DIETETYKA W OBCYM JĘZYKU
Zawód dietetyka wymaga ciągłych szkoleń oraz rozwijania swoich umiejętności. Udział w licznych szkoleniach oraz konferencjach pozwala na poszerzenie wiedzy z zakresu dietetyki, żywności i żywienia.
Nasuwa się tylko pytanie co w przypadku kiedy mamy do czynienie z pacjentem obcojęzycznym lub organizowane jest ważne wydarzenie dietetyczne w języku...angielskim? Większość dietetyków z obawy o brak przygotowania i wiedzy z zakresu specjalistycznych pojęć anglojęzycznych bardzo często się poddaje i rezygnuje.
Tu na ratunek przychodzi wydawnictwo lekarskie PZWL z najnowszym podręcznikiem do nauki specjalistycznego języka angielskiego na poziomie B1/B2 „English for Dietetics”, który pozwoli na swobodne komunikowanie się z pacjentami oraz specjalistami.
Książka jest przeznaczona dla studentów dietetyki i może być wykorzystana w pracy z wykładowcami jak i do samodzielnej nauki.
To niezbędnik każdego dietetyka dzięki któremu poszerzy on swoją wiedzę z zakresu budowy ludzkiego ciała ze szczególnym podkreśleniem funkcjonowania układu pokarmowego. Korzystając z podręcznika czytelnik zapozna się dokładnie z pojęciami dotyczącymi procesów trawienia, chemii i biochemii medycznej, nauczy się analizować piramidę żywienia oraz pozna jak w specjalistyczny sposób układać jadłospisy – i to wszystko w języku angielskim!
Publikacja zawiera liczne tabele, zdjęcia oraz kompleks ćwiczeń i zadań na końcu każdego rozdziału. Taki schemat pozwala na swobodną systematyzację poszczególnych działów, a dodatkowo podkreślone i wyszczególnione pojęcia na lepsze zapamiętanie ich.
Kolejnym atutem podręcznika są nagrania audio dostępne na portalu wydawnictwa – taka forma ćwiczeń na pewno pozwoli na przyswojenie trudnych pojęć w obcym języku oraz ułatwi swobodną wymowę.
Oto lista omawianych zagadnień w poszczególnych rozdziałach:
Unit 1. Studying Dietetics and Nutrition
Dietetics and nutrition as a branch of science • Studying dietetics and nutrition • A formal letter and email
Unit 2. A Dietician and Nutritionist
Professional tasks of a dietician/nutritionist • Workplaces • A professional profile of a dietician/nutritionist • A CV and cover letter
Unit 3. Body parts
The basic structure of the human body • Cavities and organs
Unit 4. Systems of the human body
Systems and organs of the human body – structure and functions
Unit 5. The digestive system and the process of digestion
Organs of the digestive system • Digestive system in cooperation with other systems • Digestive enzymes and hormones • The second brain
Unit 6. Nutritional Chemistry
Basic notions of chemistry • Mathematical numbers and chemical expressions • Macroelements and microelements • Electrolytes • Macronutrients • Vitamins
Unit 7. Dietary guidelines
Types of food • History of Food Pyramid in the USA – New Food Pyramid, My Plate • Food Pyramid in Poland
Unit 8. Menu Planning and Culture
Food patterns based on culture, customs, religion or philosophy• Menus and diets • Creating a menu • Meals and cooking techniques • Graphs in presenting dietary issues
Unit 9. New food – genetically modified, functional and convenience food
New food • Probiotics and prebiotics • Eating habits • Concerns about genetically modified food • Convenience food consumption
Unit 10. Nutrition Assessment
The 24-hour dietary recall • The food diary • Nutritional status and its features • Signs of nutritional deficiency diseases • Cumulative effects of nutrition
Unit 11. Vegetarianism – food and health
Vegetarianism and a variety of a plant-based diet • Vegetarian diet and disease prevention • Non-meat sources of nutrients • Vegetarian dishes and recipes • Food preparation techniques
Unit 12. Therapeutic and special diets
Types of therapeutic diets • Diet-treatable diseases • Diet in pregnancy and breastfeeding • The eatwell plate
Unit 13. Dietary consultation
Patient-centred communication approach • Abbreviations • Laboratory and anthropometric reports • Specialist and lay terminology • Making an appointment by phone • Medical history • Taking dietary history • Case report • 24-hour dietary recall • Dietary preferences
Unit 14. Additional reading practice-miscellaneous texts
Clinical eating disorders • Anorexia nervosa • Bulimia nervosa • Binge Eating and Compulsive Eating Disorder • A Scientific text. The abstract. • What behind the headlines?
„English for Dietetics” to ponad 300 stron merytoryki, przemyślanych tematów oraz rozbudowanego słownika. Autorkami podręcznika są B. Gorbacz-Gancarz, L. Ostrowska, E. Stefańska, E. Supińska, E. Szczepaniak.
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone