SMOG POWRÓCIŁ – ODPOWIEDNIA DIETA CIĘ OCHRONI!


Wszyscy zdajemy sobie sprawę ze szkodliwego wpływu smogu na nasze zdrowie. Zagrożenie jest bardzo poważne, poziom zanieczyszczenia powietrza w wielu miastach znacznie przekracza dopuszczalne normy. Czy naprawdę nie istnieje skuteczna metoda ochrony? Dziś udowodnimy Wam, że istotnym wsparciem w tym starciu może być odpowiednia dieta!



Smog jest groźny …

Najpierw musimy jednak zdać sobie sprawę z tego, iż trafiające do naszych płuc Smog jest groźny …

Najpierw musimy jednak zdać sobie sprawę z tego, iż trafiające do naszych płuc powietrze niewiele różni się od dymu papierosowego. Związki tj. WWA, dwutlenek siarki, ołów, tlenek węgla i pyły zawieszone – wpływają na układ oddechowy, krwionośny i odpornościowy, zwiększają ryzyko nowotworów, a także zaburzają rozwój dzieci. Na ich działanie najbardziej narażone są osoby starsze, ze słabą odpornością, cierpiące na astmę czy choroby serca oraz właśnie dzieci. Według danych WHO z powodu schorzeń związanych z wysoką emisją zanieczyszczeń powietrza umiera rocznie 6,5 mln ludzi na całym świecie, ok. 50 tys. w samej Polsce.

… pokonaj go dietą!

Przed zanieczyszczeniami powietrza naprawdę trudno się ustrzec. Zalecane jest noszenie masek przeciwsmogowych, częstsze przebywanie w domu oraz nawilżanie powietrza (kwiatek doniczkowy w każdym pokoju!). Warto także na bieżąco śledzić alerty smogowe.

W walce ze skutkami smogu pomocna okazuje się również dieta, dzięki której jesteśmy w stanie zwiększyć odporność i skutecznie oczyszczać nasz organizm z toksyn. W diecie antysmogowej najważniejsze jest odpowiednie nawodnienie organizmu oraz wzbogacenie jadłospisu o warzywa (zalecane minimum to 5-6 porcji dziennie).

Powinniśmy także zwiększyć spożycie produktów bogatych w antyoksydanty, skutecznie zmniejszające stres oksydacyjny. Najbogatsze ich źródła to warzywa (brokuły, cebula, kapusta, rośliny strączkowe,)  i owoce (maliny, aronia, czarne jagody i winogrona). Istotne wsparcie w oczyszczaniu organizmu z wolnych rodników i toksyn stanowią flawonoidy, które znajdziemy w kakao, soi i produktach sojowych oraz długo parzonej zielonej herbacie. Składniki oczyszczające organizm ze szkodliwych substancji znajdują się również w gorzkiej czekoladzie (o zawartości min. 70% kakao), czerwonym winie i kawie. Czekolada wzmacnia pracę serca i hamuje kaszel. Czerwone wino i kawa zawierają liczne przeciwutleniacze, poprawiają krążenie krwi oraz pracę serca. 

Podczas walki ze smogiem pomocne są również witaminy C i E, będące bardzo silnymi antyoksydantami. Awokado jest najlepszym źródłem witaminy E (100g dostarcza aż 10% dziennego zapotrzebowania). W tym czasie warto sięgnąć także po witaminę P oraz rutynę, występujące m.in. w aronii, malinach i jeżynach które oprócz zapobiegania powstawaniu wolnych rodników, spowalniają także utlenianie witaminy C. W celu wzmocnienia odporności, polecana jest suplementacja witaminy D oraz kwasów tłuszczowych omega-3.

Natomiast zrezygnować powinniśmy z produktów wędzonych, soli, ostrych przypraw, żywności przetworzonej, czerwonego mięsa oraz produktów będących źródłami cukrów prostych i syropu glukozowo-fruktozowego, czyli żywności wzmagającej dodatkowo działanie składników smogu.

Maski antysmogowe, ograniczenie przebywania na powietrzu oraz zbilansowana dieta uzupełniona produktami antysmogowymi - na szczęście istnieje wiele sposobów na to, aby chronić się przed negatywnym wpływem zanieczyszczeń powietrza.

 

 

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności