SAŁATKA Z PIECZONĄ MARCHEWKĄ, PĘCZAKIEM, FETĄ I CZARNYMI OLIWKAMI

Przepis dietetyczny SAŁATKA Z PIECZONĄ MARCHEWKĄ, PĘCZAKIEM, FETĄ I CZARNYMI OLIWKAMI - Diety
Składniki:
  • 500 g Marchew
  • 12 ml Ocet winny, balsamiczny
  • 10 ml Oliwa z oliwek
  • 18 g Oliwki czarne, bez pestek
  • 1 g Przyprawy - bazylia, suszona
  • 3 g Przyprawy - kminek, suszony
  • 3 g Przyprawy - papryka, suszona
  • 50 g Sałata lodowa
  • 80 g Ser feta
  • 10 ml Syrop klonowy
  • 35 g Kasza jęczmienna, pęczak

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Marchewkę obrać lub oskrobać, umyć i pokroić w słupki. Doprawić solą, kminkiem, ziołami prowansalskimi, papryką, wymieszać z syropem klonowym i oliwą.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Marchewkę wyłożyć na dużą blachę z papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut do miękkości.
W międzyczasie ugotować kaszę pęczak w lekko osolonej wodzie pod przykryciem (ok. 20 minut, 4 łyżki suchej kaszy na ok. 1/2 szklanki wody). Na koniec odparować resztę wody jeśli taka została.
Ugotowaną kaszę wyłożyć na blaszkę z marchewką, dodać oliwki i wymieszać. Na półmiskach położyć poszarpaną sałatę lub mieszankę sałat, wyłożyć marchewkę z kaszą i oliwkami, posypać pokruszonym serem feta i polać zagęszczonym octem balsamicznym.

Czas przygotowania

20 minut

Trudność

łatwa
2
Ilość os. / porcji

Wartości odżywcze (2 porcje)

Energia (kcal) 603 kcal
Energia (kj) 2496.66 kj
Białko 23.68 g
Tłuszcz 27.73 g
Węglowodany ogółem 85.26 g
Błonnik pokarmowy 21.79 g
Cholesterol 71.20 mg
Odpadki w produkcie rynkowym 142.50 %
Woda 549.17 g
Białko zwierzęce 13.60 g
Białko roślinne 8.64 g
Sacharoza 10.23 g
Laktoza 0.80 g
Skrobia 25.37 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 10.17 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 10.40 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 2.40 g
Izoleucyna 1070.95 mg
Leucyna 1721.80 mg
Lizyna 1474.10 mg
Metionina 513.05 mg
Cystyna 212.35 mg
Fenyloalanina 1043.15 mg
Tyrozyna 991.55 mg
Treonina 828.75 mg
Tryptofan 268.85 mg
Walina 1385.55 mg
Arginina 921.50 mg
Histydyna 531.00 mg
Alanina 894.45 mg
Kwas asparaginowy 2030.10 mg
Kwas glutaminowy 4737.15 mg
Glicyna 603.85 mg
Prolina 1897.70 mg
Seryna 1118.90 mg
Popiół 7.05 g
Sód 1731.38 mg
Potas 1795.32 mg
Wapń 667.03 mg
Fosfor 559.78 mg
Magnez 139.76 mg
Żelazo 5.83 mg
Cynk 4.62 mg
Miedź 0.66 mg
Mangan 1.38 mg
Jod 17.05 μg
Witamina A 8489.40 μg
Retinol 100.00 μg
Beta-karoten 51206.38 μg
Witamina D 0.40 μg
Witamina E 5.87 mg
Tiamina 0.37 mg
Ryboflawina 0.61 mg
Niacyna 3.21 mg
Witamina B6 1.05 mg
Foliany 228.77 μg
Witamina B12 0.88 μg
Witamina C 26.87 mg
SAŁATKA Z PIECZONĄ MARCHEWKĄ, PĘCZAKIEM, FETĄ I CZARNYMI OLIWKAMI, dietetyka przepisy - Powrót do listy przepisówPowrót do listy przepisów