Ok, zamknij

Energetyzujący sok z buraka

Składniki

200g Burak

15g Korzeń imbiru, surowy

135g Marchew

480g Pomarańcza

45g Seler naciowy łodyga

12ml Sok z cytryny, świeży

czas przygotowania

Czas przygotowania:
20 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
3

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć. Buraki, marchewki, pomarańcze, imbir obrać. Wycisnąć sok ze wszystkich składników z wyjątkiem cytryny. Wlać sok z cytryny, wymieszać, przelać do szklanek.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (3 porcje):

Wartość energetyczna 375 kcal

Wartość energetyczna 1578.00 kJ

Białko ogółem 10.02 g

Tłuszcz 1.65 g

Węglowodany ogółem 90.12 g

Błonnik pokarmowy 19.53 g

Cholesterol 0.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 354 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 1491.00 kJ

Odpadki 219.51 %

Woda 737.28 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 9.27 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 66.60 g

Popiół 5.10 g

Sód 231.18 mg

Sól 0.57 g

Potas 2029.71 mg

Wapń 292.11 mg

Fosfor 193.65 mg

Magnez 120.36 mg

Żelazo 6.09 mg

Cynk 2.37 mg

Miedź 0.72 mg

Mangan 1.32 mg

Jod 15.00 μg

Witamina A 2330.79 μg

Retinol 0.00 μg

β-karoten 13987.62 μg

Witamina D 0.00 μg

Witamina E 1.71 mg

Tiamina 0.48 mg

Ryboflawina 0.33 mg

Niacyna 2.49 mg

Witamina B6 0.81 mg

Foliany 365.25 μg

Witamina B12 0.00 μg

Witamina C 265.17 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.00 g

C 12:0 0.00 g

C 14:0 0.00 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 0.21 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 0.00 g

C 20:0 0.00 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 0.21 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.06 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 0.18 g

C 20:1 0.00 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 0.24 g

C 18:2 0.39 g

C 18:3 0.12 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 0.09

n-6 ogółem 0.36

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0.48 g

Izoleucyna 317.10 mg

Leucyna 418.44 mg

Lizyna 587.01 mg

Metionina 189.15 mg

Cystyna 131.16 mg

Fenyloalanina 403.20 mg

Tyrozyna 303.75 mg

Treonina 284.31 mg

Tryptofan 89.55 mg

Walina 392.70 mg

Arginina 710.61 mg

Histydyna 164.40 mg

Alanina 507.84 mg

Kwas asparaginowy 1768.41 mg

Kwas glutaminowy 1659.00 mg

Glicyna 674.94 mg

Prolina 455.94 mg

Seryna 368.25 mg

Glukoza 13.71 g

Fruktoza 14.43 g

Sacharoza 34.47 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 0.60 g