Ok, zamknij

Dietetyczne frytki z selera

Składniki

30ml Olej rzepakowy

1g Pieprz czarny

325g Seler korzeniowy

5g Sól biała

5g Tymianek, świeży

czas przygotowania

Czas przygotowania:
50 minut

trudność

Trudność:
Średnia

ilość porcji

Ilość porcji:
2

Sposób przygotowania:

Seler umyć i obrać, następnie pokroić w plastry, potem w prostokąty tak, aby wyglądał jak frytki. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, spryskać olejem, posolić i posypać pieprzem oraz ulubionymi ziołami jak np. tymiankiem. Wstawić doprawione selerowe frytki do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza na około 40 min, pamiętając o tym, żeby w międzyczasie je obrócić.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (2 porcje):

Wartość energetyczna 376 kcal

Wartość energetyczna 1548.00 kJ

Białko ogółem 5.58 g

Tłuszcz 31.10 g

Węglowodany ogółem 26.90 g

Błonnik pokarmowy 16.88 g

Cholesterol 0.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 368 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 1516.00 kJ

Odpadki 123.50 %

Woda 294.30 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 5.20 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 9.10 g

Popiół 8.12 g

Sód 2222.66 mg

Sól 5.56 g

Potas 1083.74 mg

Wapń 156.14 mg

Fosfor 267.28 mg

Magnez 85.96 mg

Żelazo 2.62 mg

Cynk 1.92 mg

Miedź 0.22 mg

Mangan 0.88 mg

Jod 121.16 μg

Witamina A 25.18 μg

Retinol 0.00 μg

β-karoten 213.90 μg

Witamina D 0.00 μg

Witamina E 9.20 mg

Tiamina 0.16 mg

Ryboflawina 0.34 mg

Niacyna 3.04 mg

Witamina B6 0.94 mg

Foliany 41.42 μg

Witamina B12 0.00 μg

Witamina C 34.66 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.00 g

C 12:0 0.00 g

C 14:0 0.02 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 1.46 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 0.46 g

C 20:0 0.14 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 2.16 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.04 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 18.06 g

C 20:1 0.36 g

C 22:1 0.24 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 19.00 g

C 18:2 5.58 g

C 18:3 2.44 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 2.42

n-6 ogółem 5.58

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 8.06 g

Izoleucyna 260.02 mg

Leucyna 458.28 mg

Lizyna 139.76 mg

Metionina 120.26 mg

Cystyna 32.50 mg

Fenyloalanina 299.00 mg

Tyrozyna 87.76 mg

Treonina 240.52 mg

Tryptofan 74.76 mg

Walina 318.54 mg

Arginina 266.50 mg

Histydyna 100.76 mg

Alanina 305.52 mg

Kwas asparaginowy 783.26 mg

Kwas glutaminowy 994.52 mg

Glicyna 240.50 mg

Prolina 266.52 mg

Seryna 214.50 mg

Glukoza 1.64 g

Fruktoza 0.98 g

Sacharoza 5.54 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 1.30 g