POMIDOROWE SZALEŃSTWO
Chyba każdy z nas lubi pomidory. Warto je jeść ze względu na bogactwo substancji odżywczych, chociażby likopen, który ma działanie przeciwutleniające - likwiduje wolne rodniki.
Pomidory możemy jeść latem, zimą, na śniadanie, na obiad – malinowe, koktajlowe… I cała masa ich odmian!
Poniżej prezentujemy wybrane przepisy na każdą porę roku!
ŻóŁTE GAZPACHO
Składniki:
5 żółtych pomidorów
1 i ½ szklanki posiekanego ogórka bez pestek
½ szklanki zielonej papryki
¼ szklanki posiekanej czerwonej cebuli
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno
1 łyżka octu sherry
1 łyżka oliwy extra virgin
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki i schłodź przez 30min. Jeśli lubisz, podawaj z kostkami awokado.
źródło: womenshealth.pl
POMIDORY POD PROTEINOWĄ PIERZYNKĄ
Składniki:
1 duży malinowy pomidor
150 g gotowanego kurczaka
2 ugotowane na twardo jajka (białka)
1 łyżka siekanej natki pietruszki
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Gotowanego kurczaka wraz z białkami kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy posiekana natkę pietruszki - mieszamy. Pomidora myjemy (w razie konieczności obieramy ze skórki), kroimy w plastry, układamy na talerzyku. Na wierzch nakładamy przygotowaną proteinową pierzynkę. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego !
źródło: gotujmy.pl
GRANITA
Składniki:
400 g bawolich serc lub malinówek
2 łyżki octu malinowego
1 łyżkę oliwy
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Zmiksuj składniki w blenderze na gładko. Przeciśnij miksturę przez gęste sito, pomagając sobie spodem łyżki, by wycisnąć sok. Sok przelej do naczynia i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny. Mieszaj od czasu do czasu. Podając, podrap zmarzlinę widelcem, by zrobiły się kryształki. Zaskakujący i świetny deser.
źródło: womenshealth.pl
POMIDORY FASZEROWANE Z KUSKUSEM I RZODKIEWKĄ
Składniki:
kuskus 1/3 szklanki
rzodkiewki 1 pęczek
pomidory 2 szt
oregano 1 łyżeczka
sól
pieprz
ser 150 dkg
Przygotowanie:
Pomidory przecinamy na połówki i delikatnie wydrążamy miąższ. Do miseczki wsypujemy kuskus, zalewamy 1/3 szklanki wrzątku i zostawiamy na 5 minut. W tym czasie oczyszczamy o kroimy w kostkę rzodkiewki. Dodajemy do nich pokrojony miąższ oraz kuskus. Posypujemy przyprawami i mieszamy. Dodajemy do farszu połowę startego sera. Faszerujemy pomidory, posypujemy resztą startego sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
źródło: gotujmy.pl
PENNE Z SALSĄ POMIDOROWĄ
Składniki:
800g pomidorów malinowych pokrojonych w kostki
¼ szklanki listków świeżej bazylii
3 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku,
1 łyżka octu balsamicznego,
1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
1/2 łyżeczki płatków chili,
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
250 g makaronu penne,
1/2 łyżeczki soli morskiej.
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz makaronu) w dużej, szklanej misce i odstaw na pół godziny, żeby składniki „się przegryzły”. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz, przesyp do miski, dokładnie wymieszaj i od razu podawaj. Mozzarella i oliwki też się z tym daniem przyjaźnią.
źródło: womenshealth.pl
FRITTATA Z KURKAMI I POMIDORAMI
Składniki:
1 pomidor, najlepiej malinowy
4 jajka
2 łyżki śmietanki kremówki
1 i 1/2 łyżki masła
ćwiartka niedużej cebuli
pół ząbka czosnku
100 g kurek
125 g sera (koziego, camemberta lub fety)
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżeczki świeżego tymianku
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować małą patelnię o średnicy około 20 cm, którą można wstawiać do piekarnika (w razie potrzeby można rączkę owinąć folią aluminiową lub przełożyć nadzienie z patelni do żaroodpornego naczynka). Pomidora sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić na grubsze plasterki. W głębokim talerzu dokładnie roztrzepać widelcem jajka ze śmietanką, doprawić solą. Na patelni rozgrzać masło, sklarować (zebrać i odrzucić pianę z powierzchni). Na patelnię włożyć drobną posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kurki, przesmażyć jeszcze przez ok. 1 minutę. Wlać masę jajeczną, ułożyć plasterki sera i pomidora, doprawić pieprzem. Smażyć przez około 2 minuty (masa na brzegach ma bulgotać), następnie wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżym tymiankiem i ewentualnie doprawić dodatkowo solą.
źródło: kwestiasmaku.com
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone