DIETETYKA W OBCYM JĘZYKU


Zawód dietetyka wymaga ciągłych szkoleń oraz rozwijania swoich umiejętności. Udział w licznych szkoleniach oraz konferencjach pozwala na poszerzenie wiedzy z zakresu dietetyki, żywności i żywienia.



Nasuwa się tylko pytanie co w przypadku kiedy mamy do czynienie z pacjentem obcojęzycznym lub organizowane jest ważne wydarzenie dietetyczne w języku...angielskim? Większość dietetyków z obawy o brak przygotowania i wiedzy z zakresu specjalistycznych pojęć anglojęzycznych bardzo często się poddaje i rezygnuje.

Tu na ratunek przychodzi wydawnictwo lekarskie PZWL z najnowszym podręcznikiem do nauki specjalistycznego języka angielskiego na poziomie B1/B2 „English for Dietetics”, który pozwoli na swobodne komunikowanie się z pacjentami oraz specjalistami. 

Książka jest przeznaczona dla studentów dietetyki i może być wykorzystana w pracy z wykładowcami jak i do samodzielnej nauki. 

To niezbędnik każdego dietetyka dzięki któremu poszerzy on swoją wiedzę z zakresu budowy ludzkiego ciała ze szczególnym podkreśleniem funkcjonowania układu pokarmowego. Korzystając z podręcznika czytelnik zapozna się dokładnie z pojęciami dotyczącymi procesów trawienia, chemii i biochemii medycznej, nauczy się analizować piramidę żywienia oraz pozna jak w specjalistyczny sposób układać jadłospisy – i to wszystko w języku angielskim!

Publikacja zawiera liczne tabele, zdjęcia oraz kompleks ćwiczeń i zadań na końcu każdego rozdziału. Taki schemat pozwala na swobodną systematyzację poszczególnych działów, a dodatkowo podkreślone i wyszczególnione pojęcia na lepsze zapamiętanie ich. 

Kolejnym atutem podręcznika są nagrania audio dostępne na portalu wydawnictwa – taka forma ćwiczeń na pewno pozwoli na przyswojenie trudnych pojęć w obcym języku oraz ułatwi swobodną wymowę. 

 

Oto lista omawianych zagadnień w poszczególnych rozdziałach:

 

Unit 1. Studying Dietetics and Nutrition

Dietetics and nutrition as a branch of science • Studying dietetics and nutrition • A formal letter and email

Unit 2. A Dietician and Nutritionist

Professional tasks of a dietician/nutritionist • Workplaces • A professional profile of a dietician/nutritionist • A CV and cover letter

Unit 3. Body parts

The basic structure of the human body • Cavities and organs

Unit 4. Systems of the human body

Systems and organs of the human body – structure and functions

Unit 5. The digestive system and the process of digestion

Organs of the digestive system • Digestive system in cooperation with other systems • Digestive enzymes and hormones • The second brain

Unit 6. Nutritional Chemistry

Basic notions of chemistry • Mathematical numbers and chemical expressions • Macroelements and microelements • Electrolytes • Macronutrients • Vitamins

Unit 7. Dietary guidelines

Types of food • History of Food Pyramid in the USA – New Food Pyramid, My Plate • Food Pyramid in Poland

Unit 8. Menu Planning and Culture

Food patterns based on culture, customs, religion or philosophy• Menus and diets • Creating a menu • Meals and cooking techniques • Graphs in presenting dietary issues

Unit 9. New food – genetically modified, functional and convenience food

New food • Probiotics and prebiotics • Eating habits • Concerns about genetically modified food • Convenience food consumption

Unit 10. Nutrition Assessment

The 24-hour dietary recall • The food diary • Nutritional status and its features • Signs of nutritional deficiency diseases • Cumulative effects of nutrition

Unit 11. Vegetarianism – food and health

Vegetarianism and a variety of a plant-based diet • Vegetarian diet and disease prevention • Non-meat sources of nutrients • Vegetarian dishes and recipes • Food preparation techniques

Unit 12. Therapeutic and special diets

Types of therapeutic diets • Diet-treatable diseases • Diet in pregnancy and breastfeeding • The eatwell plate

Unit 13. Dietary consultation

Patient-centred communication approach • Abbreviations • Laboratory and anthropometric reports • Specialist and lay terminology • Making an appointment by phone • Medical history • Taking dietary history • Case report • 24-hour dietary recall • Dietary preferences

Unit 14. Additional reading practice-miscellaneous texts

Clinical eating disorders • Anorexia nervosa • Bulimia nervosa • Binge Eating and Compulsive Eating Disorder • A Scientific text. The abstract. • What behind the headlines?

 

„English for Dietetics” to ponad 300 stron merytoryki, przemyślanych tematów oraz rozbudowanego słownika. Autorkami podręcznika są B. Gorbacz-Gancarz, L. Ostrowska, E. Stefańska, E. Supińska, E. Szczepaniak.

 

 

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności