NOWE PRZEPISY WAKACYJNE JUŻ W PROGRAMIE
Latem na stołach częściej pojawiają się lekkie i kolorowe dania na zimno. To okres kiedy warto sięgać po truskawki, maliny, fasolkę szparagową czy pomidory. Te oraz wiele innych sezonowych owoców i warzyw skrywają w sobie mnóstwo substancji odżywczych!
W programie znajdziecie, aż 20 nowych, wakacyjnych potraw. Znajdzie się coś na grilla, na deser i do popicia.
NOWE POTRAWY W PROGRAMIE
- Granola z jogurtem i porzeczkami
- Jajko sadzone z hummusem i warzywami
- Grzanki z tapenadą z oliwek
- Sałatka z tortellini
- Paella z kurczakiem
- Wegańskie szaszłyki z tofu i cukinią
- Szaszłyki z krewetek z sałatką z awokado
- Zielone warzywa na parze z sosem ziołowym
- Pieczone piersi z kurczaka w cytrynowej marynacie
- Halibut ze szparagami
- Tagliatelle z sosem pomidorowym i ricottą
- Feta pieczona z warzywami
- Komosa ryżowa z fasolką szparagową
- Orzeźwiający sok kiwi-jabłko
- Grillowany ananas z sosem jogurtowym
- Agrestowy deser z jogurtem i czekoladą
- Owoce leśne pod kruszonką
- Lody brzoskwiniowe
- Tarta z budyniem i owocami
- Brzoskwinie pieczone
WAKACYJNE SUPERFOODS
PORZECZKI
Te niepozorne owoce to prawdziwa bomba odżywcza! Porzeczki zawierają duże ilości witaminy C (180 mg/ 100g produktu). Działają silnie przeciwzapalnie, rozkurczowo i moczopędnie. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, czyli rozpuszczalnych frakcji błonnika, korzystnie wpływają na perystaltykę jelit i regulację rytmu wypróżnień.
AGREST
Dwie garści owoców to jedynie 40 kalorii. Agrest to dobre źródło błonnika, więc wspomoże przy problemach z wypróżnieniami. Dodatkowo zawiera potas, żelazo, magnez, kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Dzięki tym składnikom, spożywany regularnie, korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
FASOLKA SZPARAGOWA
Jest to roślina z grupy strączkowych, przez co charakteryzuje ją wiele korzyści dla zdrowia. Jest źródłem błonnika, więc wpływa na przyspieszanie pracy jelit i regulację rytm wypróżnień. Jest to warzywo niskokaloryczne (30 kcal/ 100 g produktu). W swoim składzie zawiera m.in.: białko, węglowodany, witaminy z grupy B oraz witaminę A.
POMIDORY
W pomidorach znajdziemy likopen - czerwony barwnik z rodziny karotenoidów. Ma on właściwości silnie przeciwnowotworowe. Dodatkowo pomidory to dobre źródło potasu, co wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi i pracę całego układu krążenia.
Nie korzystasz z programu DietetykPRo?
Przetestuj program za darmo i dołącz do PROfesjonalistów!
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone