Złote mleko
Składniki
2g Cynamon, mielony
2g Korzeń imbiru, surowy
2g Kurkuma, mielona
240ml Mleko migdałowe, niesłodzone
5ml Olej kokosowy
1g Pieprz czarny

Czas przygotowania:
5 minut

Trudność:
Łatwa

Ilość porcji:
1
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać w rondelku razem z kurkumą. Imbir posiekać lub zetrzeć na tarce, wszystkie składniki dodać do garnka i podgrzać. Mocno ciepłe mleko odstawić na chwilę do przestygnięcia.

Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna 97 kcal
Wartość energetyczna 406.00 kJ
Białko ogółem 1.37 g
Tłuszcz 7.39 g
Węglowodany ogółem 7.09 g
Błonnik pokarmowy 2.28 g
Cholesterol 0.00 mg
Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 0 kcal
Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 0.00 kJ
Odpadki 0.00 %
Woda 233.87 g
Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 0.00 g
Białko zwierzęce 0.00 g
Białko roślinne 0.00 g
Węglowodany przyswajalne 0.00 g
Popiół 2.17 g
Sód 174.00 mg
Sól 0.00 g
Potas 232.61 mg
Wapń 469.80 mg
Fosfor 31.12 mg
Magnez 22.33 mg
Żelazo 2.05 mg
Cynk 0.29 mg
Miedź 0.10 mg
Mangan 0.98 mg
Jod 0.00 μg
Witamina A 0.57 μg
Retinol 0.00 μg
β-karoten 5.34 μg
Witamina D 2.40 μg
Witamina E 15.36 mg
Tiamina 0.00 mg
Ryboflawina 0.02 mg
Niacyna 0.26 mg
Witamina B6 0.00 mg
Foliany 3.31 μg
Witamina B12 0.00 μg
Witamina C 0.19 mg
C 4:0 0.00 g
C 6:0 0.02 g
C 8:0 0.34 g
C 10:0 0.29 g
C 12:0 2.09 g
C 14:0 0.85 g
C 15:0 0.00 g
C 16:0 0.60 g
C 17:0 0.01 g
C 18:0 0.18 g
C 20:0 0.00 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 4.37 g
C 14:1 0.00 g
C 15:1 0.00 g
C 16:1 0.01 g
C 17:1 0.00 g
C 18:1 1.67 g
C 20:1 0.00 g
C 22:1 0.00 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 1.76 g
C 18:2 0.70 g
C 18:3 0.00 g
C 18:4 0.00 g
C 20:3 0.00 g
C 20:4 0.00 g
C 20:5 0.00 g
C 22:5 0.00 g
C 22:6 0.00 g
n-3 ogółem 0.00
n-6 ogółem 0.60
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0.70 g
Izoleucyna 0.01 mg
Leucyna 0.04 mg
Lizyna 0.01 mg
Metionina 0.00 mg
Cystyna 0.00 mg
Fenyloalanina 0.01 mg
Tyrozyna 0.01 mg
Treonina 0.01 mg
Tryptofan 0.00 mg
Walina 0.02 mg
Arginina 0.01 mg
Histydyna 0.00 mg
Alanina 0.02 mg
Kwas asparaginowy 0.06 mg
Kwas glutaminowy 0.04 mg
Glicyna 0.01 mg
Prolina 0.03 mg
Seryna 0.01 mg
Glukoza 0.03 g
Fruktoza 0.03 g
Sacharoza 1.99 g
Laktoza 0.00 g
Skrobia 0.17 g