NOWE PRZEPISY WAKACYJNE JUŻ W PROGRAMIE


Latem na stołach częściej pojawiają się lekkie i kolorowe dania na zimno. To okres kiedy warto sięgać po truskawki, maliny, fasolkę szparagową czy pomidory. Te oraz wiele innych sezonowych owoców i warzyw skrywają w sobie mnóstwo substancji odżywczych!


W programie znajdziecie, aż 20 nowych, wakacyjnych potraw. Znajdzie się coś na grilla, na deser i do popicia.



NOWE POTRAWY W PROGRAMIE



  1. Granola z jogurtem i porzeczkami
  2. Jajko sadzone z hummusem i warzywami
  3. Grzanki z tapenadą z oliwek
  4. Sałatka z tortellini
  5. Paella z kurczakiem
  6. Wegańskie szaszłyki z tofu i cukinią
  7. Szaszłyki z krewetek z sałatką z awokado
  8. Zielone warzywa na parze z sosem ziołowym
  9. Pieczone piersi z kurczaka w cytrynowej marynacie
  10. Halibut ze szparagami
  11. Tagliatelle z sosem pomidorowym i ricottą
  12. Feta pieczona z warzywami
  13. Komosa ryżowa z fasolką szparagową 
  14. Orzeźwiający sok kiwi-jabłko
  15. Grillowany ananas z sosem jogurtowym
  16. Agrestowy deser z jogurtem i czekoladą 
  17. Owoce leśne pod kruszonką
  18. Lody brzoskwiniowe 
  19. Tarta z budyniem i owocami
  20. Brzoskwinie pieczone




WAKACYJNE SUPERFOODS



PORZECZKI

Te niepozorne owoce to prawdziwa bomba odżywcza! Porzeczki zawierają duże ilości witaminy C (180 mg/ 100g produktu). Działają silnie przeciwzapalnie, rozkurczowo i moczopędnie. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, czyli rozpuszczalnych frakcji błonnika, korzystnie wpływają na perystaltykę jelit i regulację rytmu wypróżnień.

AGREST

Dwie garści owoców to jedynie 40 kalorii. Agrest to dobre źródło błonnika, więc wspomoże przy problemach z wypróżnieniami. Dodatkowo zawiera potas, żelazo, magnez, kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Dzięki tym składnikom, spożywany regularnie, korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.


FASOLKA SZPARAGOWA

Jest to roślina z grupy strączkowych, przez co charakteryzuje ją wiele korzyści dla zdrowia. Jest źródłem błonnika, więc wpływa na przyspieszanie pracy jelit i regulację rytm wypróżnień. Jest to warzywo niskokaloryczne (30 kcal/ 100 g produktu). W swoim składzie zawiera m.in.: białko, węglowodany, witaminy z grupy B oraz witaminę A.

POMIDORY

W pomidorach znajdziemy likopen - czerwony barwnik z rodziny karotenoidów. Ma on właściwości silnie przeciwnowotworowe. Dodatkowo pomidory to dobre źródło potasu, co wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi i pracę całego układu krążenia. 

Nie korzystasz z programu DietetykPRo?
Przetestuj program za darmo i dołącz do PROfesjonalistów!


Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności