
MLECZNY NAPÓJ FERMENTOWANY
Kefir jest mlekiem fermentowanym zawierającym użytą do fermentacji charakterystyczną mikroflorę ziaren kefirowych. W jego składzie znaleźć można także drożdże fermentujące i niefermentujące laktozy, żyjące w ścisłej symbiozie. Kefir ma charakterystyczny zapach i nieco kwaskowy, lekko gazowany smak. Dlaczego warto po niego sięgać? Jaki wpływ mają na zdrowie? Które kefiry wybierać? Na te i inne pytania odpowiedzi znajdziecie w dzisiejszym artykule.
Cenny skład
Nazwa „kefir” wywodzi się z języka tureckiego i w tłumaczeniu oznacza „szczęście” albo „satysfakcję”. Kefir zawiera sporą dawkę witamin B1, B12, K, a także wapń, kwas foliowy, aminokwasy i biotynę. Zawartość kwasu foliowego poprawia wygląd skóry, a także ma kluczowe znaczenie w czasie ciąży. W 100 g kefiru znajduje się jedynie 50-70 kcal! Ważne: charakteryzuje się on minimalną zawartością alkoholu, wynikającą z fermentacji drożdżowej. Jest jednym z najstarszych napojów fermentowanych, które to cieszą się dużym uznaniem wśród konsumentów. Dlaczego? Ponieważ naturalnie oddziałują na zdrowie człowieka. Wykazują prozdrowotne właściwości, wysoką wartość odżywczą i aktywną mikroflorę stymulującą procesy trawienne. Spożywanie kefiru przyspiesza perystaltykę jelit, a także pozytywnie wpływa na wydzielanie żółci i soków trawiennych.
Naturalny probiotyk
Bakterie, które są dodawane do żywności w celu nadania większych właściwości prozdrowotnych noszą nazwę probiotyków. Bez wątpienia kefir to naturalny probiotyk. W swoim składzie zawiera żywe mikroorganizmy, które korzystnie oddziałują na funkcjonowanie organizmu. Ten fermentowany napój zalicza się do tzw. żywności funkcjonalnej, która według definicji poza dostarczaniem składników odżywczych posiada udokumentowany i naukowo zbadany, pozytywny wpływ na zdrowie człowieka i jego samopoczucie. W niektórych przypadkach zmniejsza ryzyko chorób. Aby dany mleczny napój fermentowany mógł zostać uznany jako produkt probiotyczny, liczebność bakterii probiotycznych w 1 g produktu nie może być mniejsza niż 106 jtk.
Który wybrać?
Skład kefiru zależy od pochodzenia mleka, zawartości w nim tłuszczu, rodzaju ziaren kefirowych, a także warunków prowadzenia procesu produkcji. Faktem jest, że kefir smakuje wyśmienicie w nieprzetworzonej postaci, lecz znajduje także zastosowanie jako baza do naleśników, omletów czy koktajli. Na rynku pojawiają się także kefiry smakowe, na których skład należy zwracać szczególną uwagę, ponieważ zawierają zbędne składniki, m.in. cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy.
Ze sklepowej półki należy sięgać po kefiry wysokiej jakości, które nie zawierają zbędnych dodatków. Znalezienie takiego produktu nie jest ciężkie, ponieważ obecnie na rynku dostępnych jest wiele kefirów z dobrym składem. Do jego produkcji nie powinno zostać użyte mleko w proszku, a jedynie mleko oraz żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych.
Poniżej podajemy kilka propozycji kefirów po które warto sięgać:
Kefir Zott, skład: mleko, żywe kultury kefirowe
Kefir naturalny Bakoma, skład: mleko, żywe kultury bakterii: L. acidophilus i Bifidobacterium lactis
BIO Ekologiczny kefir naturalny Mlekovita, skład: mleko ekologiczne, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych
Kefir Milko, skład: mleko, żywe kultury bakterii kefirowych
Kefir Robico, skład: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych
A oto pyszne przepisy z kefirem w roli głównej:
Koktajl z kefiru, banana i cytryny
Spożywanie kefiru może przynieść wiele korzyści! Wykazuje on m.in. właściwości antybakteryjne, pomaga w obniżeniu cholesterolu we krwi i regulacji ciśnienia tętniczego oraz wspiera prawidłową przemianę materii. Jeśli nie przepadamy za jego naturalnym smakiem i o wiele bardziej atrakcyjny wydaje nam się być jego owocowy odpowiednik- warto samodzielnie dorzucić świeże lub mrożone owoce. Dzięki temu unikniemy niezdrowych dodatków!
Mojka K., „Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych”, Probl Hig Epidemiol 2013
Zeynep B. Guzel-Seydim i wsp., „Functional Properties of Kefir”, Food Science and Nutrition 2011
Foto: Freepik.com
Copyright 2025 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone