JAGODY ACAI- OWOCE WIELOFUNKCYJNE


Jagody Acai to owoce rośliny palmowej – euterpy warzywnej, która występuje tylko w lasach deszczowych Amazonii. Te małe, okrągłe owoce o genialnym purpurowym kolorze należą do gatunku borówki czy żurawiny, niedojrzałe owoce mają ciemny zielony kolor. Egzotyczne owoce jagód Acai są bardzo zdrowe i w ostatnim czasie zyskały na dużej popularności.

Ich jedyną wadą jest fakt, że bardzo szybko się psują oraz brązowieją tracąc swoje cenne wartości odżywcze - dlatego świeże nie powinny być trzymane dłużej niż 24 godziny. Obecnie często spożywane są w postaci tabletek czy syropu. 

Tradycyjne owoce były stosowane w leczeniu biegunki lub problemów związanych z układem trawiennym. Plemiona amazońskie często dodawały jagody Acai do warzyw korzennych takich jak maniok przygotowując w ten sposób pożywną owsiankę. 

W smaku często przypominają połączenie dzikich jagód z dodatkiem czekolady i są źródłem cennych przeciwutleniaczy. Mają bardzo wysoki wskaźnik Orac co świadczy o dużej zdolności wchłaniania wolnych rodników. Według uczonych z Bostonu zwiększone spożycie owoców lub warzyw o wysokim indeksie Orac znacząco podnosi poziom zawartości antyoksydantów w organizmie.

Ponadto jagody Acai są źródłem witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B i kluczowych minerałów: wapnia, magnezu, cynku, miedzi, które są niezbędne w celu zmniejszania stanów zapalnych oraz zwiększaniu poziomu energii. 

Jagody Acai zawierają niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas linolowy i oleinowy, które mogą zapobiegać nadciśnieniu, a także wzmacniają serce i zmniejszają poziom złego cholesterolu LDL oraz utrzymują prawidłowy indeks dobrego cholesterolu HDL. Te niewielkie owoce zapobiegają również tworzeniu się zakrzepów krwi, poprawiają ogólny stan krążenia i rozluźniają naczynia krwionośne. 

Owoce jagód Acai są znane również z działania wspomagającego utratę wagi. W zdrowy oraz skuteczny sposób eliminują z organizmu toksyny oraz pobudzają do pracy metabolizm. Dodatkowo zawierają sporą ilość błonnika, który jest niezbędny przy redukcji masy ciała.

Obecnie ekstrakt z owoców Acai jest często dodawany do kremów oraz kosmetyków nawilżających skórę. Dzięki wysokiej zawartości witamin, które są pomocne w regeneracji skóry zwiększają jej blask, jędrność oraz młodzieńczy wygląd. Ze względu na silne właściwości przeciwzapalne mogą skutecznie zwalczać trądzik. Oprócz pielęgnacji skóry, jagody Acai wzmacniają włosy od nasady, zmniejszają ich wypadanie oraz wpływają kojąco na skórę głowy.

Z badań wynika również, że owoce Acai mają pozytywny wpływ na lepszą pamięć, zwiększoną koncentrację i czujność, a także na ustabilizowanie nastroju u kobiet w okresie menopauzy.

Krąży również opinia, że purpurowe jagody można uznać za afrodyzjak zwiększający popęd seksualny głównie u mężczyzn. Niestety do tej pory nie pojawiły się żadne medyczne dowody potwierdzające ich działanie w tej kategorii. 

Popularny jest również olej z jagód Acai, który może być spożywany lub stosowany bezpośrednio na skórę, a także wykorzystywany do pielęgnacji włosów, masażu relaksacyjnego lub peelingu. 

 



Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności