Ok, zamknij

Złociste kotlety z sera i kaszy jaglanej

Składniki

110g Bułka tarta

56g Jaja kurze całe

60g Kasza jaglana

250g Mazurski smak twaróg półtłusty "Mlekpol"

30ml Olej rzepakowy

50g Por

5g Sól biała

3g Tymianek, suszony

czas przygotowania

Czas przygotowania:
20 minut

trudność

Trudność:
Średnia

ilość porcji

Ilość porcji:
4

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotować i ostudzić, natomiast białą część pora należy pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojonego pora wrzucić na patelnię z gorącym olejem i dodać sól oraz tymianek. Mieszać, aż zmięknie. Twaróg rozdrobnić, dodać do niego kaszę jaglaną, 1 jajko oraz uprzednio usmażonego pora i wymieszać wszystko. Następnie uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Na rozgrzaną patelnię położyć kotleciki i smażyć około 1-2 min. na każdą stronę, aż nabiorą złocistego koloru.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (4 porcje):

Wartość energetyczna 1264 kcal

Wartość energetyczna 5292.00 kJ

Białko ogółem 66.60 g

Tłuszcz 49.64 g

Węglowodany ogółem 142.68 g

Błonnik pokarmowy 11.08 g

Cholesterol 244.12 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 968 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 4056.00 kJ

Odpadki 28.28 %

Woda 288.04 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 26.56 g

Białko zwierzęce 41.24 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 121.52 g

Popiół 9.84 g

Sód 2692.40 mg

Sól 6.48 g

Potas 859.60 mg

Wapń 379.16 mg

Fosfor 1039.68 mg

Magnez 162.04 mg

Żelazo 11.32 mg

Cynk 7.64 mg

Miedź 0.88 mg

Mangan 2.56 mg

Jod 130.24 μg

Witamina A 329.52 μg

Retinol 236.20 μg

β-karoten 590.20 μg

Witamina D 1.20 μg

Witamina E 9.52 mg

Tiamina 0.76 mg

Ryboflawina 0.64 mg

Niacyna 3.56 mg

Witamina B6 1.00 mg

Foliany 118.12 μg

Witamina B12 2.92 μg

Witamina C 11.60 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.00 g

C 12:0 0.00 g

C 14:0 0.04 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 3.40 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 0.72 g

C 20:0 0.16 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 11.40 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.16 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 20.84 g

C 20:1 0.40 g

C 22:1 0.24 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 25.80 g

C 18:2 7.36 g

C 18:3 2.56 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.04 g

n-3 ogółem 2.60

n-6 ogółem 7.32

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 10.40 g

Izoleucyna 3464.72 mg

Leucyna 6008.96 mg

Lizyna 3913.96 mg

Metionina 1725.32 mg

Cystyna 840.56 mg

Fenyloalanina 3379.36 mg

Tyrozyna 3221.72 mg

Treonina 3012.28 mg

Tryptofan 958.24 mg

Walina 4418.68 mg

Arginina 2665.80 mg

Histydyna 1715.88 mg

Alanina 2593.04 mg

Kwas asparaginowy 4662.12 mg

Kwas glutaminowy 16814.68 mg

Glicyna 1705.80 mg

Prolina 6563.84 mg

Seryna 4215.16 mg

Glukoza 0.52 g

Fruktoza 0.52 g

Sacharoza 0.68 g

Laktoza 8.00 g

Skrobia 110.72 g