SAŁATKA Z AWOKADO I PIECZONYCH BATATÓW

Przepis dietetyczny SAŁATKA Z AWOKADO I PIECZONYCH BATATÓW - Diety
Składniki:
  • 10 g Orzechy włoskie
  • 50 g Awokado
  • 25 g Granat
  • 5 g Miód pszczeli
  • 10 g Musztarda bez dodatku cukru
  • 10 ml Oliwa z oliwek
  • 1 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony
  • 25 g Szpinak, świeży
  • 1 g Sól morska Sante
  • 6 ml Sok z cytryny
  • 150 g Batat

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Bataty obrać, pokroić w kosteczkę. Skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem, wymieszać i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30 minut lub do miękkości. Na 10 minut przed końcem dodać do pieczenia orzechy. Wyłuskać owoce z granatu. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kosteczkę. Na półmiskach wyłożyć szpinak, dodać bataty z orzechami, awokado i granat. Wymieszać składniki sosu (musztarda, miód, oliwa, sok z cytryny) i polać po sałatce. 

 

foto: Freepik.com

Czas przygotowania

30 minut

Trudność

łatwa
1
Ilość os. / porcji

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 424 kcal
Energia (kj) 1753.22 kj
Białko 6.95 g
Tłuszcz 24.56 g
Węglowodany ogółem 46.58 g
Błonnik pokarmowy 7.89 g
Cholesterol 0.00 mg
Odpadki w produkcie rynkowym 27.00 %
Woda 67.94 g
Białko zwierzęce 0.02 g
Białko roślinne 3.82 g
Sacharoza 1.47 g
Laktoza 0.00 g
Skrobia 0.19 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 3.09 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 14.14 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 6.06 g
Izoleucyna 173.45 mg
Leucyna 316.90 mg
Lizyna 163.95 mg
Metionina 68.10 mg
Cystyna 62.30 mg
Fenyloalanina 187.15 mg
Tyrozyna 134.90 mg
Treonina 148.60 mg
Tryptofan 58.90 mg
Walina 217.15 mg
Arginina 364.85 mg
Histydyna 112.75 mg
Alanina 200.70 mg
Kwas asparaginowy 444.90 mg
Kwas glutaminowy 618.25 mg
Glicyna 190.10 mg
Prolina 173.85 mg
Seryna 184.45 mg
Popiół 1.40 g
Sód 88.79 mg
Potas 593.24 mg
Wapń 51.57 mg
Fosfor 80.58 mg
Magnez 57.10 mg
Żelazo 1.94 mg
Cynk 0.75 mg
Miedź 0.18 mg
Mangan 0.57 mg
Jod 28.43 μg
Witamina A 181.05 μg
Retinol 0.00 μg
Beta-karoten 1088.11 μg
Witamina D 0.00 μg
Witamina E 2.61 mg
Tiamina 0.14 mg
Ryboflawina 0.14 mg
Niacyna 1.23 mg
Witamina B6 0.28 mg
Foliany 87.75 μg
Witamina B12 0.00 μg
Witamina C 21.81 mg
SAŁATKA Z AWOKADO I PIECZONYCH BATATÓW, dietetyka przepisy - Powrót do listy przepisówPowrót do listy przepisów