Ok, zamknij

Muffiny dyniowe z orzechami i czekoladą

Składniki

120g Banan

4g Cynamon, mielony

100g Czekolada gorzka

400g Dynia

130g Mąka ryżowa

20g Masło orzechowe kremowe, bez soli

30g Orzechy włoskie

4g Proszek do pieczenia

25ml Syrop klonowy

czas przygotowania

Czas przygotowania:
35 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
5

Sposób przygotowania:

Puree z dyni: Dynie umyć, ułożyć skórką do góry na blasze do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). Piec 45 minut, wystudzić i zmiksować blenderem. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche. Do blendera wrzucić banana, masło orzechowe, puree z dyni i syrop klonowy. Wszystko zmiksować na gładką masę. Wymieszać składniki suche i mokre razem, do momentu połączenia się w jednolite ciasto. Orzechy posiekać i dodać do ciasta. Przełożyć do silikonowych foremek na muffiny. Kostki czekolady pokroić w paski i wkładać do środka każdej muffinki. Piec w 180 stopniach bez termoobiegu przez 35-40 minut. Z podanych składników wychodzi 10 muffin. 1 porcja to dwie muffiny. 

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (5 porcji):

Wartość energetyczna 41975 kcal

Wartość energetyczna 176025.00 kJ

Białko ogółem 797.25 g

Tłuszcz 1630.75 g

Węglowodany ogółem 6387.00 g

Błonnik pokarmowy 575.25 g

Cholesterol 0.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 36600 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 153625.00 kJ

Odpadki 5522.50 %

Woda 11737.00 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 716.25 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 5102.00 g

Popiół 273.00 g

Sód 11421.25 mg

Sól 1.50 g

Potas 66486.00 mg

Wapń 16493.00 mg

Fosfor 20363.75 mg

Magnez 9473.25 mg

Żelazo 231.75 mg

Cynk 203.00 mg

Miedź 33.25 mg

Mangan 135.75 mg

Jod 349.00 μg

Witamina A 50015.00 μg

Retinol 0.00 μg

β-karoten 299887.00 μg

Witamina D 0.00 μg

Witamina E 184.25 mg

Tiamina 13.50 mg

Ryboflawina 18.25 mg

Niacyna 214.25 mg

Witamina B6 37.25 mg

Foliany 5271.00 μg

Witamina B12 0.00 μg

Witamina C 1117.25 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.25 g

C 12:0 0.00 g

C 14:0 4.75 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 287.00 g

C 17:0 0.50 g

C 18:0 337.25 g

C 20:0 6.50 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 649.75 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 1.50 g

C 17:1 0.25 g

C 18:1 455.25 g

C 20:1 3.00 g

C 22:1 0.25 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 462.75 g

C 18:2 340.00 g

C 18:3 79.50 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 8.25 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 79.75

n-6 ogółem 347.75

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 429.25 g

Izoleucyna 31875.75 mg

Leucyna 52925.50 mg

Lizyna 28353.75 mg

Metionina 13966.25 mg

Cystyna 13711.25 mg

Fenyloalanina 32076.25 mg

Tyrozyna 27882.00 mg

Treonina 25480.50 mg

Tryptofan 9361.25 mg

Walina 39811.75 mg

Arginina 55534.00 mg

Histydyna 17620.25 mg

Alanina 33272.25 mg

Kwas asparaginowy 75470.75 mg

Kwas glutaminowy 131880.75 mg

Glicyna 30260.00 mg

Prolina 28027.50 mg

Seryna 34087.75 mg

Glukoza 243.75 g

Fruktoza 212.50 g

Sacharoza 1574.75 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 2735.50 g