DIETA SIRT, CZYLI HOLLYWOODZKI SPOSÓB NA NADWAGĘ


Kiedy piosenkarka Adele pochwaliła się swoim nowym wyglądem, który osiągnęła stosując dietę Sirtfood, ta stała się na tyle popularna, że nawet dietetyczne cateringi zaczęły dodawać do swojej oferty dietę sirtuinową, nazywając tę usługę „cateringiem diety Adele”. Przedstawiana jest jako prosty, zdrowy sposób odżywiania się, mający na celu zmniejszenia masy ciała, bazujący na pysznych i łatwych do przygotowania posiłkach. Czy w rzeczywistości jest to zdrowa dieta, zapewniająca długotrwałe efekty, czy kolejna „dieta cud”? Zapraszamy do lektury!

Czym jest dieta Sirtfood?
Została opracowana przez Aidana Gogginsa i Glena Mattena, absolwentów angielskiego Uniwersytetu w Surrey, w 2016 roku i bazuje na produktach bogatych w aktywatory sirtuin. Uważa się, że sirtuiny to enzymy wytwarzane w organizmie o pozytywnym wpływie na zdrowie, które regulują stany zapalne, metabolizm tłuszczów i węglowodanów oraz opóźniają proces starzenia.
Dieta sirtuinowa składa się z 3 etapów i bazuje na zaleceniach diety śródziemnomorskiej, z ta różnicą, że nakazuje żywić się zielonymi sokami i oferuje na start bardzo małą ilość kalorii. To właśnie ograniczenie kaloryczności ma wpływać na wytwarzanie przez organizm większej ilości sirtuin.

Większość substancji będących aktywatorami sirtuin to polifenole. Ich biologiczne właściwości obejmują działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Polifenole mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe.

Produkty szczególnie zalecane, z największą ilością enzymów wg Healthline:
- jarmuż, cebula, soja, pietruszka, gryka, rukola, czerwona cykoria, kapary
- orzechy włoskie
- truskawki, jagody
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- ciemna czekolada (85% kakao), daktyle Medjool
- zielona herbata Matcha, czerwone wino, kawa

Etap 1
Trwa przez siedem dni. Przez pierwsze trzy dni należy pić trzy zielone soki i zjeść jeden pełnowartościowy posiłek - w sumie 1000 kalorii. W tej fazie spada zawartość glikogenu i wody w mięśniach, dlatego dochodzi do szybkiej utraty wagi. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że przyjmując jedynie 1000 kcal dziennie, doszłoby do utraty masy ciała niezależnie od tego, czy w diecie spożywane byłyby zielone soki lub nie. W dniach od czwartego do siódmego należy zwiększyć spożycie kalorii do 1500, spożywając dwa zielone soki i dwa posiłki dziennie, na które można przygotować np. omlet lub chude mięso. W tej diecie należy unikać węglowodanów prostych, dosładzanej przetworzonej żywności, czyli produktów ogólnie niezalecanych w zdrowym, racjonalnym sposobie odżywiania.

Etap 2
Ta 14-dniowa faza ma na celu stopniowe chudnięcie. Codziennie można jeść trzy posiłki bogate w sirtfood oraz pić jeden zielony sok. Kaloryczność tego etapu powinna być tak dobrana, aby zapewniać dalszą utratę masy ciała. W ciągu dnia można przygotować rybę na parze z warzywami, czy pełnoziarnisty makaron ugotowany al dente.

Etap 3
Faza stabilizacji, w której należy sięgać po takie produkty spożywcze, które zagwarantują dalszy spadek masy ciała. Nie zwiera restrykcji kalorycznych. Ważne jest, aby nadal przygotowywać posiłki z produktami bogatymi w sitruiny i nie rezygnować z picia zielonych soków.

Poniżej znajdziesz przepis na zielony sok serwowany w diecie Sirtfood:

Składniki:
2 duże garście jarmużu (75 g)
Garść rukoli (30 g)
Łyżeczka natki pietruszki (5 g)
Łyżeczka lubczyku (5 g)
2–3 duże łodygi selera naciowego (150 g)
½ zielonego jabłka (40 g)
Sok z ½ cytryny (36 ml)
Herbata matcha (100 ml)

Sposób przygotowania:
Wymieszaj warzywa (jarmuż, rukolę, pietruszkę i lubczyk), a następnie wyciśnij je w sokowirówce. To samo zrób z jabłkiem i selerem. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny i herbatę.

Czy warto stosować tę dietę?
Jak dotąd nie ma przekonujących dowodów na to, że dieta Sirtfood ma bardziej korzystny wpływ na utratę masy ciała niż jakakolwiek inna dieta o ograniczonej kaloryczności. Produkty zalecane i zakazane w tym sposobie odżywiania przypominają te, na których bazuje dieta śródziemnomorska, która jest uważna za jedną z najzdrowszych diet świata, natomiast dieta Sirtfood niestety rozpoczyna się… głodówką. Łączenie tak skrajnego spożycia kalorii z piciem specjalnych zielonych soków zaczyna przypominać popularne, niezdrowe detoksy. Chociaż soki mogą być dobrym źródłem witamin i minerałów, to praktycznie nie zawierają błonnika, w który obfitują całe owoce i warzywa. Faktem jest, że dieta pomoże zrzucić kilka zbędnych kilogramów, ale prawdopodobnie po zakończeniu dojdzie do efektu jo-jo. Nie wspominając o tym, że dieta jest tak ograniczona pod względem kalorii i wyboru jedzenia, co może skutkować niedoborem białka, witamin i minerałów, szczególnie w pierwszej fazie. Ze względu na niski poziom kalorii i restrykcyjne wybory żywieniowe, dieta może być trudna do przestrzegania przez całe trzy tygodnie. Z drugiej jednak strony, dodanie produktów Sirtfood do codziennej, zdrowej diety i spożywanie ich przez długi czas bez restrykcji kalorycznych i nakazów picia zielonych soków, może mieć korzystny wpływ na utrzymanie zdrowia i zachowanie lepszego samopoczucia.

W Programie DietetykPro znajdziesz ponad 300 przepisów na zdrowe soki i koktajle!

Dieta Sirtfood jest pełna zdrowej żywności, ale niestety nie zdrowych nawyków żywieniowych. Chociaż dodanie do codziennego sposobu odżywiania niektórych produktów typu Sirtfoods nie jest złym pomysłem i może nawet przynieść pewne korzyści zdrowotne, sama dieta wygląda jak... kolejna moda. Spożywanie tylko 1000 kalorii, a w wielu przypadkach nawet 1500 kalorii dziennie jest zbyt restrykcyjne.



Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności