Ok, zamknij

Kurczak gotowany na parze z sosem brzoskwiniowym

Składniki

1g Bazylia, suszona

100g Brokuły

180g Brzoskwinia

1g Curry, w proszku

5g Czosnek

150g Kurczak brojler, pierś bez skóry surowa

45g Marchew

20g Musztarda

10ml Oliwa z oliwek

1g Oregano, suszone

1g Pieprz czarny

50g Ryż basmati "Kupiec"

1g Sól biała

czas przygotowania

Czas przygotowania:
30 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
1

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka lekko rozbić i natrzeć oliwą, przyprawami, obłożyć czosnkiem. Brokuł podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w plasterki. Kurczaka i warzywa ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Gotować ok. 15-20 min. Brzoskwinie pokroić na mniejsze cząstki, dodać musztardę i zmiksować. Kurczaka podawać z sosem i ryżem.   

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna 614 kcal

Wartość energetyczna 2567.00 kJ

Białko ogółem 41.00 g

Tłuszcz 17.17 g

Węglowodany ogółem 77.96 g

Błonnik pokarmowy 9.68 g

Cholesterol 96.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 267 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 1112.00 kJ

Odpadki 72.95 %

Woda 415.57 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 6.71 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 28.51 g

Popiół 6.22 g

Sód 851.98 mg

Sól 1.47 g

Potas 1486.79 mg

Wapń 157.29 mg

Fosfor 471.90 mg

Magnez 123.72 mg

Żelazo 4.77 mg

Cynk 2.11 mg

Miedź 0.30 mg

Mangan 1.32 mg

Jod 42.08 μg

Witamina A 1094.40 μg

Retinol 16.50 μg

β-karoten 6480.16 μg

Witamina D 0.00 μg

Witamina E 5.34 mg

Tiamina 0.26 mg

Ryboflawina 0.50 mg

Niacyna 14.10 mg

Witamina B6 1.44 mg

Foliany 162.65 μg

Witamina B12 0.29 μg

Witamina C 90.98 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.02 g

C 12:0 0.01 g

C 14:0 0.03 g

C 15:0 0.01 g

C 16:0 1.89 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 0.47 g

C 20:0 0.08 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 2.53 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.22 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 8.26 g

C 20:1 0.15 g

C 22:1 0.47 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 9.10 g

C 18:2 1.88 g

C 18:3 0.33 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.02 g

C 20:4 0.07 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.01 g

C 22:6 0.01 g

n-3 ogółem 0.33

n-6 ogółem 1.41

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2.35 g

Izoleucyna 282.87 mg

Leucyna 409.35 mg

Lizyna 409.73 mg

Metionina 174.32 mg

Cystyna 91.11 mg

Fenyloalanina 256.47 mg

Tyrozyna 208.18 mg

Treonina 295.09 mg

Tryptofan 87.02 mg

Walina 419.17 mg

Arginina 418.02 mg

Histydyna 176.00 mg

Alanina 389.87 mg

Kwas asparaginowy 779.61 mg

Kwas glutaminowy 1370.61 mg

Glicyna 277.79 mg

Prolina 362.51 mg

Seryna 327.89 mg

Glukoza 4.12 g

Fruktoza 3.75 g

Sacharoza 12.81 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 0.98 g