Ok, zamknij

Dietetyczne frytki z selera

Składniki

30ml Olej rzepakowy

1g Pieprz czarny

325g Seler korzeniowy

5g Sól biała

5g Tymianek, świeży

czas przygotowania

Czas przygotowania:
50 minut

trudność

Trudność:
Średnia

ilość porcji

Ilość porcji:
2

Sposób przygotowania:

Seler umyć i obrać, następnie pokroić w plastry, potem w prostokąty tak, aby wyglądał jak frytki. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, spryskać olejem, posolić i posypać pieprzem oraz ulubionymi ziołami jak np. tymiankiem. Wstawić doprawione selerowe frytki do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza na około 40 min, pamiętając o tym, żeby w międzyczasie je obrócić.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (2 porcje):

Wartość energetyczna 376 kcal

Wartość energetyczna 1548.00 kJ

Białko ogółem 5.58 g

Tłuszcz 31.10 g

Węglowodany ogółem 26.90 g

Błonnik pokarmowy 16.88 g

Cholesterol 0.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 368 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 1516.00 kJ

Odpadki 123.50 %

Woda 294.30 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 5.20 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 9.10 g

Popiół 8.12 g

Sód 2222.66 mg

Sól 5.56 g

Potas 1083.74 mg

Wapń 156.14 mg

Fosfor 267.28 mg

Magnez 85.96 mg

Żelazo 2.62 mg

Cynk 1.92 mg

Miedź 0.22 mg

Mangan 0.88 mg

Jod 121.16 μg

Witamina A 25.18 μg

Retinol 0.00 μg

β-karoten 213.90 μg

Witamina D 0.00 μg

Witamina E 9.20 mg

Tiamina 0.16 mg

Ryboflawina 0.34 mg

Niacyna 3.04 mg

Witamina B6 0.94 mg

Foliany 41.42 μg

Witamina B12 0.00 μg

Witamina C 34.66 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.00 g

C 12:0 0.00 g

C 14:0 0.02 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 1.46 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 0.46 g

C 20:0 0.14 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 2.16 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.04 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 18.06 g

C 20:1 0.36 g

C 22:1 0.24 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 19.00 g

C 18:2 5.58 g

C 18:3 2.44 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 2.42

n-6 ogółem 5.58

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 8.06 g

Izoleucyna 277.92 mg

Leucyna 481.50 mg

Lizyna 148.50 mg

Metionina 121.22 mg

Cystyna 33.88 mg

Fenyloalanina 303.46 mg

Tyrozyna 92.58 mg

Treonina 250.64 mg

Tryptofan 81.04 mg

Walina 339.32 mg

Arginina 269.58 mg

Histydyna 102.34 mg

Alanina 311.66 mg

Kwas asparaginowy 797.38 mg

Kwas glutaminowy 1008.64 mg

Glicyna 244.92 mg

Prolina 280.64 mg

Seryna 218.60 mg

Glukoza 1.64 g

Fruktoza 0.98 g

Sacharoza 5.54 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 1.30 g