Ok, zamknij

Sok marchwiowo-pomarańczowy z imbirem

Składniki

10g Korzeń imbiru, surowy

350g Limonka

300g Marchew

960g Pomarańcza

czas przygotowania

Czas przygotowania:
5 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
2

Sposób przygotowania:

Marchew umyć, odciąć końce i obrać. Imbir umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Z pomarańczy, marchewki i limonki wycisnąć sok. Do gotowego soku dodać starty imbir, całość wymieszać. Sok można przecedzić przed podaniem. Gotowy sok przechowywać w lodówce maksymalnie 1 dzień.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (2 porcje):

Wartość energetyczna 664 kcal

Wartość energetyczna 2796.00 kJ

Białko ogółem 14.28 g

Tłuszcz 3.30 g

Węglowodany ogółem 173.26 g

Błonnik pokarmowy 39.04 g

Cholesterol 0.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 550 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 2322.00 kJ

Odpadki 346.80 %

Woda 1422.06 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 11.64 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 105.54 g

Popiół 7.14 g

Sód 283.10 mg

Sól 0.70 g

Potas 3001.30 mg

Wapń 541.90 mg

Fosfor 383.20 mg

Magnez 188.50 mg

Żelazo 7.50 mg

Cynk 2.88 mg

Miedź 1.22 mg

Mangan 0.92 mg

Jod 20.52 μg

Witamina A 5157.40 μg

Retinol 0.00 μg

β-karoten 31013.40 μg

Witamina D 0.00 μg

Witamina E 4.16 mg

Tiamina 1.04 mg

Ryboflawina 0.52 mg

Niacyna 4.06 mg

Witamina B6 1.58 mg

Foliany 413.10 μg

Witamina B12 0.00 μg

Witamina C 582.96 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.00 g

C 12:0 0.00 g

C 14:0 0.00 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 0.40 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 0.00 g

C 20:0 0.00 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 0.42 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.12 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 0.36 g

C 20:1 0.00 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 0.48 g

C 18:2 0.74 g

C 18:3 0.24 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 0.16

n-6 ogółem 0.60

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0.96 g

Izoleucyna 419.70 mg

Leucyna 447.20 mg

Lizyna 754.90 mg

Metionina 219.50 mg

Cystyna 164.60 mg

Fenyloalanina 483.90 mg

Tyrozyna 300.20 mg

Treonina 280.80 mg

Tryptofan 105.90 mg

Walina 571.90 mg

Arginina 837.70 mg

Histydyna 220.20 mg

Alanina 828.70 mg

Kwas asparaginowy 1916.80 mg

Kwas glutaminowy 2004.60 mg

Glicyna 1164.70 mg

Prolina 678.50 mg

Seryna 428.10 mg

Glukoza 26.88 g

Fruktoza 28.20 g

Sacharoza 43.44 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 0.90 g