SAŁATKA AWOKADO-GREJPFRUT

Przepis dietetyczny SAŁATKA AWOKADO-GREJPFRUT - Diety
Składniki:
  • 10 g Orzechy włoskie
  • 50 g Awokado
  • 130 g Grejpfrut czerwony
  • 5 g Miód pszczeli
  • 10 g Musztarda bez dodatku cukru
  • 5 ml Oliwa z oliwek
  • 1 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony
  • 1 g Sól morska Sante
  • 6 ml Sok z cytryny
  • 25 g Sałata liść

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Sałatę umyć i osuszyć, dodać do niej awokado pokrojone w ósemki oraz rozdrobnionego grejpfruta. Całość polać dresingiem (oliwę, miód, musztardę i sok wymieszać ze sobą), doprawić do smaku i posypać orzechami włoskimi. 

 

foto: Freepik.com

Czas przygotowania

15 minut

Trudność

łatwa
1
Ilość os. / porcji

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 281 kcal
Energia (kj) 1153.87 kj
Białko 4.43 g
Tłuszcz 19.64 g
Węglowodany ogółem 25.84 g
Błonnik pokarmowy 5.56 g
Cholesterol 0.00 mg
Odpadki w produkcie rynkowym 68.80 %
Woda 160.53 g
Białko zwierzęce 0.02 g
Białko roślinne 3.95 g
Sacharoza 6.23 g
Laktoza 0.00 g
Skrobia 0.16 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 2.40 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 10.67 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 5.56 g
Izoleucyna 218.50 mg
Leucyna 286.10 mg
Lizyna 144.20 mg
Metionina 89.50 mg
Cystyna 76.40 mg
Fenyloalanina 166.10 mg
Tyrozyna 131.30 mg
Treonina 144.30 mg
Tryptofan 50.10 mg
Walina 202.60 mg
Arginina 386.40 mg
Histydyna 107.80 mg
Alanina 201.90 mg
Kwas asparaginowy 479.40 mg
Kwas glutaminowy 711.70 mg
Glicyna 183.90 mg
Prolina 176.00 mg
Seryna 196.90 mg
Popiół 1.52 g
Sód 84.84 mg
Potas 894.59 mg
Wapń 56.92 mg
Fosfor 96.68 mg
Magnez 59.45 mg
Żelazo 1.48 mg
Cynk 0.81 mg
Miedź 0.23 mg
Mangan 0.51 mg
Jod 26.87 μg
Witamina A 8.20 μg
Retinol 0.00 μg
Beta-karoten 52.06 μg
Witamina D 0.00 μg
Witamina E 1.92 mg
Tiamina 0.16 mg
Ryboflawina 0.12 mg
Niacyna 1.34 mg
Witamina B6 0.25 mg
Foliany 53.80 μg
Witamina B12 0.00 μg
Witamina C 56.86 mg
SAŁATKA AWOKADO-GREJPFRUT, dietetyka przepisy - Powrót do listy przepisówPowrót do listy przepisów