ODCHUDZONE ŚWIĘTA
Jeszcze kilka dni i wszyscy rozpoczniemy wielkie świętowanie! Czas Bożego Narodzenia to jeden z przyjemniejszych momentów w całym roku, to chwile kiedy możemy złapać oddech, zwolnić tempo, nadrobić spotkania z najbliższymi oraz...zyskać kilka dodatkowych kilogramów!
Nasze tradycyjne potrawy świąteczne są wyjątkowe i doceniane na całym świecie, niestety większość z nich bywa dość mocno kaloryczna i obciążająca układ trawienny.
Jeśli chcecie spędzić święta w spokojnej atmosferze, bez obaw o przytycie przygotowaliśmy specjalnie dla Was kilka inspirujących przepisów na tradycyjne potrawy świąteczne, ale w wersji light.
DIETETYCZNY BARSZCZ ŚWIĄTECZNYSkładniki:
barszcz
1 kg buraków
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek selera
1 małe jabłko
4-5 ząbków czosnku
1 średnia cebula
2 liście laurowe
2 łyżki majeranku
4 ziarenka ziela agnielskiego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka estragonu
6 ziarenek czarnego pieprzu
sok z połowy cytryny
sól
uszka
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
0,5 szklanki letniej wody
250g pieczarek
20g suszonych grzybów leśnych
1 cebula
2 łyżki mielonego lnu
2 łyżki otrębów
sól, pieprz
Przygotowanie:
barszcz:
Buraki utrzyj na tarce (duże oczka). Wrzuć do 2l wody i zagotuj. Po 10 minutach gotowania (od kiedy woda zacznie wrzeć), odstaw garnek na 1,5h. W tym czasie przygotuj wywar warzywny do barszczu z pozostałych warzyw, jabłka i czosnku – umyj je, obierz i gotuj przez 0,5h aż zmiękną. Do gotujących się warzyw dodaj zioła.
Po ugotowaniu warzywnego rosołu przecedź do niego wywar z buraków, dodaj sok z cytryny i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia, przed podaniem, przecedź barszcz ponownie do osobnego garnka i podgrzej. Gwarantuję, że kolor będzie pięknie bordowy a barszcz niezwykle aromatyczny.
uszka:
Suszone grzyby zalej 1 szklanką wody i odstaw na noc, żeby dobrze namokły. Następne w tej samej wodzie gotuj je przez około godzinę. W tym czasie oczyść pieczarki i cebulę i pokrój je w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na patelni, po czym dodaj do niej pieczarki i podsmaż przez około 10 minut i odstaw, zanim gotujące się grzyby nie będą miękkie. Grzyby odcedź i wymieszaj ze smażonymi pieczarkami z cebulą, lnem mielonym i otrębami. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku.
Do miski wsyp mąkę, wbij jajko i zagniatając ciasto powoli dolewaj wodę. Ciasto powinno być gładkie. Przykryj je ściereczką i odstaw na kilka minut, po czym rozwałkuj je cienko. Szklanką lub foremką wycinaj kółka i na każde nałóż około pół łyżeczki przygotowanego wcześniej farszu. Każde kółeczko zamknij, sklejając je na kształt pierożka po czym połącz rogi – tak uformujesz uszka.
Gotowe uszka wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez około minutę do wypłynięcia na powierzchnię.
źródło: fitplanner.pl
PASZTET Z FASOLI, Z DODATKIEM GRZYBóWSkładniki:
300g puree z fasoli
240g grzybów
6 śliwek suszonych
2 jajka z wolnego wybiegu
Spora cebula
2/3 łyżeczki białego pieprzu
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Puree z fasoli wymieszaj z jajkami, sodą i przyprawami. Pokrojoną cebulkę zeszklij na rozgrzanej oliwie. Lekko możesz posolić i gdy już zacznie się przysmażać, dodaj pokrojone w ćwiartki grzyby i pokrojone w paski śliwki. Wymieszaj. Wszystko dorzuć do miski z fasolowym puree i wymieszaj. Całość wlej do sylikonowej foremki. Dodatkowo możesz włożyć foremkę w blaszkę, aby masa się nie rozlewała na boki, a pasztet był bardziej kształtny.Pieczprzez 50 minut w temp.170 stopni. Wyciągnij z piekarnika i ostudź w foremce.
źródło: dietetyczniesiostro.blogspot.com
NISKOKALORYCZNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA
Składniki:
2 filety śledziowe matjas bez oleju 200 g
1 jajko
3 ogórki kiszone 60 g
4 łyżki ugotowanej kukurydzy 60 g
6 łyżek ugotowanego groszku 80 g
4 łyżki dietetycznego majonezu (lub domowego) 80 g
sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety śledziowe namocz w zimnej wodzie przez minimum godzinę, aby pozbyć się nadmiaru soli. W gorącej wodzie ugotuj mrożoną kukurydzę oraz groszek i ostudź. Jajko ugotuj na twardo. Śledzie odciśnij z wody i pokrój w kostkę. Jajko również pokrój. Ogórki kiszone posiekaj w drobną kosteczkę. Wymieszaj śledzie z jajkiem, ogórkiem, kukurydzą, groszkiem i majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
źródło: dietetyczne-przepisy.net
DOMOWA, PIECZONA SZYNKA
Składniki:
1 i 1/2 kg szynki
1 pomarańcza
15 ząbków czosnku
10 goździków
sól
pieprz
olej do posmarowania
marynata:
770 ml (1 butelka) czerwonego stołowego wina
4 łyżki brązowego cukru
4 łyżki płynnego miodu
1 laska cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka utłuczonych mielonych goździków
skórka otarta z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Szynkę umyj, oczyść i natrzyj solą i pieprzem. Następnie w niektórych miejscach ponakłuwaj mięso nożem i powkładaj obrane ząbki czosnku. Pomarańczę umyj i pokrój w plastry. W głębokim naczyniu ułóż kilka plastrów pomarańczy, połóż na nich mięso i obłóż pozostałymi plastrami. W rondlu podgrzej wino, dodaj składniki marynaty i wymieszaj. Całość zagotuj i odstaw. Przestudzoną marynatą zalej szynkę (uwaga - marynata powinna przykryć mięso w całości) i odstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie szynkę wyjmij, osusz ręcznikiem papierowym i zwiąż sznurkiem, aby nadać jej owalny kształt. Szynkę ponakłuwaj nożem i naszpikuj goździkami. Szynkę przełóż do brytfanki, obłóż dookoła pomarańczą z marynaty, podlej winem z przyprawami i za pomocą pędzelka obficie posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 2 godziny, co 20-25 minut polewając szynkę sosem z pieczenia, aby się za bardzo nie przypiekła. Podawaj pokrojoną w cienkie plasterki, na ciepło lub na zimno.
źródło: ugotuj.to
SMAŻONY KARP W LŻEJSZEJ WERSJI
Składniki:
Karp (bez skóry) 4 filety
Chrzan 3 łyżki
Otręby owsiane 4 łyżki
Olej rzepakowy (opcjonalnie można zastąpic masłem) 2 łyżki
Sól morska pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety z karpia natrzyj solą i pieprzem. Chrzan wymieszaj z otrębami (owsiane są delikatniejsze niż żytnie). Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, następnie posmaruj go olejem. Na przygotowanej blaszce ułoż filety karpia. Każdy filet przykryj otrębami wymieszanymi z chrzanem. Rybę możesz delikatnie skropić olejem rzepakowym. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C około 20 minut.
źródło: wszelkieprzepisy.pl
RYBA PO GRECKU
Składniki:
Chuda ryba, np. filet z dorsza, soli, morszczuka - ok. 500g
Marchew 3 sztuki
Korzeń pietruszki spora sztuka
Seler mały kawałek (ok. 80g)
Cebula 2 sztuki
Por mały kawałek (biała część)
Koncentrat pomidorowy 2 - 3 łyżki
Woda lub bulion 1 szklanka
Olej rzepakowy łyżka
Ziele angielskie - 4 kulki
Liść laurowy 2 sztuki
Sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
Rybę bardzo dokładnie osusz na ręczniku papierowym (dzięki temu upiecze się, a nie ugotuje). Rybę natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozsmaruj łyżeczkę oleju. Gdy patelnia mocno się nagrzeje kładź filety - smaż po minucie na jedną stronę. Filety przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 15 minut. W tym czasie zetrzyj na grubych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Cebulę posiekaj w kostkę, pora w plastry - podsmaż je na łyżeczce oleju rzepakowego. Do cebuli dodaj starte warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Duś wszystko przez chwilę. Następnie rozmieszaj koncentrat z wodą lub bulionem i wlej do warzyw. Całość duś przez ok. 10 - 15 minut. Dopraw do smaku. Uduszone warzywa wyłóż na upieczoną rybę.
źródło:zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com
TRADYCYJNA KUTIA NIECO MNIEJ KALORYCZNA
Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy pęczak lub ryżu,
szklanka maku,
garść migdałów,
garść orzechów (dowolnych),
kilka moreli lub śliwek,
garść rodzynek,
garść daktyli,
garść fig,
sok z 1/2 cytryny,
mleko roślinne,
syrop daktylowy przyrządzony ze zmiksowanych kilku daktyli w 1/2 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
Ugotuj 2 szklanki wody. Kaszę dokładnie opłucz na sicie i później wrzuć do garnka. Gotuj ją na minimalnym ogniu pod pokrywką, aż zmięknie. W międzyczasie przepłucz mak i ugotuj go na 1 szklance wody. Kiedy minie ok. 15 min wylej wodę z garnka i zalej mak mlekiem ryżowym, następnie zmiksuj go na papkę. Orzechy zawiń w ścierkę i rozgnieć tłuczkiem. Suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki i połącz oba składniki z kaszą i makiem. Dolej do nich syrop z daktyli i dodaj plaster cytryny.
źródło: aktywnie.radiozet.pl
PSTRĄG Z KASZĄ KUSKUS I MLEKIEM KOKOSOWYM
Składniki:
2 kawałki filetu z pstrąga łososiowego
sól, zioła (tymianek, oregano
cytryna
kuskus (torebka)
3 łyżki tartych buraczków
pół puszki mleka kokosowego
łyżka kaparów
łyżka octu jabłkowego lub z białego wina
ząbek czosnku
pół pęczka koperku
masło klarowane
rukola
Przygotowanie:
Filet oczyść ze skóry, skrop sokiem z połówki cytryny i posyp solą z ziołami. Kaszę kuskus zalej wrzątkiem. Na maśle klarowanym usmaż posiekany w plasterki czosnek. Dodaj do sosu posiekany drobno koperek, ocet, sok z połowy cytryny, kapary i całość zalej mleczkiem kokosowym - zagotuj. W między czasie na oddzielnej patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż pstrąga z dwóch stron po około 2 minuty z każdej strony. Gotowy kuskus dopraw do smaku solą i wymieszaj z tartymi buraczkami. Na talerzu ułoż kuskus z buraczkami i rukolą, na to wyłóż pstrąga i polej sosem z mleczka kokosowego.
źródło: dusiowakuchnia.pl
POMARAŃCZOWE CIASTO RYŻOWE
Składniki:
CIASTO
200 g ryżu do risotto, użyłam Arbioro
250 ml wody
5 łyżek likieru cointreau
250 ml mleka
150 g cukru
200 ml śmietanki (z braku śmietanki użyłam mleka)
50 g zmielonych migdałów
2 jajka
skórka i syrop z jednej pomarańczy
SYROP
4 łyżki wody
1 łyżka cukru
2 łyżki likieru cointreau
paski ze skórki pomarańczy
Przygotowanie:
Ryż zalej wodą i dwiema łyżkami likieru. Odstaw na około 30 minut. Do ryżu dolej mleko i wsyp połowę cukru. Całość doprowadź do wrzenia. Ryż gotuj na małym ogniu do czasu wchłonięcia całego płynu (powinien przypominać risotto). W międzyczasie dno formy wyłóż pergaminem, część zostaw na zewnątrz, smaruj masłem i wsyp mąką.Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Ugotuj i przestudzony delikatnie ryż przełóż do miski. Do ryżu dodaj resztę cukru oraz likieru, śmietankę lub mleko, zmielone migdały oraz jajka. Całość mieszaj i przełóz do przygotowanej uprzednio formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40-45 minut. Ciasto wyciągnij z formy. Syrop wykonujemy podgrzewając w garnku wodę z cukrem, likierem i skórką z pomarańczy. Najlepiej jest polać ciasto syropem następnego dnia.
JAGLANY MAKOWIEC
Składniki:
150 g kaszy jaglanej
2 pomarańcze (480 g)
100 g mielonego maku
50 g daktyli
30 g rodzynek
aromat rumowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pomarańcze dokładnie umyj i sparzy wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę, z obu wyciśnij sok.
Kaszę przelej wrzątkiem, wrzuć do garnka i wlej sok z pomarańczy i wodę - tyle, żeby w sumie soku i wody było 2 szklanki. Gotuj, aż kasza będzie bardzo miękka - około 15 minut. Gorącą kaszę dokładnie zmiksuj na gładką masę i zostawić do lekkiego ostudzenia. Daktyle włoż do szklanki i zalej wrzątkiem. Zostaw do ostygnięcia.Zmiksuj
Do rondla wrzuć mak, dodaj mus z daktyli i rodzynek i gotuj parę minut mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Wystudź i ewentualnie dodaj parę kropli aromatu. Do lekko ciepłej masy jaglanej dodaj startą skórkę z pomarańczy. Wyłoż na papier do pieczenia formując kwadrat lub prostokąt grubości około 1 cm. Zostaw do całkowitego ostudzenia. Wyłoż masę makową zostawiając marginesy z 3 stron. Zwiń rulon zaczynając od brzegu bez marginesu Brzegi zlep ze sobą, zawiń w papier i włoż na parę godzin do lodówki.
źródło: sanitas-zdrowie.blogspot.com
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone