Wegetariańskie kotlety z soczewicy i pieczarek

Przepis dietetyczny Wegetariańskie kotlety z soczewicy i pieczarek - Diety
Składniki:
  • 25 g Jaja kurze całe
  • 40 g Soczewica czerwona, nasiona suche
  • 10 g Bułka tarta
  • 50 g Cebula
  • 3 g Czosnek
  • 10 ml Oliwa z oliwek
  • 180 g Pieczarka uprawna
  • 12 g Pietruszka, natka
  • 1 g Przyprawy - papryka chili, w proszku
  • 1 g Przyprawy - kurkuma, mielona
  • 1 g Przyprawy - oregano, suszone
  • 1 g Przyprawy - papryka, suszona
  • 1 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony
  • 1 g Sól morska Sante

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Soczewicę wsypać do małego garnka, zalać wodą, doprawić solą i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut do miękkości. Następnie garnek otworzyć, dodać przyprawy: paprykę słodką i ostrą, kurkumę, oregano i pieprz, wszystko wymieszać, odparować i ostudzić. Pieczarki umyć, pokroić i wrzucić na patelnię. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek oraz oliwę. Smażyć przez ok. 10 minut. Tak przygotowane pieczarki przestudzić i rozdrobnić w blenderze. W misce połączyć soczewicę, pieczarki oraz jajko i 2 łyżki bułki tartej. Doprawić solą, pieprzem i dorzucić posiekaną natkę. Uformować 4 kotlety. Usmażyć na złoty kolor, na rozgrzanej oliwie z dwóch stron. 

 

foto: Freepik.com

 

 

Czas przygotowania

30 minut

Trudność

łatwa
1
Ilość os. / porcji

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 361 kcal
Energia (kj) 1499.14 kj
Białko 21.09 g
Tłuszcz 15.25 g
Węglowodany ogółem 44.22 g
Błonnik pokarmowy 10.86 g
Cholesterol 90.00 mg
Odpadki w produkcie rynkowym 29.44 %
Woda 250.08 g
Białko zwierzęce 3.14 g
Białko roślinne 17.40 g
Sacharoza 1.77 g
Laktoza 0.00 g
Skrobia 25.77 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 2.75 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 8.49 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 2.43 g
Izoleucyna 924.77 mg
Leucyna 1648.16 mg
Lizyna 1648.20 mg
Metionina 353.63 mg
Cystyna 434.35 mg
Fenyloalanina 1025.30 mg
Tyrozyna 719.86 mg
Treonina 826.63 mg
Tryptofan 714.58 mg
Walina 986.18 mg
Arginina 1540.29 mg
Histydyna 659.54 mg
Alanina 3310.00 mg
Kwas asparaginowy 2137.77 mg
Kwas glutaminowy 3461.07 mg
Glicyna 830.30 mg
Prolina 991.78 mg
Seryna 1094.60 mg
Popiół 3.51 g
Sód 116.95 mg
Potas 1327.89 mg
Wapń 116.26 mg
Fosfor 519.04 mg
Magnez 80.91 mg
Żelazo 7.10 mg
Cynk 3.22 mg
Miedź 1.23 mg
Mangan 0.92 mg
Jod 29.87 μg
Witamina A 184.84 μg
Retinol 67.50 μg
Beta-karoten 1138.87 μg
Witamina D 3.92 μg
Witamina E 2.95 mg
Tiamina 0.55 mg
Ryboflawina 1.48 mg
Niacyna 10.04 mg
Witamina B6 0.55 mg
Foliany 121.12 μg
Witamina B12 0.40 μg
Witamina C 37.29 mg
Wegetariańskie kotlety z soczewicy i pieczarek, dietetyka przepisy - Powrót do listy przepisówPowrót do listy przepisów