
JAGODY GOJI - TRUCIZNA CZY LEKARSTWO?
Jagody Goji (łac. Lycium barbarum), czyli kolcowój pospolity znane są w chińskiej medycynie od tysięcy lat. Niegdyś uważane za produkt przedłużający młodość i panaceum na problemy zdrowotne swój renesans przeżywają obecnie.
Zostały uznane za tzw. „super owoce” - dietetyczne źródła niespotykanej ilości zbawiennych składników odżywczych. Na rynku dostępne są w postaci suszonej lub soku.
Spożywanie jagód goji zapobiega przemianom tłuszczowym w wątrobie. Poleca się je jako środek regulujący procesy trawienne, poprawiający procesy widzenia, potencję, wspomagający układ krwionośny i immunologiczny oraz opóźniający procesy starzenia, dzięki zawartości silnych przeciwutleniaczy.
Składniki pokarmowe jagód goji w 100g:
Kcal 370
Indeks glikemiczny 29
Aminokwasy 7,9 – 12%
Tłuszcze 7,14 g
NKT:
kwas palmitynowy 7,2 g
kwas stearynowy 3 g
kwas arachidowy 0,68 g
NNKT:
kwas oleinowy 19,1 g
kwas linolowy 68,3 g
kwas linolenowy 2,8 g
Węglowodany 58 g
Błonnik 7,8 g
Wapń (112 mg),
Potas (1.13 mg),
Fosfor (203 mg)
Żelazo (9 mg),
Cynk (2mg),
Selen (50 mikrogramów),
Ryboflawina (1.3 mg),
Karoten (7 mg)
Witamina C (148 mg),
Luteina (70 mg)
Tiamina (0,15 mg)
Kwas nikotynowy (4,3 mg)
Kwas askorbinowy (18,5 mg)
Interakcje z lekami
Jagody goji mogą wchodzić w reakcje z niektórymi lekami. I tak przyjmowanie warfaryny, leków cukrzycowych oraz tych na nadciśnienie wyklucza spożywanie goji, bo może prowadzić do wielu negatywnych skutków.
Jagody goji - kontrowersje
Jagody goji uprawia się głównie w Chinach, które dopuszczają w uprawie stosowanie pestycydów. W fazie wzrostu jagody nawozi się mocznikiem, w fazie kwitnienia i owocowania fosforanem dwuamonu i superfosfatem. Podczas suszenia owoców muszkę owocówkę zwalcza się równie silnymi pestycydami. Nawet produkty zaopatrzone w certyfikat Green Food Certificate nie są ekologiczne zgodnie z europejskimi standardami, bo nawet na opakowaniach chińscy producenci informują o zawartości szkodliwych dla człowieka substancji.
Wiele sklepów stacjonarnych i internetowych w Polsce posiada w ofercie jagody goji. Niestety te dostępne na rynku zawierają bardzo często konserwanty. Inne z kolei są zwyczajnie niesmaczne, cierpkie, wielkości słonecznika albo wręcz pokruszone.
Dlatego ważne jest by kupować jagody goji wyłącznie ze sprawdzonych źródeł.
Jagody Goji można sadzić w Polsce. Są mrozoodporne i dość łatwe w uprawie. Hodując je samemu będziemy mieli pewność, że zawierają rzeczywiście tylko te składniki pokarmowe, dzięki którym zasługują na miano super owoców.
Copyright 2025 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone