Ok, zamknij

Gazpacho

Składniki

2g Bazylia, świeża

5g Czosnek

1g Mięta pieprzowa, świeża

25ml Ocet balsamiczny

50g Ogórek

25ml Oliwa z oliwek

200g Papryka czerwona

200g Papryka zielona

2g Pieprz czarny

2g Pietruszka, liście

850g Pomidor

2g Sól biała

czas przygotowania

Czas przygotowania:
20 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
2

Sposób przygotowania:

Pomidor i ogórek obrać, a papryki z czosnkiem rozdrobnić. Włożyć warzywa do blendera i dodać oliwę, ocet, sól i przyprawy: pieprz, bazylię, pietruszkę i miętę. Wszystko dokładnie zmiksować. Krem można podgrzać lub podać na zimno.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (2 porcje):

Wartość energetyczna 538 kcal

Wartość energetyczna 2254.00 kJ

Białko ogółem 13.64 g

Tłuszcz 28.38 g

Węglowodany ogółem 66.30 g

Błonnik pokarmowy 19.36 g

Cholesterol 0.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 510 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 2136.00 kJ

Odpadki 108.66 %

Woda 1245.14 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 13.22 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 41.84 g

Popiół 9.04 g

Sód 868.92 mg

Sól 2.16 g

Potas 3421.58 mg

Wapń 162.08 mg

Fosfor 317.50 mg

Magnez 128.94 mg

Żelazo 7.34 mg

Cynk 3.50 mg

Miedź 0.98 mg

Mangan 1.30 mg

Jod 64.72 μg

Witamina A 2069.48 μg

Retinol 0.00 μg

β-karoten 12418.24 μg

Witamina D 0.00 μg

Witamina E 25.54 mg

Tiamina 0.72 mg

Ryboflawina 0.70 mg

Niacyna 13.14 mg

Witamina B6 2.76 mg

Foliany 521.50 μg

Witamina B12 0.00 μg

Witamina C 675.28 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.00 g

C 12:0 0.00 g

C 14:0 0.02 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 3.52 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 0.84 g

C 20:0 0.18 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 4.54 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.24 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 17.48 g

C 20:1 0.06 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 17.78 g

C 18:2 4.00 g

C 18:3 0.64 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 0.64

n-6 ogółem 4.08

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 4.64 g

Izoleucyna 429.64 mg

Leucyna 677.52 mg

Lizyna 628.38 mg

Metionina 138.72 mg

Cystyna 190.98 mg

Fenyloalanina 421.94 mg

Tyrozyna 306.88 mg

Treonina 497.90 mg

Tryptofan 174.92 mg

Walina 540.14 mg

Arginina 601.10 mg

Histydyna 301.96 mg

Alanina 562.52 mg

Kwas asparaginowy 2233.38 mg

Kwas glutaminowy 4275.98 mg

Glicyna 459.86 mg

Prolina 490.08 mg

Seryna 551.02 mg

Glukoza 18.88 g

Fruktoza 22.60 g

Sacharoza 1.34 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 2.06 g