SZAŁWIA HISZPAŃSKA, CZYLI NATURALNA SIŁA


Nasiona szałwii hiszpańskiej, inaczej nazywane nasionami Chia uprawiane są w rejonie Meksyku oraz Gwatemali. Pewne źródła wskazują, że wspomniane nasiona były już spożywane przez Azteków i Majów, a słowo „Chia” w ich ojczystym języku oznaczało „siłę”.

Pomimo występowania w starożytności, szałwia hiszpańska do niedawna kojarzyła się jedynie z trudno dostępnością oraz zdrowym i niekoniecznie smacznym jedzeniem. W ostatnim czasie nasiona Chia zyskały na dużej popularności i są spożywane przez ludzi na całym świecie, którzy świadomie dbają o swoje zdrowie. 

Dobrej jakości nasiona Chia są naturalnie czarne lub w białym kolorze, na pewno nie powinny być brązowe bo to oznacza, że są niedojrzałe i bardziej gorzkie w smaku. Te niewielkie nasiona zwiększają swoją objętość prawie 10-krotnie kiedy tylko dojdzie do kontaktu z wodą. Po wchłonięciu cieczy pęcznieją, nabierają żelowej formy, a swoim kształtem przypominają miniaturowe kulki tapioki.

Nasiona szałwii hiszpańskiej są pełnoziarnistym produktem, zawierają wiele cennych składników odżywczych, w tym kwasy omega-3, które pomagają podnieść poziom dobrego cholesterolu HDL, a ten z kolei chroni organizm przed atakiem serca oraz udarem mózgu. W ziarenkach Chia znajdują się również pewne ilości kwasu omega-6.

Chia są kopalnią minerałów takich jak wapń, mangan, magnez, fosfor, żelazo, potas oraz cynk. W tych małych ziarnach można również znaleźć witaminy z grupy B. Dodatkowo zawierają błonnik, który jest niezastąpiony przy problemach z zaparciami, usprawnianiu pracy jelit oraz redukcji masy ciała.

Błonnik skutecznie nadaje uczucie zdrowej sytości. Coraz więcej badań potwierdza tezę, że błonnik może odgrywać kluczową rolę w regulacji układu odpornościowego oraz chronić przed zachorowaniem na różnorodne zapalenia. Kolejną zaletą nasion Chia jest fakt, że nie są genetycznie modyfikowane,są naturalnie bezglutenowe oraz zawierają cenne antyoksydanty, które hamują szkodliwe działanie wolnych rodników.

Dodatkowo niektóre badania wskazują, że nasiona szałwii hiszpańskiej hamują gwałtowne skoki poziomu cukru i mają wpływ na jego stabilizację.

Nasiona Chia mają łagodny orzechowy smak i można je podjadać na surowo, moczyć, dodawać do kaszek lub puddingów, a nawet do pieczywa. Są zdrowym oraz pożywnym dodatkiem do owsianek, jogurtu, koktajli, deserów, warzyw, sałatek czy dań z ryżem.

Ze względu na wysoką zdolność wchłaniania cieczy, nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane do zagęszczania sosów oraz zup, a nawet dodawane do pieczenia jako sprawdzony zamiennik jaj. Mogą również występować w roli panierki skutecznie zastępując bułkę tartą.

Eksperci w dziedzinie zdrowego odżywiania promują dodawanie nasion Chia do większości potraw.

Ziarenka szałwii hiszpańskiej mają długi okres przydatności, należy jedynie pamiętać, aby przechowywać je w chłodnym i suchym miejscu. 



Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności