Batony owsiane

Przepis dietetyczny Batony owsiane - Diety
Składniki:
  • 50 g Orzechy włoskie
  • 20 g Siemię lniane
  • 50 g Wiórki kokosowe
  • 4 g Cynamon
  • 240 g Banan
  • 75 g Miód pszczeli
  • 10 ml Olej kokosowy
  • 100 g Płatki owsiane górskie Halina
  • 30 g Rodzynki suszone
  • 1 g Sól biała
  • 50 g Żurawina suszona Helio

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać wymieszane płatki owsiane i posiekane orzechy. Uprażyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez ok. 6 minut. Dosypać wiórki kokosowe, siemię lniane, cynamon i sól. Całość prażyć jeszcze 1 minutę i przesypać do miski. W garnku podgrzać olej kokosowy z miodem. Banany zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę. Podgrzany olej z miodem dodać do bakalii, dorzucić suszoną żurawinę, rodzynki i zmiksowane banany. Wszystko dokładnie wymieszać. Na blachę z papierem do pieczenia wyłożyć masę i uformować ją zwilżonymi dłońmi w prostokąt o grubości około 0,5 cm. Górę można wyrównać wałkiem do ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu odstawić na około godzinę do ochłodzenia. Gdy masa ostygnie, ostrym nożem pokroić ją na batony. 

Jedna porcja to jeden baton.

 

foto: Freepik.com

 

 

Czas przygotowania

40 minut

Trudność

łatwa
10
Ilość os. / porcji

Wartości odżywcze (10 porcji)

Energia (kcal) 1895 kcal
Energia (kj) 7347.85 kj
Białko 30.09 g
Tłuszcz 88.61 g
Węglowodany ogółem 249.81 g
Błonnik pokarmowy 51.31 g
Cholesterol 0.00 mg
Odpadki w produkcie rynkowym 116.30 %
Woda 213.82 g
Białko zwierzęce 0.23 g
Białko roślinne 29.61 g
Sacharoza 33.58 g
Laktoza 0.00 g
Skrobia 67.90 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 40.95 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 11.77 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 30.09 g
Izoleucyna 1214.60 mg
Leucyna 2096.90 mg
Lizyna 797.00 mg
Metionina 456.30 mg
Cystyna 701.20 mg
Fenyloalanina 1219.50 mg
Tyrozyna 924.90 mg
Treonina 949.40 mg
Tryptofan 339.30 mg
Walina 1562.60 mg
Arginina 2645.10 mg
Histydyna 751.50 mg
Alanina 1169.40 mg
Kwas asparaginowy 2519.00 mg
Kwas glutaminowy 4873.30 mg
Glicyna 1176.60 mg
Prolina 1166.30 mg
Seryna 1223.40 mg
Popiół 7.17 g
Sód 429.85 mg
Potas 2358.24 mg
Wapń 241.92 mg
Fosfor 908.74 mg
Magnez 402.15 mg
Żelazo 10.40 mg
Cynk 6.43 mg
Miedź 1.64 mg
Mangan 9.22 mg
Jod 41.39 μg
Witamina A 23.88 μg
Retinol 0.00 μg
Beta-karoten 142.80 μg
Witamina D 0.00 μg
Witamina E 4.60 mg
Tiamina 1.15 mg
Ryboflawina 0.57 mg
Niacyna 4.09 mg
Witamina B6 1.67 mg
Foliany 202.64 μg
Witamina B12 0.00 μg
Witamina C 26.12 mg
Batony owsiane, dietetyka przepisy - Powrót do listy przepisówPowrót do listy przepisów