5 SŁODKICH FAKTÓW O CZEKOLADZIE


Czekolada znana jest od wieków, uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Co ciekawe Francuzi spożywają jej najwięcej na tle innych państw. Gorzkiej czekoladzie przypisuje się wiele korzyści prozdrowotnych. Poprawia samopoczucie, pamięć oraz zmniejsza stres. Jakie jeszcze zalety ma ten wyśmienity przysmak? Kilka ważnych faktów na temat czekolady, o których musisz wiedzieć.



Na początku słodkiej podróży na temat faktów o czekoladzie, zapoznaj się z jej składem. Wytwarzana jest z tropikalnych nasion kakaowca (Theobroma cacao), tłuszczu i cukru. Często producenci polepszają jej smak przez dodanie karmelu, nugatu lub innych dodatków. Nadzienie to tylko dodatkowy cukier i tłuszcz, który sprawia, że czekolada już nie jest zdrową przekąską. 

I FAKT

O to najlepsze rodzaje czekolady:

Niesłodzona czekolada - to najczystsza forma ciemnej czekolady, zawierająca od 85 - 100% ziaren kakaowych. Wyróżnia się gorzkim smakiem i gęstą konsystencją. 

Słodko - gorzka czekolada - ma 65 - 80% ziarna kakaowego i około 33% cukru. Może to być najlepsza ciemna czekolada do spożycia, ponieważ nie jest zbyt gorzka w smaku i ma wysoki procent kakao.

II FAKT

Ciemna czekolada zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko demencji. Natomiast magnez zawarty w czekoladzie łagodzi stres.

III FAKT 

Pojedyncze badania potwierdzają, że czekolada może obniżyć poziom cholesterolu i dzięki temu wspomóc pracę układu sercowo - naczyniowego. 

Naukowcy twierdzą, że spożywanie kilku tabliczek czekolady dziennie może wiązać się z niższym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu.

IV FAKT 

Jeśli chcesz poprawić sobie humor sięgnij po gorzką czekoladę. Udowodniono, że ten przysmak zawiera w swoim składzie tryptofan, który w organizmie przekształcany jest w serotoninę, dzięki temu czujemy się bardziej szczęśliwi i zadowoleni. 

V FAKT

Z jednego badania wynika, że im więcej czekolady jest spożywane w danym kraju, tym więcej zdobywców nagród Nobla! Jedną z najbardziej niezwykłych zalet zdrowotnych gorzkiej czekolady jest to, że zwiększa ona ilość korzystnych bakterii w jelitach. I co ważne jest to dobra wiadomość dla Twojego mózgu! Lactobacilli i Bifidobacteria są to dobre bakterie, które najliczniej występują w Twoich jelitach. Działają one jak przeciwutleniacze, chroniąc Twój mózg przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. 

Jedz z umiarem 

Niestety, częste spożywanie czekolady bogatej w tłuszcze i cukry proste może spowodować przyrost masy ciała, a nawet otyłość. Jedna tabliczka ma średnio 500 kcal. Istnieją przesłanki, że  alkaloidy psychoaktywne zawarte w tym smakołyku, mogą powodować działanie uzależniające, prowadzące do utraty apetytu na inne potrzebne w diecie produkty, takie jak warzywa i owoce. 

Czasami warto sięgnąć po dobrej jakości smakołyk bez tłuszczy trans i dużej ilości cukru, jednak należy pamiętać, aby czekolada nie była podstawą Twojej diety. A czy Ty potrafisz oprzeć się niepowtarzalnemu aromatowi i smakowi tego produktu? Jeśli nie, to mamy dla Ciebie kilka smacznych przepisów z czekoladą: 

Deser migdałowo-czekoladowy

Koktajl migdałowo-czekoladowy

Mus czekoladowy z malinami i wiórkami kokosowymi

Czekoladowy deser

Photo : www.pinterest.com

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności