10 TRENDÓW ŻYWIENIOWYCH NA ROK 2020


Jesienią zeszłego roku Whole Foods Market (sieć supermarketów z siedzibą w Austin w Teksasie, która sprzedaje wyłącznie produkty wolne od uwodornionych tłuszczów oraz sztucznych barwników, aromatów
i konserwantów), ogłosił listę 10 najbardziej oczekiwanych
i innowacyjnych trendów żywieniowych na 2020 rok. Co znajdziemy w tej liście? Co jest popularne już teraz? Zapraszamy do lektury.


1. Rolnictwo regeneracyjne
Zgodnie z definicją jest to „podejście do żywności i systemów rolniczych, które współgra z rytmami
i technologią przyrody, aby wyżywić naszą rosnącą populację, zregenerować wierzchnią warstwę gleby i zwiększyć różnorodność biologiczną teraz i na długo w przyszłość”.

W praktyce wiele rozwiązań w rolnictwie regeneracyjnym zaczerpniętych zostało z rolnictwa ekologicznego, m.in. jest to agroleśnictwo (uprawa i ochrona drzew), bogata rotacja roślin (płodozmian) i uprawa wielu gatunków, uprawa pastwisk lub roślin wieloletnich. Działania takie poprawiają różnorodność biologiczną
i zwiększają wychwytywanie dwutlenku węgla, aby zapewnić długotrwałe korzyści dla środowiska.

2. Nowe mąki
Najpopularniejsza to mąka pszenna, która jest łatwo dostępna
i najtańsza na rynku. Coraz więcej osób natomiast szuka zdrowszych alternatyw oraz mąk, które zawierają więcej składników odżywczych
i błonnika. W związku z tym Whole Foods przewiduje, że nowe mąki trafią na rynek w 2020 roku i będą to mąki owocowe i warzywne,
np. z banana lub kalafiora. Pojawiać będą się także chipsy i przekąski wytwarzane np. na bazie mąki z orzechów tygrysich (migdał ziemny), których cennymi składnikami są fitosterole, a ponadto zawierają witaminę E i witaminę C oraz składniki mineralne, takie jak mangan, cynk, miedź, magnez, żelazo, potas i wapń.

3. Żywność z Afryki Zachodniej
Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty spożywcze z tego regionu, a wielu producentów doszukuje się w nich superfood, które są naturalnymi, nieprzetworzonymi produktami, zawierającymi składniki, działające wyjątkowo korzystnie na organizm.
Wiele produktów z Afryki Zachodniej takich jak pomidory, cebula, papryka chili, orzeszki ziemne, imbir, czy trawa cytrynowa są już powszechnie używane w polskiej kuchni. Whole Foods podaje także,
że nastąpi zwiększone wykorzystywanie zbóż zachodniafrykańskich, np. sorgo, czy teff.

4. Więcej zdrowych przekąsek
Coraz więcej sklepów do swojego asortymentu więcej zdrowych przekąsek, co będzie bardzo pomocne dla osób, które chcą konsumować zbilansowane posiłki, lecz nie znajdują czasu na ich przygotowanie. Powstają ciekawe w składzie batony z dodatkiem świeżych owoców, które będę przechowywane w sklepowych lodówkach.

5. Białkowa alternatywa dla wegan
W 2020 roku producenci skupią się na tym, aby weganie mieli szerszy wybór wśród produktów, które są dla nich źródłem białka. Do tej pory dominowała soja, a w tym roku częściej będą wykorzystywane takie produkty jak fasola mung, konopia, nasiona arbuza, czy chlorella (rodzaj alg).
W 2019 roku Whole Foods Market prognozował, że największym trendem żywieniowym będzie weganizm. Zapowiedzi sprawdziły się,
a bieżący rok kontynuuje ten trend.

Ilość białka w produktach na 100g:
Fasola mung 24g
Chlorella 30g
Nasiona konopi 35g
Nasiona arbuza 35g

6. Orzechowa rewolucja
Poza typowymi masłami orzechowymi z nerkowców, czy orzechów ziemnych, na rynku mają pojawiać się alternatywne pasty, np. masło dyniowe, które będzie można wykorzystywać w kuchni na przykład
do wypieków lub koktajli. Ponadto wielu producentów chce całkowicie wyeliminować stosowanie oleju palmowego w swoich produktach.

7. Organiczne opcje dla dzieci
Whole Foods przewiduje, że producenci żywności poszerzą ofertę
o zdrowsze, organiczne produkty.
W restauracjach w menu dziecięcym ma pojawiać się więcej ekologicznych propozycji. Będzie obejmować to np. organiczne nuggetsy z kurczaka, paluszki z łososia bez panierki lub makarony wykonane z alternatywnych mąk.

8. Zamienniki cukru
Cukier i popularne słodziki (np. stewia, miód, syrop klonowy) w 2020 roku mają zostać zastąpione tymi, z owoców granatu, kokosa, daktyli. Popularne będą także syropy z sorga lub batatów.

9. Mieszanki mięsno-roślinne
Mimo, że trwa wegańskie szaleństwo, mięso nie zostanie całkowicie wykluczone. Do produktów mięsnych będą dodawane składniki pochodzenia roślinnego. Już w 2019 r. Jedna z amerykańskich firm produkujących żywność wprowadziła na rynek pierwsze produkty z mieszanki mięsno-roślinnej. Produkty roślinne Tyson obejmują burgery proteinowe z białka wołowego i grochu oraz kiełbasy
i klopsiki, które łączą kurczaka z takimi roślinami jak ciecierzyca, czarna fasola i komosa ryżowa.

10. Niealkoholowe alkohole
Do 2022 r. Amerykański rynek napojów bezalkoholowych ma wzrosnąć o około 39%. Międzynarodowa sieć firm audytorsko-doradczych prognozuje natomiast, że w Polsce w 2020 wartość sprzedaży detalicznej napojów bezalkoholowych w przekroczy 24 mln złotych, z czego głównym kanałem sprzedaży (16,5 mln) będą hipermarkety, sklepy spożywcze, sklepy monopolowe itd.

Do końca roku 2020 jeszcze dużo czasu, przekonamy się zatem, które trendy żywieniowe zagoszczą u nas na dłużej, a które okażą się tylko chwilową modą.


foto: freepik.com



Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności