FITOESTROGENY - ICH ROLA W OKRESIE MENOPAUZY


Fitoestrogeny są to związki pochodzenia roślinnego. Wykazują działania estrogenopodobne. Ich budowa chemiczna jest podobna do żeńskich estrogenów.

Wyróżnia się następujące klasy fitoestrogenów:
  • flawonoidy,
  • lignany,
  • stilbeny.



ŹRÓDŁA FITOESTROGENÓW



Produktem żywnościowym najbogatszym w fitoestrogeny jest soja. Poza nią, większe ilości znajdziemy w innych nasionach roślin strączkowych, szpinaku oraz produktach pełnoziarnistych.

Fitoestrogeny występują również w roślinach psiankowatych, krzyżowych oraz dyniowatych.

FLAWONOIDY

Jest to bardzo zróżnicowana grupa związków. Występują w nasionach roślin strączkowych, innych warzywach, herbacie, winie czerwonym oraz wielu owocach.

LIGNANY

Ich źródłem są: siemię lniane, olej lniany, mąka lniana, produkty pełnoziarniste, ryż, nasiona i orzechy oraz warzywa i owoce.

STILBENY

Znajdziemy je głównie pod postacią resweratrolu w czerwonym winie, winogronach czy orzechach ziemnych.



DZIAŁANIE FITOESTROGENÓW



Na podstawie długich obserwacji epidemiologicznych wypracowano wnioski, że dieta bogata w produkty sojowe wiąże się z rzadszym występowaniem objawów menopauzy. Co więcej, w tej grupie również rzadziej pojawiały się przypadki nowotworów sutka u kobiet.

Średnie spożycie izoflawonów w Japonii utrzymuje się na poziomie 23-200 mg/dzień, natomiast w Europie jest to jedyne 3-11 mg dziennie.

W okresie klimakterium spada ilość estrogenów endogennych, a co za tym idzie, kobiety częściej zmagają się z:

- uderzeniami gorąca,

- obfitym poceniem się,

- zaburzeniami snu,

- apatią,

- zmiennością nastrojów,

- osłabioną koncentracją i zapamiętywaniem,

- kołataniem serca.


Uzupełnienie diety w fitoestrogeny może skutkować:

- zmniejszeniem ryzyka występowania chorób serca,

- zahamowaniem utraty masy kostnej oraz ochroną przed rozwinięciem się osteoporozy,

- poprawieniem ciśnienia krwi oraz profilu lipidowego,

- obniżeniem ryzyka zachorowalności na nowotwory hormonozależne.


W wielu badaniach podkreśla się korzyści ze stosowania fitohormonów w okresie menopauzalnym.

Udokumentowano pozytywny wpływ fitoestrogenów na spadek stężenia „złego” cholesterolu, na korzyść „dobrej” frakcji. To z kolei działa hamująco na rozwój chorób układu krążenia.



POMYSŁY NA DANIA Z SOI



Soja - roślina z rodzin bobowatych. Nasiona soi zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka o korzystnym dla człowieka profilu aminokwasów.
Najczęściej używamy jej pod postacią tofu, napoju sojowego lub jogurtów. W sklepach znajdziemy też mąkę sojową, suche ziarna soi lub tempeh.

Poniżej znajdziecie inspiracje na dania z produktami sojowymi.
  1. Naleśniki razowe z tofu i borówkami
  2. Śniadaniowy twarożek z tofu
  3. Wegańskie spaghetti bolognese z tofu
  4. Faszerowane bataty
  5. Tofu tikka masala
Nie korzystasz z programu DietetykPro? Przetestuj za darmo i zyskaj dostęp do ponad 3800 przepisów!

FITOESTROGENY W ZIOŁACH



Czerwona koniczyna to jedna z roślin, która wpływa korzystnie na dolegliwości związane z klimakterium. Wpływa na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci, a także na wzrost libido, zmniejszenie częstotliwości uderzeń gorąca czy zniwelowanie zmęczenia i problemów ze snem. Innym przykładem jest pluskwica groniasta. W zielarstwie znana jest z działania estrogennego i hamowania utraty masy kostnej.

Podobne właściwości mają: niepokalanek pospolity, szałwia lekarska oraz kozłek lekarski.



PODSUMOWANIE



U pacjentek zmagających się z menopauzą warto rozważyć wprowadzenie do diety produktów bogatych w fitoestrogeny. U kobiet szczególnie cierpiących z powodu nieprzyjemnych objawów można dołączyć suplementację odpowiednimi środkami lub ziołami. Dotychczasowe badania wskazują pozytywny efekt tych substancji również na wzrost gęstości mineralnej kości.

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności