 mg
Tyrozyna 85.68 mg
Treonina 79.92 mg
Tryptofan 25.20 mg
Walina 132.48 mg
Arginina 60.48 mg
Histydyna 48.24 mg
Alanina 59.76 mg
Kwas asparaginowy 138.24 mg
Kwas glutaminowy 400.32 mg
Glicyna 35.28 mg
Prolina 185.76 mg
Seryna 104.40 mg
Popiół 1.43 g
Sód 420.78 mg
Potas 184.75 mg
Wapń 95.09 mg
Fosfor 68.84 mg
Magnez 23.50 mg
Żelazo 1.53 mg
Cynk 0.42 mg
Miedź 0.08 mg
Mangan 0.00 mg
Jod 25.02 μg
Witamina A 72.00 μg
Retinol 62.64 μg
Beta-karoten 611.58 μg
Witamina D 0.07 μg
Witamina E 0.94 mg
Tiamina 0.02 mg
Ryboflawina 0.13 mg
Niacyna 0.04 mg
Witamina B6 0.11 mg
Foliany 7.11 μg
Witamina B12 0.22 μg
Witamina C 2.33 mg
DELIKATNA ZUPA KREM Z BATATÓW, dietetyka przepisy - Powrót do listy przepisówPowrót do listy przepisów