Ok, zamknij

Królik duszony z suszonymi śliwkami

Składniki

1500g Królik, tuszka

6g Liść laurowy, suszony

200g Marchew

24g Mąka pszenna biała, uniwersalna

15ml Olej rzepakowy

1g Pieprz biały

40ml Sok z cytryny

1g Sól biała

200g Śliwki bez pestek, suszone

10g Tymianek, świeży

czas przygotowania

Czas przygotowania:
90 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
4

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną marchewkę opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przygotowanego, opłukanego i osuszonego królika pokroić na porcje. Natrzeć sokiem z cytryny, solą, rozkruszonym liściem laurowym, tymiankiem, ułożyć w misce, posypać tartą marchewką, podlać wodą, przykryć i pozostawić w lodówce na 24 godziny. 2 razy mięso przewrócić. Mięso wyjąć z marynaty, włożyć do rondla, podlać odcedzoną marynatą i dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać umyte i namoczone śliwki. Gdy mięso jest już miękkie, podprawić zawiesiną z mąki, oleju i wody, zagotować, doprawić do smaku. Porcje mięsa ułożyć na półmisku, obłożyć wypestkowanymi śliwkami.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (4 porcje):

Wartość energetyczna 3232 kcal

Wartość energetyczna 13548.00 kJ

Białko ogółem 327.76 g

Tłuszcz 138.84 g

Węglowodany ogółem 183.92 g

Błonnik pokarmowy 30.00 g

Cholesterol 975.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 3104 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 13012.00 kJ

Odpadki 367.00 %

Woda 1321.16 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 324.00 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 129.20 g

Popiół 25.36 g

Sód 1224.72 mg

Sól 3.08 g

Potas 8107.24 mg

Wapń 600.48 mg

Fosfor 3039.36 mg

Magnez 528.68 mg

Żelazo 47.80 mg

Cynk 35.44 mg

Miedź 3.44 mg

Mangan 2.24 mg

Jod 30.92 μg

Witamina A 3662.36 μg

Retinol 0.00 μg

β-karoten 22011.52 μg

Witamina D 6.00 μg

Witamina E 7.84 mg

Tiamina 0.76 mg

Ryboflawina 1.84 mg

Niacyna 109.80 mg

Witamina B6 9.76 mg

Foliany 176.64 μg

Witamina B12 150.00 μg

Witamina C 52.48 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.00 g

C 12:0 0.04 g

C 14:0 23.00 g

C 15:0 0.76 g

C 16:0 35.20 g

C 17:0 0.92 g

C 18:0 11.56 g

C 20:0 0.08 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 50.88 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 2.44 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 30.36 g

C 20:1 0.16 g

C 22:1 0.12 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 33.24 g

C 18:2 27.40 g

C 18:3 12.92 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 2.12 g

C 20:5 1.52 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 14.32

n-6 ogółem 29.32

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 43.96 g

Izoleucyna 16064.20 mg

Leucyna 24822.60 mg

Lizyna 28154.32 mg

Metionina 8733.92 mg

Cystyna 4117.56 mg

Fenyloalanina 15054.80 mg

Tyrozyna 11820.88 mg

Treonina 13990.84 mg

Tryptofan 3642.88 mg

Walina 16649.32 mg

Arginina 20576.08 mg

Histydyna 8348.20 mg

Alanina 19770.68 mg

Kwas asparaginowy 33967.40 mg

Kwas glutaminowy 53812.96 mg

Glicyna 16476.04 mg

Prolina 16954.52 mg

Seryna 13598.84 mg

Glukoza 3.60 g

Fruktoza 3.24 g

Sacharoza 44.16 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 0.60 g