INDEKS VS KALORIA
Wbrew utartym stereotypom kaloria kalorii nie równa. Spożywanie produktów o niskiej wartości kalorycznej nie gwarantuje sukcesu w odchudzaniu. Zamiast tego powinniśmy dokonywać racjonalnych wyborów według indeksu glikemicznego (IG). Indeks glikemiczny wskazuje, jak szybko po posiłku podnosi się poziom cukru w organizmie.
Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym powoduje produkcję insuliny w organizmie, co prowadzi do gwałtownego spadku poziomu cukru, poniżej początkowego, co odczuwalne jest przez nas jako głód, a nawet wilczy głód.
Produkty o wysokim IG sprzyjają więc tyciu, te z niskim indeksem glikemicznym sprzyjają odchu-dzaniu i zdrowemu odżywianiu.
Gama produktów o wysokim IG (powyżej 70) jest zaskakująca, gdyż obok oczywistych artykułów tj. chipsy, frytki, czy białe pieczywo mamy gotowana marchewkę, arbuza, czy dynię, które są powszechnie uznawane za zdrowe i niskokaloryczne.
Produkty między 55-70 o tzw. średnim IG to produkty, po które możemy sięgać od czasu do czasu.
Do tej grupy należą: ananas, kasza gryczana, młode ziemniaki, czy sok z marchwi.
Idealnie by było komponować posiłki z produktów o niskim indeksie glikemicznym (poniżej 55).
Spowalniają one wchłanianie glukozy do organizmu i zapobiegają napadom głodu. Im więcej chcemy schudnąć tym uważniej powinniśmy wybierać produkty o jak najniższym IG. Pamiętać należy jednocześnie o spożywaniu 5 posiłków dziennie i aktywności fizycznej. Produkty o niskim indeksie glikemicznym to np. gruszki, czekolada gorzka, warzywa strączkowe, czy otręby owsiane.
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone