Ok, zamknij

Ajwar z makaronem

Składniki

240g Bakłażan

100g Cebula

6g Czosnek

100g Koncentrat pomidorowy, 30%

240g Makaron razowy świderki Symbio

10ml Olej rzepakowy

1g Papryka chili, w proszku

460g Papryka czerwona

1g Pieprz czarny

1g Sól biała

czas przygotowania

Czas przygotowania:
20 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
4

Sposób przygotowania:

Umyć papryki i upiec je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut. Po tym czasie paprykę przełożyć do miski z zimną wodą. Po kilku minutach paprykę wyjąć i obrać ze skórki. Bakłażana i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Następnie warzywa smażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Gdy bakłażan będzie już miękki dorzucić na patelnie pokrojoną paprykę i rozdrobniony czosnek. Smażyć przez kilka minut. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je blenderem. Do tak przygotowanej pasty dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i podsmażać jeszcze przez chwilę. Podawać z makaronem.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (4 porcje):

Wartość energetyczna 1280 kcal

Wartość energetyczna 5360.00 kJ

Białko ogółem 43.36 g

Tłuszcz 20.16 g

Węglowodany ogółem 241.64 g

Błonnik pokarmowy 40.48 g

Cholesterol 0.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 440 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 1836.00 kJ

Odpadki 127.40 %

Woda 807.24 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 16.00 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 51.08 g

Popiół 8.64 g

Sód 492.20 mg

Sól 1.12 g

Potas 3670.80 mg

Wapń 289.48 mg

Fosfor 942.84 mg

Magnez 498.80 mg

Żelazo 15.60 mg

Cynk 8.80 mg

Miedź 0.60 mg

Mangan 1.28 mg

Jod 31.88 μg

Witamina A 3037.72 μg

Retinol 0.00 μg

β-karoten 18272.92 μg

Witamina D 0.00 μg

Witamina E 18.84 mg

Tiamina 0.64 mg

Ryboflawina 0.84 mg

Niacyna 13.24 mg

Witamina B6 3.00 mg

Foliany 310.16 μg

Witamina B12 0.00 μg

Witamina C 713.16 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.00 g

C 12:0 0.00 g

C 14:0 0.00 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 1.16 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 0.36 g

C 20:0 0.04 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 2.24 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.00 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 6.36 g

C 20:1 0.12 g

C 22:1 0.08 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 7.16 g

C 18:2 3.56 g

C 18:3 1.40 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 1.40

n-6 ogółem 3.48

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 4.96 g

Izoleucyna 561.68 mg

Leucyna 877.76 mg

Lizyna 801.24 mg

Metionina 181.68 mg

Cystyna 240.32 mg

Fenyloalanina 591.80 mg

Tyrozyna 392.44 mg

Treonina 596.00 mg

Tryptofan 212.76 mg

Walina 681.60 mg

Arginina 965.16 mg

Histydyna 367.08 mg

Alanina 786.00 mg

Kwas asparaginowy 2625.52 mg

Kwas glutaminowy 4209.48 mg

Glicyna 588.08 mg

Prolina 671.00 mg

Seryna 646.64 mg

Glukoza 20.24 g

Fruktoza 22.60 g

Sacharoza 3.44 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 2.24 g