Ok, zamknij

Muffiny dyniowe z orzechami i czekoladą

Składniki

120g Banan

4g Cynamon, mielony

100g Czekolada gorzka

400g Dynia

20g Masło orzechowe kremowe, bez soli

130g Mąka ryżowa

30g Orzechy włoskie

4g Proszek do pieczenia

25ml Syrop klonowy

czas przygotowania

Czas przygotowania:
35 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
5

Sposób przygotowania:

Puree z dyni: Dynie umyć, ułożyć skórką do góry na blasze do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). Piec 45 minut, wystudzić i zmiksować blenderem. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche. Do blendera wrzucić banana, masło orzechowe, puree z dyni i syrop klonowy. Wszystko zmiksować na gładką masę. Wymieszać składniki suche i mokre razem, do momentu połączenia się w jednolite ciasto. Orzechy posiekać i dodać do ciasta. Przełożyć do silikonowych foremek na muffiny. Kostki czekolady pokroić w paski i wkładać do środka każdej muffinki. Piec w 180 stopniach bez termoobiegu przez 35-40 minut. Z podanych składników wychodzi 10 muffin. 1 porcja to dwie muffiny. 

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (5 porcji):

Wartość energetyczna 8400 kcal

Wartość energetyczna 35200.00 kJ

Białko ogółem 159.50 g

Tłuszcz 326.25 g

Węglowodany ogółem 1277.50 g

Błonnik pokarmowy 115.00 g

Cholesterol 0.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 7325 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 30725.00 kJ

Odpadki 1104.50 %

Woda 2347.50 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 143.25 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 1020.50 g

Popiół 54.50 g

Sód 2284.25 mg

Sól 0.25 g

Potas 13297.25 mg

Wapń 3298.50 mg

Fosfor 4072.75 mg

Magnez 1894.75 mg

Żelazo 46.25 mg

Cynk 40.50 mg

Miedź 6.75 mg

Mangan 27.25 mg

Jod 69.75 μg

Witamina A 10003.00 μg

Retinol 0.00 μg

β-karoten 59977.50 μg

Witamina D 0.00 μg

Witamina E 36.75 mg

Tiamina 2.75 mg

Ryboflawina 3.75 mg

Niacyna 42.75 mg

Witamina B6 7.50 mg

Foliany 1054.25 μg

Witamina B12 0.00 μg

Witamina C 223.50 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.00 g

C 12:0 0.00 g

C 14:0 1.00 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 57.50 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 67.50 g

C 20:0 1.25 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 130.00 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.25 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 91.00 g

C 20:1 0.50 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 92.50 g

C 18:2 68.00 g

C 18:3 16.00 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 1.75 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 16.00

n-6 ogółem 69.50

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 85.75 g

Izoleucyna 7019.75 mg

Leucyna 12180.00 mg

Lizyna 6399.50 mg

Metionina 3073.50 mg

Cystyna 2982.50 mg

Fenyloalanina 7645.25 mg

Tyrozyna 6431.75 mg

Treonina 5647.75 mg

Tryptofan 2112.75 mg

Walina 8788.25 mg

Arginina 13905.25 mg

Histydyna 4104.00 mg

Alanina 7602.75 mg

Kwas asparaginowy 18232.50 mg

Kwas glutaminowy 31537.00 mg

Glicyna 7526.50 mg

Prolina 7095.75 mg

Seryna 8336.00 mg

Glukoza 48.75 g

Fruktoza 42.50 g

Sacharoza 315.00 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 547.00 g