Ok, zamknij

Zupa z zielonego groszku

Składniki

15g Czosnek

200g Groszek zielony

125g Jogurt naturalny, 2% tłuszczu

70g Seler korzeniowy

1g Sól morska Sante

400g Ziemniaki czerwone

czas przygotowania

Czas przygotowania:
20 minut

trudność

Trudność:
Średnia

ilość porcji

Ilość porcji:
2

Sposób przygotowania:

Seler z ziemniakami obrać i pokroić w kostkę. Ugotować wodę z solą, a następnie dodać seler, ziemniaki i groszek, gotować około 15min., aż wszystkie warzywa zmiękną.    Po ugotowaniu warzywa przerzucić do blendera, dodać wyciśnięty czosnek oraz jogurt i jeszcze raz zmiksować.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (2 porcje):

Wartość energetyczna 572 kcal

Wartość energetyczna 2410.00 kJ

Białko ogółem 28.42 g

Tłuszcz 4.16 g

Węglowodany ogółem 115.64 g

Błonnik pokarmowy 22.86 g

Cholesterol 10.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 292 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 1228.00 kJ

Odpadki 108.56 %

Woda 653.48 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 20.74 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 36.00 g

Popiół 8.32 g

Sód 217.50 mg

Sól 0.38 g

Potas 3215.70 mg

Wapń 330.66 mg

Fosfor 719.46 mg

Magnez 184.86 mg

Żelazo 7.46 mg

Cynk 5.24 mg

Miedź 1.26 mg

Mangan 2.04 mg

Jod 38.12 μg

Witamina A 158.80 μg

Retinol 17.50 μg

β-karoten 862.96 μg

Witamina D 0.04 μg

Witamina E 1.12 mg

Tiamina 1.14 mg

Ryboflawina 0.80 mg

Niacyna 10.92 mg

Witamina B6 1.30 mg

Foliany 217.66 μg

Witamina B12 0.64 μg

Witamina C 114.44 mg

C 4:0 0.08 g

C 6:0 0.06 g

C 8:0 0.04 g

C 10:0 0.06 g

C 12:0 0.12 g

C 14:0 0.28 g

C 15:0 0.04 g

C 16:0 0.94 g

C 17:0 0.04 g

C 18:0 0.38 g

C 20:0 0.00 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 2.00 g

C 14:1 0.04 g

C 15:1 0.02 g

C 16:1 0.08 g

C 17:1 0.04 g

C 18:1 0.92 g

C 20:1 0.00 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 1.08 g

C 18:2 0.38 g

C 18:3 0.12 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 0.06

n-6 ogółem 0.20

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0.50 g

Izoleucyna 1253.40 mg

Leucyna 2046.00 mg

Lizyna 2018.96 mg

Metionina 427.80 mg

Cystyna 300.76 mg

Fenyloalanina 1309.90 mg

Tyrozyna 912.70 mg

Treonina 1121.26 mg

Tryptofan 327.26 mg

Walina 1587.56 mg

Arginina 2045.50 mg

Histydyna 628.66 mg

Alanina 1163.30 mg

Kwas asparaginowy 3911.20 mg

Kwas glutaminowy 4971.60 mg

Glicyna 992.20 mg

Prolina 1399.06 mg

Seryna 1324.50 mg

Glukoza 2.22 g

Fruktoza 1.74 g

Sacharoza 7.90 g

Laktoza 4.00 g

Skrobia 69.90 g