Wegańskie gołąbki z ryżem, soczewicą i pieczarkami

Przepis dietetyczny Wegańskie gołąbki z ryżem, soczewicą i pieczarkami - Diety
Składniki:
  • 150 g Soczewica czerwona, nasiona suche
  • 200 g Cebula
  • 2200 g Kapusta biała
  • 45 g Koncentrat pomidorowy 30%
  • 135 g Marchew
  • 20 ml Olej rzepakowy, uniwersalny
  • 500 g Pieczarka uprawna
  • 18 g Pietruszka, natka
  • 1 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony
  • 200 g Ryż basmati "Kupiec"
  • 30 g Sos sojowy
  • 500 ml Woda
  • 1 g Sól morska Sante

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ryż i czerwoną soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić i podsmażyć na oleju wraz z cebulą. Dusić do miękkości (ok. 10 minut), a następnie wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem i soczewicą, pokrojoną połową natki pietruszki, pieprzem, połową sosu sojowego i solą. W międzyczasie zagotować wodę w większym garnku i umieścić w nim kapustę, a gdy liście wierzchnie zaczną się odrywać (po ok. 10 - 15 minutach) wyjmować je po kolei. Dół każdego liścia przyciąć, odcinając najbardziej twardą część, a następnie wypełnić farszem i zawinąć. Dno garnka wyścielić pozostałą kapustą, następnie wyłożyć gołąbki i zalać gorącą wodą wymieszaną z sosem sojowym, startą na grubych oczkach tarki marchewką i posiekaną natką pietruszki (płyn powinien przykryć gołąbki). Gotować ok. 20 minut, po czym dołożyć koncentrat pomidorowy. Dusić całość jeszcze 10 - 15 minut.

 

 

foto: Freepik.com

Czas przygotowania

1 godzina 10 minut

Trudność

łatwa
4
Ilość os. / porcji

Wartości odżywcze (4 porcje)

Energia (kcal) 2254 kcal
Energia (kj) 9399.56 kj
Białko 112.72 g
Tłuszcz 33.99 g
Węglowodany ogółem 455.04 g
Błonnik pokarmowy 89.14 g
Cholesterol 0.00 mg
Odpadki w produkcie rynkowym 466.10 %
Woda 2810.94 g
Białko zwierzęce 0.00 g
Białko roślinne 96.46 g
Sacharoza 18.43 g
Laktoza 0.00 g
Skrobia 70.79 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 3.53 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 12.73 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 12.61 g
Izoleucyna 4083.51 mg
Leucyna 7339.20 mg
Lizyna 6465.77 mg
Metionina 1315.75 mg
Cystyna 1662.85 mg
Fenyloalanina 4470.95 mg
Tyrozyna 2943.75 mg
Treonina 4306.56 mg
Tryptofan 2511.85 mg
Walina 4848.26 mg
Arginina 9071.78 mg
Histydyna 3243.00 mg
Alanina 11895.00 mg
Kwas asparaginowy 10266.03 mg
Kwas glutaminowy 15139.66 mg
Glicyna 4944.51 mg
Prolina 4574.10 mg
Seryna 5059.36 mg
Popiół 31.17 g
Sód 594.66 mg
Potas 9170.49 mg
Wapń 1760.46 mg
Fosfor 2123.85 mg
Magnez 527.97 mg
Żelazo 23.53 mg
Cynk 15.98 mg
Miedź 4.37 mg
Mangan 8.16 mg
Jod 105.26 μg
Witamina A 2883.71 μg
Retinol 0.00 μg
Beta-karoten 17251.26 μg
Witamina D 9.70 μg
Witamina E 45.51 mg
Tiamina 3.55 mg
Ryboflawina 5.26 mg
Niacyna 38.66 mg
Witamina B6 3.60 mg
Foliany 1570.40 μg
Witamina B12 0.00 μg
Witamina C 1151.44 mg
Wegańskie gołąbki z ryżem, soczewicą i pieczarkami, dietetyka przepisy - Powrót do listy przepisówPowrót do listy przepisów