MAMA NA WAKACJACH CZ. 1
Każda z mam chce, aby jej dziecko odżywiało się zdrowo, a lato to świetny czas na wprowadzenie nowych produktów i posiłków do diety malucha. Szczególnie warto skorzystać z dobrodziejstw natury, czyli sezonowych warzyw i owoców. Jak zachęcić dziecko do wspólnego gotowania? W dzisiejszym, pierwszym artykule z cyklu "mama na wakacjach" mamy dla Was kilka cennych wskazówek dotyczących zdrowego i sezonowego jedzenia.
Postaw na wspólne gotowanie
Wakacje kojarzą nam się ze słońcem, morzem i soczystymi owocami. Dzieci mają wolne od zajęć w szkole, natomiast rodzice zasłużony urlop. Warto wykorzystać ten czas na wspólne gotowanie ze swoją pociechą. Dlaczego? Twoje dziecko zdobędzie nowe umiejętności kulinarne.
Dzieci bardzo lubią wspólne zabawy z rodzicami, dlatego istotne jest, aby gotowanie stało się miłą odskocznią od codziennych obowiązków! Bardzo ważny jest wybór jak najlepszej jakości produktów. Warto postawić na sezonowe warzywa i owoce, które są doskonałym źródłem składników mineralnych, witamin, a co najważniejsze są wyśmienite w smaku!
Jakie sezonowe warzywa i owoce królują w lipcu?
W lipcu warto sięgać po: kapustę czerwoną, patisony, buraki ćwikłowe, pomidory, ogórki, bób, fasolkę szparagową, kalafiora, brokuła, kalarepę, sałatę, szparagi, rabarbar, szpinak, groszek zielony, koper, cukinię, karczochy, kabaczka i bakłażana.
Z owoców najlepsze są: Porzeczka czarna i czerwona, truskawki, borówka amerykańska, agrest, jabłko, gruszka, jeżyna, malina, morela, brzoskwinia, poziomka, wiśnie i czereśnie.
Najlepszą metodą zachęcenia dziecka do wspólnego gotowania jest zaangażowanie go w cały proces przygotowań. Krok pierwszy: wybierzcie się razem na zakupy! Warto od najmłodszych lat pokazywać dzieciom jakie produkty są najzdrowsze i uczyć je jak należy czytać etykiety. Po wspólnych zakupach wyszukajcie najlepszy przepis, (najlepiej jak ostateczny wybór podejmie Twoje dziecko) dostosowany do umiejętności i wieku pociechy. Kiedy znajdziecie odpowiednie danie, razem zacznijcie kulinarną przygodę!
Posiłki przygotowywane i spożywane w gronie rodzinnym są bardzo ważne dla dzieci, aby nauczyć je zdrowych nawyków żywieniowych. Warto przypomnieć, że wspólne gotowanie odgrywa kluczową rolę w krajach kuchni śródziemnomorskiej.
Pamiętaj o wodzie!
Regularne picie wody jest stałym elementem prawidłowo zbilansowanej diety zwłaszcza podczas letnich upałów, aby nie doprowadzić organizmu do odwodnienia. Wybieraj dla swojego dziecka wodę średniozmineralizowaną i serwuj ją ze świeżymi owocami – w ten sposób poprawisz smak napoju bez konieczności dodania cukru. Unikaj również wód smakowych z dodatkiem sztucznych barwników, które niekonieczne są zdrowe dla dzieci! Z badań wynika, że co 6 dziecko wypija więcej wody podczas wakacji.
Kolejna ważna kwestia: latem dzieci mogłyby jeść tylko...lody, dlatego wybieraj te z dobrym składem, a najlepiej przygotuj je samodzielnie z dzieckiem. Wspólne gotowanie to dobry sposób na spędzenie czasu w rodzinnym gronie!
Poniżej kilka inspiracji na domowe lody:
LODY MIGDAŁOWO - BANANOWE
LODY MALINOWE
LODY TRUSKAWKOWO - BANANOWE
Letni piknik
Wakacje to czas spotkań na świeżym powietrzu. Warto wtedy mieć ze sobą zdrowe przekąski, zamiast gotowych dań. Przygotujcie dania, które zawierają owoce i warzywa. Pamiętaj! Nie zabieraj na letnie przyjęcia głodnych dzieci, ponieważ prowadzi to do mniejszej samokontroli i kończy się częstszym objadaniem niezdrowymi przekąskami.
Z dzieckiem w restauracji
Lato to czas wyjazdów i wizyt w restauracjach. Wybierając menu dla dziecka warto dobrze zapoznać się z kartą. Zawsze można poprosić obsługę o przygotowanie posiłku z karty głównej np. bez dodatku przypraw czy cukru lub po prostu zapytać, które danie będzie najlepsze dla dziecka.
Z przeprowadzonych badań wynika, że 48% rodziców odpowiedziało, że w okresie wakacji w codziennej diecie dziecka znajduje się więcej warzyw i owoców, niż w trakcie roku szkolnego. Wykorzystaj wakacje, aby nauczyć swoje dzieci zdrowych nawyków żywieniowych!
Foto: freepik.com
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone