MAMA NA WAKACJACH CZ. 2

MAMA NA WAKACJACH CZ. 2 w programie dietetycznym - Dietetyk Pro

Walizka spakowana, bilety zarezerwowane? Czas rozpocząć wyczekany urlop, jednak jak większość rodziców, zapewne przed wyjazdem zastanawiasz się nad tym, co będzie jadło Twoje dziecko podczas podróży i na wakacyjnym wyjeździe! W drugiej części artykułu z cyklu „Mama na wakacjach” dowiesz się m.in., które przekąski i dania będą najlepszą alternatywą dla niezdrowych, wakacyjnych przysmaków Twojego dziecka.

Przekąski w podróży

Wszyscy rodzice doskonale pamiętają, ze szkolnych wycieczek oraz wspólnych wyjazdów z rodzicami, że zazwyczaj „wakacyjny plecak” był pełen przekąsek typu: słodkie rogaliki, cukierki, żelki, soczki, paluszki, kanapki z serem, etc.

Z dzisiejszego punktu widzenia: tego typu żywność nie jest najlepszym wyborem! Jakie zamienniki Wam proponujemy? Na pewno proste, zdrowe przekąski takie jak:

  • chrupki kukurydziane, 
  • wafle ryżowe, 
  • orzechy, 
  • marchew, 
  • papryka, 
  • jabłka, 
  • banany, 
  • winogrona,
  • borówki. 

Unikaj kanapek z wędliną. Dlaczego? Podczas długiej podróży mogą się po prostu... zepsuć. Dobrym wyborem są kanapki z ciemnym pieczywem i pastą warzywną. Dla małych dzieci alternatywą dla zdrowych kanapek będą tubki owocowe lub owocowo - warzywne. Pamiętaj! Unikaj tych z zawartością cukru, najlepiej wybieraj bio, które mają w składzie tylko owoce i warzywa. Zamiast słodkich soków postaw na wodę - zawsze możesz dodać do niej cytrynę z miętą lub pomarańczę. Ten sprytny trik na pewno poprawi jej smak.

 Posiłki na wyjeździe

Jeżeli jedziesz na wakacje z niemowlakiem, które karmisz piersią - to już znasz odpowiedź jak będzie wyglądało jego żywienie na wakacjach. Jeśli Twoim towarzyszem podróży będzie starsze dziecko, warto sprawdzić jakie menu będzie w hotelu czy ewentualnie jest dostępna kuchnia, aby przygotować samodzielnie posiłki. Jeśli Twój wybór padł na hotel bez wyżywienia, to sprawdź czy w pobliżu znajduje się warzywniak, a także restauracje, w których można spróbować regionalnych specjałów.  

Wakacyjny wyjazd to idealny moment na spróbowanie nowych dań, szczególnie jeśli wybieracie się do innego kraju. Przed podróżą ważne jest rozeznanie, jakie posiłki będą dostępne dla dzieci na wymarzonym urlopie. Nie zapominaj jednak, że jest to zasłużony odpoczynek i czasem warto odejść od codziennych schematów i pozwolić dziecku na zasmakowanie nowych dań. W hotelowym menu dla dzieci najczęściej są dostępne nuggetsy, pizza, spaghetti i naleśniki. Warto wybrać coś ze stołu szwedzkiego dla dorosłych np. grillowane mięso, sałatki, kaszę z warzywami lub regionalne dania. 

Jeśli wakacyjny wyjazd będzie z dala od miasta np. na polu namiotowym, warto zaopatrzyć się wcześniej w suche produkty typu: chrupki kukurydziane, wafle ryżowe czy liofilizowane owoce. Jeśli samodzielnie będziesz przygotowywać posiłki, to sprawdź przed wyjazdem, czy jest do dyspozycji kuchnia. Na takich wyjazdach warto też poszukać stołówki lub gospodarstwa agroturystycznego, w których można zjeść domowe obiady przygotowane ze świeżych produktów od gospodarza. 

Unikaj barów szybkiego ruchu oraz smażalni ryb, które najczęściej są otwierane na sezon i nie są dostosowane do wymogów sanepidu. 

Na zakończenie warto wspomnieć o tym, że podczas wspólnych posiłków dzieci uważnie przyglądają się co jedzą ich rodzice. Pamiętaj! Jeśli Ty nie pokażesz dziecku, że na wakacjach można zdrowo się odżywiać, to nie oczekuj od niego, że z apetytem będzie jadło owoce i warzywa, gdy  zauważy, że Ty podjadasz...frytki z nuggetsami. 

Foto: freepik.com

Wróć do artykułów dietetycznych - Dietetyk ProPowrót do listy artykułów