FITOESTROGENY - ICH ROLA W OKRESIE MENOPAUZY
Fitoestrogeny są to związki pochodzenia roślinnego. Wykazują działania estrogenopodobne. Ich budowa chemiczna jest podobna do żeńskich estrogenów.
Wyróżnia się następujące klasy fitoestrogenów:
- flawonoidy,
- lignany,
- stilbeny.
ŹRÓDŁA FITOESTROGENÓW
Produktem żywnościowym najbogatszym w fitoestrogeny jest soja. Poza nią, większe ilości znajdziemy w innych nasionach roślin strączkowych, szpinaku oraz produktach pełnoziarnistych.
Fitoestrogeny występują również w roślinach psiankowatych, krzyżowych oraz dyniowatych.
FLAWONOIDY
Jest to bardzo zróżnicowana grupa związków. Występują w nasionach roślin strączkowych, innych warzywach, herbacie, winie czerwonym oraz wielu owocach.
LIGNANY
Ich źródłem są: siemię lniane, olej lniany, mąka lniana, produkty pełnoziarniste, ryż, nasiona i orzechy oraz warzywa i owoce.
STILBENY
Znajdziemy je głównie pod postacią resweratrolu w czerwonym winie, winogronach czy orzechach ziemnych.
DZIAŁANIE FITOESTROGENÓW
Na podstawie długich obserwacji epidemiologicznych wypracowano wnioski, że dieta bogata w produkty sojowe wiąże się z rzadszym występowaniem objawów menopauzy. Co więcej, w tej grupie również rzadziej pojawiały się przypadki nowotworów sutka u kobiet.
Średnie spożycie izoflawonów w Japonii utrzymuje się na poziomie 23-200 mg/dzień, natomiast w Europie jest to jedyne 3-11 mg dziennie.
W okresie klimakterium spada ilość estrogenów endogennych, a co za tym idzie, kobiety częściej zmagają się z:
- uderzeniami gorąca,
- obfitym poceniem się,
- zaburzeniami snu,
- apatią,
- zmiennością nastrojów,
- osłabioną koncentracją i zapamiętywaniem,
- kołataniem serca.
Uzupełnienie diety w fitoestrogeny może skutkować:
- zmniejszeniem ryzyka występowania chorób serca,
- zahamowaniem utraty masy kostnej oraz ochroną przed rozwinięciem się osteoporozy,
- poprawieniem ciśnienia krwi oraz profilu lipidowego,
- obniżeniem ryzyka zachorowalności na nowotwory hormonozależne.
W wielu badaniach podkreśla się korzyści ze stosowania fitohormonów w okresie menopauzalnym.
Udokumentowano pozytywny wpływ fitoestrogenów na spadek stężenia „złego” cholesterolu, na korzyść „dobrej” frakcji. To z kolei działa hamująco na rozwój chorób układu krążenia.
POMYSŁY NA DANIA Z SOI
Soja - roślina z rodzin bobowatych. Nasiona soi zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka o korzystnym dla człowieka profilu aminokwasów.
Najczęściej używamy jej pod postacią tofu, napoju sojowego lub jogurtów. W sklepach znajdziemy też mąkę sojową, suche ziarna soi lub tempeh.
Poniżej znajdziecie inspiracje na dania z produktami sojowymi.
Najczęściej używamy jej pod postacią tofu, napoju sojowego lub jogurtów. W sklepach znajdziemy też mąkę sojową, suche ziarna soi lub tempeh.
Poniżej znajdziecie inspiracje na dania z produktami sojowymi.
- Naleśniki razowe z tofu i borówkami
- Śniadaniowy twarożek z tofu
- Wegańskie spaghetti bolognese z tofu
- Faszerowane bataty
- Tofu tikka masala
FITOESTROGENY W ZIOŁACH
Czerwona koniczyna to jedna z roślin, która wpływa korzystnie na dolegliwości związane z klimakterium. Wpływa na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci, a także na wzrost libido, zmniejszenie częstotliwości uderzeń gorąca czy zniwelowanie zmęczenia i problemów ze snem. Innym przykładem jest pluskwica groniasta. W zielarstwie znana jest z działania estrogennego i hamowania utraty masy kostnej.
Podobne właściwości mają: niepokalanek pospolity, szałwia lekarska oraz kozłek lekarski.
PODSUMOWANIE
U pacjentek zmagających się z menopauzą warto rozważyć wprowadzenie do diety produktów bogatych w fitoestrogeny. U kobiet szczególnie cierpiących z powodu nieprzyjemnych objawów można dołączyć suplementację odpowiednimi środkami lub ziołami. Dotychczasowe badania wskazują pozytywny efekt tych substancji również na wzrost gęstości mineralnej kości.
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone