JAGODY GOJI - TRUCIZNA CZY LEKARSTWO?


Jagody Goji (łac. Lycium barbarum), czyli kolcowój pospolity znane są w chińskiej medycynie od tysięcy lat. Niegdyś uważane za produkt przedłużający młodość i panaceum na problemy zdrowotne swój renesans przeżywają obecnie.

Zostały uznane za tzw. „super owoce” - dietetyczne źródła niespotykanej ilości zbawiennych składników odżywczych. Na rynku dostępne są w postaci suszonej lub soku.

Spożywanie jagód goji zapobiega przemianom tłuszczowym w wątrobie. Poleca się je jako środek regulujący procesy trawienne, poprawiający procesy widzenia, potencję, wspomagający układ krwionośny i immunologiczny oraz opóźniający procesy starzenia, dzięki zawartości silnych przeciwutleniaczy.

Składniki pokarmowe jagód goji w 100g:

Kcal 370

Indeks glikemiczny 29

Aminokwasy 7,9 – 12%

Tłuszcze 7,14 g

NKT:

kwas palmitynowy 7,2 g

kwas stearynowy 3 g

kwas arachidowy 0,68 g

NNKT:

kwas oleinowy 19,1 g

kwas linolowy 68,3 g

kwas linolenowy 2,8 g

Węglowodany 58 g

Błonnik 7,8 g

Wapń (112 mg),

Potas (1.13 mg),

Fosfor (203 mg)

Żelazo (9 mg),

Cynk (2mg),

Selen (50 mikrogramów),

Ryboflawina (1.3 mg),

Karoten (7 mg)

Witamina C (148 mg),

Luteina (70 mg)

Tiamina (0,15 mg)

Kwas nikotynowy (4,3 mg)

Kwas askorbinowy (18,5 mg)

Interakcje z lekami

Jagody goji mogą wchodzić w reakcje z niektórymi lekami. I tak przyjmowanie warfaryny, leków cukrzycowych oraz tych na nadciśnienie wyklucza spożywanie goji, bo może prowadzić do wielu negatywnych skutków.

Jagody goji - kontrowersje

Jagody goji uprawia się głównie w Chinach, które dopuszczają w uprawie stosowanie pestycydów. W fazie wzrostu jagody nawozi się mocznikiem, w fazie kwitnienia i owocowania fosforanem dwuamonu i superfosfatem. Podczas suszenia owoców muszkę owocówkę zwalcza się równie silnymi pestycydami. Nawet produkty zaopatrzone w certyfikat Green Food Certificate nie są ekologiczne zgodnie z europejskimi standardami, bo nawet na opakowaniach chińscy producenci informują o zawartości szkodliwych dla człowieka substancji.

Wiele sklepów stacjonarnych i internetowych w Polsce posiada w ofercie jagody goji. Niestety te dostępne na rynku zawierają bardzo często konserwanty. Inne z kolei są zwyczajnie niesmaczne, cierpkie, wielkości słonecznika albo wręcz pokruszone.

Dlatego ważne jest by kupować jagody goji wyłącznie ze sprawdzonych źródeł.

Jagody Goji można sadzić w Polsce. Są mrozoodporne i dość łatwe w uprawie. Hodując je samemu będziemy mieli pewność, że zawierają rzeczywiście tylko te składniki pokarmowe, dzięki którym zasługują na miano super owoców. 



Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności