zajawka artykułu

WODNY ZAWRÓT GŁOWY!

Woda to jeden z najcenniejszych surowców na Ziemi. Jest tak ważna, że szejkowie Zjednoczonych Emiratów Arabskich planują zwiększyć u siebie jej ilość przez przeciągnięcie lodowca na swoje wybrzeże! Stanowi główny składniki naszego ciała (ok. 65-75% masy), dlatego warto wiedzieć o niej więcej. Jakie są rodzaje dostępnych dla konsumentów wód, czym one się różnią? Czy woda gazowana jest niezdrowa? Na te wszystkie pytania znajdziecie odpowiedź poniżej.



<p>Najbardziej popularnymi rodzajami wody dostępnymi na polskim rynku są&nbsp;<strong>wody mineralne i źr&oacute;dlane</strong>. Pierwsze z nich to wody podziemne, kt&oacute;re r&oacute;żnią się od tych przeznaczonych do spożycia pierwotną czystością oraz stabilnym składem mineralnym, ale tylko w określonych przypadkach posiadają właściwości korzystnie działające na zdrowie ludzi. W związku z tym&nbsp;<strong>przy zakupie ważne jest, aby zapoznać się ze składem podanym na etykiecie</strong>. Rozr&oacute;żnia się 3 poziomy zmineralizowania, kt&oacute;re określają ilość zawartych w napoju składnik&oacute;w mineralnych.&nbsp;</p> <p><strong>Woda wysokozmineralizowana</strong>&nbsp;jest twarda i zawiera 1500-4000 mg składnik&oacute;w mineralnych w litrze wody. Można nią uzupełniać niedobory organizmu. Jest zalecana przede wszystkim dla sportowc&oacute;w.&nbsp;<strong>Zawarte w jej składzie m.in. wapń i magnez zapobiegają powstawaniu zakwas&oacute;w</strong>. Co więcej jest też&nbsp;<strong>wskazana w okresie upał&oacute;w</strong>, kiedy mocno się pocimy i zapotrzebowanie organizmu na składniki mineralne jest zwiększone.&nbsp;</p> <p><strong>Mitem jest twierdzenie, że woda gazowana szkodzi lub ogranicza wchłanialność składnik&oacute;w mineralnych</strong>. Należy jej unikać tylko z określonych powod&oacute;w zdrowotnych (np. przy nadkwasocie). Dzięki zawartemu w niej CO<sub>2</sub>&nbsp;drażni ona kubki smakowe pobudzając apetyt,powodując orzeźwienie, wpływa przez to na lepsze samopoczucie i gasi pragnienie. Dodatkowo obecność dwutlenku węgla w wodzie przyczynia się do obniżenie pH wody.</p> <p><strong>Woda średniozmineralizowana</strong>&nbsp; to 500-1500 mg/l. Przeciętna,&nbsp;<strong>dorosła osoba w ciągu dnia powinna dostarczać organizmowi ok. 2l takiej wody</strong>. Stężenie substancji mineralnych jest w jej przypadku optymalne, a gospodarka elektrolityczna organizmu niezagrożona.</p> <p><strong>Woda niskozmineralizowana</strong>&nbsp;posiada do 500 mg/l. Jest ona&nbsp;<strong>zalecana dla kobiet w ciąży oraz karmiących, noworodk&oacute;w, dzieci, os&oacute;b w podeszłym wieku, z zaburzeniami układu odpornościowego, nerek i nadciśnieniem.&nbsp;</strong></p> <p>Czym w takim razie są&nbsp;<strong>wody źr&oacute;dlane</strong>? Pochodzą one z podziemnych warstw wodonośnych.&nbsp;<strong>Zalicza się je do grupy w&oacute;d niskozmineralizowanych</strong>, w związku ze śladową zawartością składnik&oacute;w mineralnych. Ma to jednak swoje dobre strony. Dzięki tak ubogiemu składowi woda ta posiada bardziej neutralny smak. Doskonale sprawdza się w gospodarstwie domowym&nbsp;<strong>do przyrządzania posiłk&oacute;w, ponieważ dobrze rozpuszcza produkty użyte do gotowania oraz wydobywa z nich potrzebne do cel&oacute;w odżywczych składniki</strong>. Można ugasić nią r&oacute;wnież pragnienie, ale nie należy przesadzać z jej ilością, ponieważ nadmiar może doprowadzić do rozrzedzania elektrolit&oacute;w w naszym organizmie.</p> <p>Warto wspomnieć r&oacute;wnież o istnieniu&nbsp;<strong>wody stołowej (mineralizowanej) i leczniczej</strong>. Ta pierwsza powstaje w wyniku dodania do wody źr&oacute;dlanej naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych, kt&oacute;re wzbogacają ją o ważne składniki odżywcze. Mianem leczniczej określa się wodę, kt&oacute;rej mineralizacja wynosi od 4000-24 000 mg/l. W związku z tym nie nadaje się ona do gaszenia pragnienia, za to stosowana jest w charakterze lekarstwa, np. w celu złagodzenia dolegliwości żołądkowych.</p> <p>Ostatnim, najnowszym rodzajem wody, kt&oacute;ry powoli wkracza do Polski jest tzw.<strong>&nbsp;&bdquo;surowa&rdquo; woda (ang. raw water)</strong>, czyli najmodniejszy trend roku 2018 według New York Time&rsquo;a. Jest ona niesterylna, nieprzetworzona, niefiltrowana i niebotycznie droga. Eksperci jednak ostrzegają, że tego typu produkty mogą zawierać odchody zwierzęce, bakterie E. Coli i pasożyty, takie jak ogoniastek jelitowy. Co więcej, może być przyczyną wirusowego zapalenia wątroby typu A.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Picie wody- instrukcja</strong></p> <p>Wydawać by się mogło, że gaszenie pragnienia to umiejętność, kt&oacute;rą posiada każdy z nas. Istnieje jednak kilka zasad, dzięki kt&oacute;rym wypita przez nas woda lepiej wchłonie się do organizmu. Przede wszystkim&nbsp;<strong>powinno się ją popijać małymi łykami co kilka chwil</strong>, aby miała czas na wchłonięcie.&nbsp;&nbsp;<strong>Niepoprawne jest picie dużej ilości płynu naraz</strong>- wtedy organizm nie jest w stanie zagospodarować całej objętości wody. Nerki w ciągu godziny są w stanie wydalić maksymalnie 1,2 l wody.</p> <p>Podczas wysiłku fizycznego najlepszym rozwiązaniem jest wymieszanie wody ze 100% sokiem owocowym w stosunku 1:1. Całość można &rdquo;doprawić&rdquo; niewielką ilością soli. Tak powstały domowy nap&oacute;j izotoniczny powinien stanowić najlepsze nawodnienie podczas treningu.</p> <p><strong>Nie zaleca się picia wody przed snem.</strong>&nbsp;Wbrew plotkom nie wspomaga to metabolizmu, a jedynie utrudnia zaśnięcie.</p> <p>&nbsp;</p> <p>To, kt&oacute;rą wodę wybierzemy zależy od naszych indywidualnych predyspozycji. Mniejszą podatność na stres osiągniemy pijąc wodę z dużą ilością magnezu i wapnia. Woda bogata w wodorowęglany ukoi dolegliwości żołądka, a dolegliwości związane z nadciśnieniem złagodzi ograniczenie wody ze zbyt dużą ilością sodu. Ma ona na nas ogromny wpływ, dlatego&nbsp;<strong>pijmy wodę!</strong></p>