
KUCHNIA TAJSKA cz.2
Tajskie jedzenie jest bardzo aromatyczne i zdrowe, główne składniki klasycznych dań to cenne przyprawy oraz zioła, które wypływają prozdrowotnie na organizm. W kuchni tajskiej przygotowane potrawy są zazwyczaj świeże, rzadko spotykane są dania mrożone. Dowiedz się więcej na temat składników wykorzystywanych w tajskiej kuchni oraz poznaj najpopularniejsze dania.
Tamarynd to przyprawa o słodko-kwaśnym zapachu i smaku. W kuchni tajskiej dodawany jest do dań mięsnych podawanych z ryżem oraz jako składnik sosów. Tamaryndowiec indyjski działa jako delikatny środek przeczyszczający, pomaga w trawieniu oraz łagodzi gorączkę. Tamarynd leczy zapalenia skóry oraz oparzenia słoneczne, a także przyśpiesza gojenie ran.
Galangal w smaku jest zbliżony do imbiru. Łagodzi odczuwalny dyskomfort związany z układem trawiennym, działa skutecznie przy chorobie lokomocyjnej oraz morskiej. Poprawia krążenie, działa przeciwzapalnie, a nawet skutecznie walczy z czkawką. W sprzedaży dostępny jest również w formie przyprawy.
Trawa cytrynowa w kuchni tajskiej najczęściej dodawana jest do zup. Ma działanie antygrzybiczne, łagodzi uczucie zatkanego nosa, skutecznie zwalcza przeziębienie, obniża gorączkę, przynosi ulgę w zaburzeniach żołądka, a także układu oddechowego. Trawa cytrynowa powszechnie stosowana jest w aromaterapii i skutecznie zwalcza zmęczenie oraz niepokój.
Mleko kokosowe jest częstym dodatkiem do zup oraz dań w kuchni tajskiej. Chociaż w ostatnim czasie zyskało złą opinię, okazuje się, że wpływa korzystnie na zdrowie. Wzmacnia układ odpornościowy, a nawet reguluje poziom cholesterolu, ulepsza pracę metabolizmu. Mleko kokosowe zawiera kwas laurynowy, który działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.
Jakie są najpopularniejsze dania kuchni tajskiej? Na pewno wcześniej wspomniana w I części artykułu, narodowa, aromatyczna zupa Tom Yum, z dodatkiem grzybów oraz krewetek. Zawiera trawę cytrynową, galangal, liście limonki. Całość jest utrzymana w słodko-kwaśnym smaku.
Inne znane danie to Pad Thai, które jest wizytówką Tajlandii na międzynarodowej arenie. Jest to smażony makaron, z dodatkiem krewetek,jajek, kiełkami fasoli oraz sosem z wyselekcjonowanych produktów.
Kolejną znaną potrawą jest Laab, inaczej zwane Larp, która przybiera formę sałatki z mielonym mięsem, z dodatkiem soku z limonki, świeżymi ziołami, sosem rybnym oraz prażonym i kleistym ryżem. W tej potrawie kluczową rolę odgrywają warzywa takie jak sałata, szalotka lub czerwona cebula(niezbędna!) oraz kolendra.
Copyright 2025 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone