20 NOWYCH PRZEPISÓW PROSTO Z MEKSYKU!
Kuchnia Meksyku to prawdziwa paleta barw! Łączy tradycje z wpływami z innych kultur. W dużej części składa się z nasion roślin strączkowych, kukurydzy i przeróżnych odmian papryki.
W programie już teraz znajdziecie, aż 20 nowych potraw prosto z meksykańskiego stołu!
NOWE POTRAWY W PROGRAMIE
- Meksykańska pasta z fasoli
- Burrito z awokado
- Quesadilla z kurczakiem i warzywami
- Quesadilla z fasolą i warzywami
- Tortille z krewetkami i mango
- Domowe nachosy
- Zapiekane naleśniki po meksykańsku
- Huevos rancheros, czyli jajka po ranczersku
- Chilli con carne z indykiem
- Łagodna pomidorowa salsa
- Tacos z mięsem mielonym
- Zupa kukurydziana z komosą ryżową
- Tofu po meksykańsku
- Meksykańska sałatka z tuńczykiem
- Waniliowy flan
- Meksykański ryż na mleku
- Ciasto czekoladowe z chilli
- Azteckie gorące kakao
- Smoothie mango chilli
- Bezglutenowe tortille
NAJWAŻNIEJSZE SKŁADNIKI W KUCHNI MEKSYKAŃSKIEJ
KUKURYDZA
Obecnie w Meksyku znanych jest kilka odmian kukurydzy (biała, żółta, czerwona, błękitna, czarna oraz kolorowa). Składnik ten stanowi istotny element mitologii i kultury Mezoameryki. Wierzono, że kukurydza miała boski pierwiastek w związku z czym czczono ją w postaci bóstw.
AMARANT
przeszłości było to jedno z najpopularniejszych ziaren spożywanych przez mieszkańców Mezoameryki. Roślina ta jest odporna na niesprzyjające warunki atmosferyczne i stanowiła podstawę wyżywienia w okresach głodu.
FASOLA
W Meksyku do dyspozycji mamy, aż 20 gatunków fasoli. Często spożywa się ją ugotowaną i zmieloną, w formie pasty.
CHILI
Królowa przypraw meksykańskich. Dodawana jest nie tylko do dań na słono, ale również do przekąsek, owoców, deserów i napojów.
MEKSYKAŃSKIE DANIA
TACOS - Małe tortille kukurydziane z dodatkami mięsnymi lub wegetariańskimi i wegańskimi
BURRITO - Duża pszenna tortilla, w którą zawija się dodatki takie jak: fasola, mięso, warzywa duszone i świeże, kolendra itp.)
QUESADILLA - Dwa pszenne placki tortilli pomiędzy którymi znajduje się nadzienie.
CHILLI CON CARNE - Danie jednogarnkowe łączące mięso, fasolę, kukurydzę, chili i pomidory. Wersja wegetariańska to Chilli sin carne.
HUEVOS RANCHEROS - Typowe meksykańskie śniadanie. Ma formę jajecznicy w tortilli i podaje się ją z pomidorami i chili.
Przetestuj program za darmo i dołącz do PROfesjonalistów!
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone