Ok, zamknij

Ciasto owsiane ze śliwkami

Składniki

50g Erytrol

110g Jaja kurze całe

150g Jogurt naturalny, 2% tłuszczu

21g Ksylitol

260g Mąka orkiszowa

100ml Mleko 2% tłuszczu

30ml Olej rzepakowy

100g Płatki owsiane

4g Proszek do pieczenia

550g Śliwki

czas przygotowania

Czas przygotowania:
45 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
10

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180*C. Składniki na ciasto (mąka orkiszowa, płatki owsiane, jajka, jogurt naturalny, erytrol (lub ksylitol), proszek do pieczenia) zmiksować razem. Następnie dodać mleko i wymieszać. Wyłożyć formę papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Układać je na cieście skórką w dół. Zrobić kruszonkę: do miseczki wlać olej, zasypać cukrem i płatkami owsianymi. Rozetrzeć składniki między palcami, aż powstaną drobniutkie grudki. W razie potrzeby dodać odrobinę płatków lub oleju. Rozsypać kruszonkę równomiernie po cieście. Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika, piec ok. 30 minut w 180*C.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (10 porcji):

Wartość energetyczna 21900 kcal

Wartość energetyczna 91800.00 kJ

Białko ogółem 663.00 g

Tłuszcz 579.00 g

Węglowodany ogółem 4124.00 g

Błonnik pokarmowy 259.00 g

Cholesterol 4160.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 11600 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 48600.00 kJ

Odpadki 473.00 %

Woda 7915.00 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 362.00 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 1279.00 g

Popiół 98.00 g

Sód 7366.00 mg

Sól 7.00 g

Potas 21101.00 mg

Wapń 8037.00 mg

Fosfor 11300.00 mg

Magnez 2238.00 mg

Żelazo 97.00 mg

Cynk 68.00 mg

Miedź 13.00 mg

Mangan 47.00 mg

Jod 295.00 μg

Witamina A 6207.00 μg

Retinol 3450.00 μg

β-karoten 16633.00 μg

Witamina D 19.00 μg

Witamina E 154.00 mg

Tiamina 10.00 mg

Ryboflawina 15.00 mg

Niacyna 39.00 mg

Witamina B6 7.00 mg

Foliany 1940.00 μg

Witamina B12 30.00 μg

Witamina C 303.00 mg

C 4:0 2.00 g

C 6:0 1.00 g

C 8:0 1.00 g

C 10:0 1.00 g

C 12:0 2.00 g

C 14:0 5.00 g

C 15:0 1.00 g

C 16:0 69.00 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 15.00 g

C 20:0 2.00 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 98.00 g

C 14:1 1.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 4.00 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 264.00 g

C 20:1 4.00 g

C 22:1 2.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 278.00 g

C 18:2 93.00 g

C 18:3 28.00 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 1.00 g

n-3 ogółem 29.00

n-6 ogółem 94.00

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 123.00 g

Izoleucyna 20261.00 mg

Leucyna 31131.00 mg

Lizyna 21331.00 mg

Metionina 9842.00 mg

Cystyna 8266.00 mg

Fenyloalanina 18784.00 mg

Tyrozyna 14887.00 mg

Treonina 16230.00 mg

Tryptofan 5296.00 mg

Walina 25325.00 mg

Arginina 19378.00 mg

Histydyna 9036.00 mg

Alanina 18684.00 mg

Kwas asparaginowy 46260.00 mg

Kwas glutaminowy 66373.00 mg

Glicyna 12690.00 mg

Prolina 22787.00 mg

Seryna 22591.00 mg

Glukoza 187.00 g

Fruktoza 110.00 g

Sacharoza 211.00 g

Laktoza 98.00 g

Skrobia 605.00 g