20 NOWYCH PRZEPISÓW PROSTO Z MEKSYKU!


Kuchnia Meksyku to prawdziwa paleta barw! Łączy tradycje z wpływami z innych kultur. W dużej części składa się z nasion roślin strączkowych, kukurydzy i przeróżnych odmian papryki. 

W programie już teraz znajdziecie, aż 20 nowych potraw prosto z meksykańskiego stołu!



NOWE POTRAWY W PROGRAMIE



  • Meksykańska pasta z fasoli
  • Burrito z awokado
  • Quesadilla z kurczakiem i warzywami
  • Quesadilla z fasolą i warzywami
  • Tortille z krewetkami i mango
  • Domowe nachosy
  • Zapiekane naleśniki po meksykańsku
  • Huevos rancheros, czyli jajka po ranczersku
  • Chilli con carne z indykiem
  • Łagodna pomidorowa salsa
  • Tacos z mięsem mielonym
  • Zupa kukurydziana z komosą ryżową
  • Tofu po meksykańsku
  • Meksykańska sałatka z tuńczykiem
  • Waniliowy flan
  • Meksykański ryż na mleku
  • Ciasto czekoladowe z chilli
  • Azteckie gorące kakao
  • Smoothie mango chilli
  • Bezglutenowe tortille




NAJWAŻNIEJSZE SKŁADNIKI W KUCHNI MEKSYKAŃSKIEJ



KUKURYDZA

Obecnie w Meksyku znanych jest kilka odmian kukurydzy (biała, żółta, czerwona, błękitna, czarna oraz kolorowa). Składnik ten stanowi istotny element mitologii i kultury Mezoameryki. Wierzono, że kukurydza miała boski pierwiastek w związku z czym czczono ją w postaci bóstw. 

AMARANT

przeszłości było to jedno z najpopularniejszych ziaren spożywanych przez mieszkańców Mezoameryki. Roślina ta jest odporna na niesprzyjające warunki atmosferyczne i stanowiła podstawę wyżywienia w okresach głodu.

FASOLA

W Meksyku do dyspozycji mamy, aż 20 gatunków fasoli. Często spożywa się ją ugotowaną i zmieloną, w formie pasty.

CHILI

Królowa przypraw meksykańskich. Dodawana jest nie tylko do dań na słono, ale również do przekąsek, owoców, deserów i napojów.

MEKSYKAŃSKIE DANIA



TACOS - Małe tortille kukurydziane z dodatkami mięsnymi lub wegetariańskimi i wegańskimi

BURRITO - Duża pszenna tortilla, w którą zawija się dodatki takie jak: fasola, mięso, warzywa duszone i świeże, kolendra itp.)

QUESADILLA - Dwa pszenne placki tortilli pomiędzy którymi znajduje się nadzienie.

CHILLI CON CARNE - Danie jednogarnkowe łączące mięso, fasolę, kukurydzę, chili i pomidory. Wersja wegetariańska to Chilli sin carne.

HUEVOS RANCHEROS - Typowe meksykańskie śniadanie. Ma formę jajecznicy w tortilli i podaje się ją z pomidorami i chili.


Przetestuj program za darmo i dołącz do PROfesjonalistów!

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności