Batony owsiane z jabłkiem

Przepis dietetyczny Batony owsiane z jabłkiem - Diety
Składniki:
  • 5 g Cytryna
  • 85 g Jabłko
  • 10 g Miód pszczeli
  • 40 g Płatki owsiane
  • 30 g Rodzynki suszone
  • 10 g Słonecznik łuskany

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jabłko zetrzeć na tarce. Rodzynki posiekać na mniejsze kawałki. Nasiona prażyć przez 2 min. na suchej patelni. Wymieszać rodzynki, płatki owsiane, sok wyciśnięty z cytryny, starte jabłko oraz miód. Uformować batony i umieścic je na papierze do pieczenia. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 25 min.

 

foto: Freepik.com

Czas przygotowania

30 minut

Trudność

łatwa
6
Ilość os. / porcji

Wartości odżywcze (6 porcji)

Energia (kcal) 363 kcal
Energia (kj) 1501.65 kj
Białko 8.30 g
Tłuszcz 7.76 g
Węglowodany ogółem 70.26 g
Błonnik pokarmowy 7.11 g
Cholesterol 0.00 mg
Odpadki w produkcie rynkowym 29.45 %
Woda 91.78 g
Białko zwierzęce 0.03 g
Białko roślinne 8.27 g
Sacharoza 3.72 g
Laktoza 0.00 g
Skrobia 26.09 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 1.02 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 1.90 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 4.16 g
Izoleucyna 396.20 mg
Leucyna 597.65 mg
Lizyna 299.20 mg
Metionina 153.30 mg
Cystyna 221.95 mg
Fenyloalanina 371.85 mg
Tyrozyna 254.65 mg
Treonina 321.40 mg
Tryptofan 110.70 mg
Walina 504.50 mg
Arginina 694.55 mg
Histydyna 194.60 mg
Alanina 405.90 mg
Kwas asparaginowy 841.05 mg
Kwas glutaminowy 1666.65 mg
Glicyna 412.85 mg
Prolina 453.35 mg
Seryna 368.90 mg
Popiół 1.93 g
Sód 11.25 mg
Potas 605.55 mg
Wapń 64.00 mg
Fosfor 300.65 mg
Magnez 103.00 mg
Żelazo 3.05 mg
Cynk 1.74 mg
Miedź 0.57 mg
Mangan 2.11 mg
Jod 4.81 μg
Witamina A 4.55 μg
Retinol 0.00 μg
Beta-karoten 27.15 μg
Witamina D 0.00 μg
Witamina E 3.99 mg
Tiamina 0.39 mg
Ryboflawina 0.13 mg
Niacyna 1.37 mg
Witamina B6 0.26 mg
Foliany 47.30 μg
Witamina B12 0.00 μg
Witamina C 10.76 mg
Batony owsiane z jabłkiem, dietetyka przepisy - Powrót do listy przepisówPowrót do listy przepisów