KUCHNIA TAJSKA cz.1


Kuchnia tajska jest uznana za najzdrowszą kuchnię świata. Obecnie kilka klasycznych dań, tak jak popularna zupa Tom Yum są przedmiotem badań naukowych związanych z korzyściami zdrowotnymi, jakie wynikają po spożyciu tych wyjątkowych dań.

Mrożone posiłki oraz dania na wynos w tej części świata to rzadkość. W Tajlandii większość tajskich dań jest gotowanych od podstaw na bazie samych świeżych składników. W niektórych częściach tego Państwa wiele osób funkcjonuje bez lodówek czy zamrażarek - być może jest to jeden z kilku powodów, dlaczego w tym kraju stawia się na świeże potrawy. 

Wiele ziół, przypraw oraz składników kuchni tajskiej mają wpływ na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób, wpływa kojąca na pracę jelit, wzmacnia układ odpornościowy.

Dowiedz się więcej na temat składników, które są najczęściej wykorzystywane w tajskiej kuchni. To właśnie dzięki nim miejscowe przysmaki zyskały na popularności i są kopiowane przez największych kucharzy na całym świecie. 

Czosnek ma szerokie zastosowanie w tajskiej kuchni, jest dodawany do większości potraw. Można go jeść na surowo, smażyć, gotować, dusić. Czosnek ułatwia trawienie, reguluje poziom ciśnienia oraz cholesterolu. Ma silne działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Dodany do potraw  kuchni tajskiej to nie tylko walory smakowe, ale również wzmocnienie organizmu oraz profilaktyka przy osłabieniach organizmu.

Z najnowszych badań wynika, że papryczki chili oprócz charakterystycznego, ostrego smaku oraz aromatu są cenne również z powodów prozdrowotnych. Bez względu na to czy są spożywane na surowo, czy smażone mają wpływ na lepszą jakość snu. Okazuje się, że poprawiają pracę serca, zawierają witaminę C, łagodzą stany zapalne.

Kurkuma występuje najczęściej w formie proszku. Działa przeciwzapalnie, łagodzi również objawy alergii oraz zapalenia stawów. Jest również silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem toksyn. Ponadto kurkuma poprawia krążenie oraz chroni serce, a także łagodzi problemy skórne.   

Kolendra, zwana również chińską pietruszką ma rozpoznawalny i przyjemny zapach. Oprócz wartości smakowych, kolendra skutecznie leczy zapalenia skóry, łagodzi problemy jamy ustnej, poprawia pracę jelit oraz jest sprawdzonym środkiem łagodzącym w przypadku zapalenia spojówek. 



Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności