ODCHUDZONE ŚWIĘTA


Jeszcze kilka dni i wszyscy rozpoczniemy wielkie świętowanie! Czas Bożego Narodzenia to jeden z przyjemniejszych momentów w całym roku, to chwile kiedy możemy złapać oddech, zwolnić tempo, nadrobić spotkania z najbliższymi oraz...zyskać kilka dodatkowych kilogramów!



Nasze tradycyjne potrawy świąteczne są wyjątkowe i doceniane na całym świecie, niestety większość z nich bywa dość mocno kaloryczna i obciążająca układ trawienny. 

Jeśli chcecie spędzić święta w spokojnej atmosferze, bez obaw o przytycie przygotowaliśmy specjalnie dla Was kilka inspirujących przepisów na tradycyjne potrawy świąteczne, ale w wersji light. 

DIETETYCZNY BARSZCZ ŚWIĄTECZNY

Składniki:

barszcz

1 kg buraków

1 średnia marchewka

1 średnia pietruszka

kawałek selera

1 małe jabłko

4-5 ząbków czosnku

1 średnia cebula

2 liście laurowe

2 łyżki majeranku

4 ziarenka ziela agnielskiego

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka estragonu

6 ziarenek czarnego pieprzu

sok z połowy cytryny

 sól

uszka

2 szklanki mąki pełnoziarnistej

1 jajko

0,5 szklanki letniej wody

250g pieczarek

20g suszonych grzybów leśnych

1 cebula

2 łyżki mielonego lnu

2 łyżki otrębów

sól, pieprz

Przygotowanie:

barszcz:

Buraki utrzyj na tarce (duże oczka). Wrzuć do 2l wody i zagotuj. Po 10 minutach gotowania (od kiedy woda zacznie wrzeć), odstaw garnek na 1,5h. W tym czasie przygotuj wywar warzywny do barszczu z pozostałych warzyw, jabłka i czosnku – umyj je, obierz i gotuj przez 0,5h aż zmiękną. Do gotujących się warzyw dodaj zioła.

Po ugotowaniu warzywnego rosołu przecedź do niego wywar z buraków, dodaj sok z cytryny i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia, przed podaniem, przecedź barszcz ponownie do osobnego garnka i podgrzej. Gwarantuję, że kolor będzie pięknie bordowy a barszcz niezwykle aromatyczny.

uszka:

Suszone grzyby zalej 1 szklanką wody i odstaw na noc, żeby dobrze namokły. Następne w tej samej wodzie gotuj je przez około godzinę. W tym czasie oczyść pieczarki i cebulę i pokrój je w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na patelni, po czym dodaj do niej pieczarki i podsmaż przez około 10 minut i odstaw, zanim gotujące się grzyby nie będą miękkie. Grzyby odcedź i wymieszaj ze smażonymi pieczarkami z cebulą, lnem mielonym i otrębami. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku.

Do miski wsyp mąkę, wbij jajko i zagniatając ciasto powoli dolewaj wodę. Ciasto powinno być gładkie. Przykryj je ściereczką i odstaw na kilka minut, po czym rozwałkuj je cienko. Szklanką lub foremką wycinaj kółka i na każde nałóż około pół łyżeczki przygotowanego wcześniej farszu. Każde kółeczko zamknij, sklejając je na kształt pierożka po czym połącz rogi – tak uformujesz uszka.

Gotowe uszka wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez około minutę do wypłynięcia na powierzchnię.

źródło: fitplanner.pl

PASZTET Z FASOLI, Z DODATKIEM GRZYBóW

Składniki:

300g puree z fasoli

240g grzybów

6 śliwek suszonych

2 jajka z wolnego wybiegu

Spora cebula

2/3 łyżeczki białego pieprzu

1/3 łyżeczki soli

1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Puree z fasoli wymieszaj z jajkami, sodą i przyprawami. Pokrojoną cebulkę zeszklij na rozgrzanej oliwie. Lekko możesz posolić i gdy już zacznie się przysmażać, dodaj pokrojone w ćwiartki grzyby i pokrojone w paski śliwki. Wymieszaj. Wszystko dorzuć do miski z fasolowym puree i wymieszaj. Całość wlej do sylikonowej foremki. Dodatkowo możesz włożyć foremkę w blaszkę, aby masa się nie rozlewała na boki, a pasztet był bardziej kształtny.Pieczprzez 50 minut w temp.170 stopni. Wyciągnij z piekarnika i ostudź w foremce. 

źródło: dietetyczniesiostro.blogspot.com

NISKOKALORYCZNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA

Składniki:

2 filety śledziowe matjas bez oleju 200 g

1 jajko

3 ogórki kiszone 60 g

4 łyżki ugotowanej kukurydzy 60 g

6 łyżek ugotowanego groszku 80 g

4 łyżki dietetycznego majonezu (lub domowego) 80 g

 

sól, pieprz

Przygotowanie:

Filety śledziowe namocz w zimnej wodzie przez minimum godzinę, aby pozbyć się nadmiaru soli. W gorącej wodzie ugotuj mrożoną kukurydzę oraz groszek i ostudź. Jajko ugotuj na twardo. Śledzie odciśnij z wody i pokrój w kostkę. Jajko również pokrój. Ogórki kiszone posiekaj w drobną kosteczkę. Wymieszaj śledzie z jajkiem, ogórkiem, kukurydzą, groszkiem i majonezem. Dopraw solą i pieprzem.

źródło: dietetyczne-przepisy.net

DOMOWA, PIECZONA SZYNKA

Składniki:

1 i 1/2 kg szynki

1 pomarańcza

15 ząbków czosnku

10 goździków

sól

pieprz

olej do posmarowania

marynata:

770 ml (1 butelka) czerwonego stołowego wina

4 łyżki brązowego cukru

4 łyżki płynnego miodu

1 laska cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka utłuczonych mielonych goździków

skórka otarta z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

Szynkę umyj, oczyść i natrzyj solą i pieprzem. Następnie w niektórych miejscach ponakłuwaj mięso nożem i powkładaj obrane ząbki czosnku. Pomarańczę umyj i pokrój w plastry. W głębokim naczyniu ułóż kilka plastrów pomarańczy, połóż na nich mięso i obłóż pozostałymi plastrami. W rondlu podgrzej wino, dodaj składniki marynaty i wymieszaj. Całość zagotuj i odstaw. Przestudzoną marynatą zalej szynkę (uwaga - marynata powinna przykryć mięso w całości) i odstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie szynkę wyjmij, osusz ręcznikiem papierowym i zwiąż sznurkiem, aby nadać jej owalny kształt. Szynkę ponakłuwaj nożem i naszpikuj goździkami. Szynkę przełóż do brytfanki, obłóż dookoła pomarańczą z marynaty, podlej winem z przyprawami i za pomocą pędzelka obficie posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 2 godziny, co 20-25 minut polewając szynkę sosem z pieczenia, aby się za bardzo nie przypiekła. Podawaj pokrojoną w cienkie plasterki, na ciepło lub na zimno.

źródło: ugotuj.to

SMAŻONY KARP W LŻEJSZEJ WERSJI

Składniki:

Karp (bez skóry) 4 filety

Chrzan 3 łyżki

Otręby owsiane 4 łyżki

Olej rzepakowy (opcjonalnie można zastąpic masłem) 2 łyżki

 

Sól morska pieprz do smaku

Przygotowanie:

Filety z karpia natrzyj solą i pieprzem. Chrzan wymieszaj z otrębami (owsiane są delikatniejsze niż żytnie). Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, następnie posmaruj go olejem. Na przygotowanej blaszce ułoż filety karpia. Każdy filet przykryj otrębami wymieszanymi z chrzanem. Rybę możesz delikatnie skropić olejem rzepakowym. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C około 20 minut. 

źródło: wszelkieprzepisy.pl

RYBA PO GRECKU 

Składniki:

Chuda ryba, np. filet z dorsza, soli, morszczuka - ok. 500g

Marchew  3 sztuki

Korzeń pietruszki  spora sztuka

Seler  mały kawałek (ok. 80g)

Cebula  2 sztuki

Por  mały kawałek (biała część)

Koncentrat pomidorowy  2 - 3 łyżki

Woda lub bulion  1 szklanka

Olej rzepakowy  łyżka

Ziele angielskie - 4 kulki

Liść laurowy  2 sztuki

Sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

Rybę bardzo dokładnie osusz na ręczniku papierowym (dzięki temu upiecze się, a nie ugotuje). Rybę natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozsmaruj łyżeczkę oleju. Gdy patelnia mocno się nagrzeje kładź filety - smaż po minucie na jedną stronę. Filety przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 15 minut. W tym czasie zetrzyj na grubych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Cebulę posiekaj w kostkę, pora w plastry - podsmaż je na łyżeczce oleju rzepakowego. Do cebuli dodaj starte warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Duś wszystko przez chwilę. Następnie rozmieszaj koncentrat z wodą lub bulionem i wlej do warzyw. Całość duś przez ok. 10 - 15 minut. Dopraw do smaku. Uduszone warzywa wyłóż na upieczoną rybę.

źródło:zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com

TRADYCYJNA KUTIA NIECO MNIEJ KALORYCZNA

Składniki:

szklanka ugotowanej kaszy pęczak lub ryżu,

szklanka maku,

garść migdałów,

garść orzechów (dowolnych),

kilka moreli lub śliwek,

garść rodzynek,

garść daktyli,

garść fig,

sok z 1/2 cytryny,

mleko roślinne,

syrop daktylowy przyrządzony ze zmiksowanych kilku daktyli w 1/2 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Ugotuj 2 szklanki wody. Kaszę dokładnie opłucz na sicie i później wrzuć do garnka. Gotuj ją na minimalnym ogniu pod pokrywką, aż zmięknie. W międzyczasie przepłucz mak i ugotuj go na 1 szklance wody. Kiedy minie ok. 15 min wylej wodę z garnka i zalej mak mlekiem ryżowym, następnie zmiksuj go na papkę. Orzechy zawiń w ścierkę i rozgnieć tłuczkiem. Suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki i połącz oba składniki z kaszą i makiem. Dolej do nich syrop z daktyli i dodaj plaster cytryny. 

źródło: aktywnie.radiozet.pl

 PSTRĄG Z KASZĄ KUSKUS I MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki:

2 kawałki filetu z pstrąga łososiowego

sól, zioła (tymianek, oregano

cytryna

kuskus  (torebka)

3 łyżki tartych buraczków

pół puszki mleka kokosowego

łyżka kaparów

łyżka octu jabłkowego lub z białego wina

ząbek czosnku

pół pęczka koperku

masło klarowane

 

rukola

Przygotowanie:

Filet oczyść ze skóry, skrop sokiem z połówki cytryny i posyp solą z ziołami. Kaszę kuskus zalej wrzątkiem. Na maśle klarowanym usmaż posiekany w plasterki czosnek. Dodaj do sosu posiekany drobno koperek, ocet, sok z połowy cytryny, kapary i całość zalej mleczkiem kokosowym - zagotuj. W między czasie na oddzielnej patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż pstrąga z dwóch stron po około 2 minuty z każdej strony.  Gotowy kuskus dopraw do smaku solą i wymieszaj z tartymi buraczkami. Na talerzu ułoż kuskus z buraczkami i rukolą, na to wyłóż pstrąga i polej sosem z mleczka kokosowego.

źródło: dusiowakuchnia.pl

POMARAŃCZOWE CIASTO RYŻOWE

Składniki:

CIASTO

200 g ryżu do risotto, użyłam Arbioro

250 ml wody

5 łyżek likieru cointreau

250 ml mleka

150 g cukru

200 ml śmietanki (z braku śmietanki użyłam mleka)

50 g zmielonych migdałów

2 jajka

skórka i syrop z jednej pomarańczy

SYROP

4 łyżki wody 

1 łyżka cukru

2 łyżki  likieru cointreau

paski ze skórki pomarańczy

Przygotowanie:

Ryż zalej wodą i dwiema łyżkami likieru. Odstaw na około 30 minut. Do ryżu dolej mleko i wsyp połowę cukru. Całość doprowadź do wrzenia. Ryż gotuj na małym ogniu do czasu wchłonięcia całego płynu (powinien przypominać risotto). W międzyczasie dno formy wyłóż pergaminem, część zostaw na zewnątrz, smaruj masłem i wsyp mąką.Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Ugotuj i przestudzony delikatnie ryż przełóż do miski. Do ryżu dodaj resztę cukru oraz likieru, śmietankę lub mleko, zmielone migdały oraz jajka. Całość mieszaj i przełóz do przygotowanej uprzednio formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40-45 minut. Ciasto wyciągnij z formy. Syrop wykonujemy podgrzewając w garnku wodę z cukrem, likierem i skórką z pomarańczy. Najlepiej jest polać ciasto syropem następnego dnia.

JAGLANY MAKOWIEC

Składniki:

150 g kaszy jaglanej

2 pomarańcze (480 g)

100 g mielonego maku

50 g daktyli

30 g rodzynek

 

aromat rumowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pomarańcze dokładnie umyj i sparzy wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę, z obu wyciśnij sok.

Kaszę przelej wrzątkiem, wrzuć do garnka i wlej sok z pomarańczy i wodę - tyle, żeby w sumie soku i wody było 2 szklanki. Gotuj, aż kasza będzie bardzo miękka - około 15 minut. Gorącą kaszę dokładnie zmiksuj na gładką masę i zostawić do lekkiego ostudzenia. Daktyle włoż do szklanki i zalej wrzątkiem. Zostaw do ostygnięcia.Zmiksuj

Do rondla wrzuć mak, dodaj mus z daktyli i rodzynek i gotuj parę minut mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Wystudź i ewentualnie dodaj parę kropli aromatu. Do lekko ciepłej masy jaglanej dodaj startą skórkę z pomarańczy. Wyłoż na papier do pieczenia formując kwadrat lub prostokąt grubości około 1 cm. Zostaw do całkowitego ostudzenia. Wyłoż masę makową zostawiając marginesy z 3 stron. Zwiń rulon zaczynając od brzegu bez marginesu Brzegi zlep ze sobą, zawiń w papier i włoż na parę godzin do lodówki.

źródło: sanitas-zdrowie.blogspot.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności