zajawka artykułu

ŚWIATOWE NAWYKI ŻYWIENIOWE cz.I

Jedzenie ma ogromne znaczenie na całym świecie- utrzymuje nasze podstawowe funkcje życiowe, jestem powodem do radości, nieodzownym elementem spotkań towarzyskich, poprawia humor i nadaje życiu sens.

Dania oraz nawyki żywieniowe mają również wpływ na konotacje kulturowe i społeczne. Polacy mają swoje różne tradycje kulinarne i codzienne zwyczaje – podobnie jest w przypadku mieszkańców innych części świata. Jakie są ich przyzwyczajenia dotyczące kuchni i wyboru dań? Jakie są niepowtarzalne zachowania, które mają miejsce przy międzynarodowych stołach?

W Japonii najważniejsze są dwie cechy, które odnoszą się do dań oraz codziennej kuchni : jedzenie ma być kolorowe oraz wyjątkowo podane i zdrowe. Japończycy doskonale wiedzą jak można dobrze zjeść i przy tym utrzymać wagę.

Pomijając zawodników sumo, w Japonii jest bardzo niski wskaźnik otyłości, który jest efektem zdrowej diety oraz jest mocno powiązany z czynnikiem kulturowym. Większość Japończyków uważa że bycie szczupłym jest bardzo modne - ten trend jest najbardziej zauważalny u kobiet. Tradycyjne japońskie jedzenie jest ubogie w tłuszcze nasycone, natomiast zwiera sporą dawkę błonnika, witamin, zdrowych kwasów oraz minerałów.

Japończycy bardzo lubią jeść - na pytanie co ich uszczęśliwia najbardziej odpowiadają, że smaczny oraz ładnie wyglądający posiłek. Z badań statystycznych wynika, że większość mieszkańców kraju kwitnącej wiśni średnio spożywa trzy posiłki dziennie z czego kolacja jest tym najważniejszym. Ważne jest również spędzenia czasu przy stole z rodziną oraz przyjaciółmi. Japończycy jedzą głównie ryby, ryż, jajka, owoce, warzywa oraz zupy. Ciekawostką jest, że większość mieszkańców Japonii je śniadanie w domu. Trudno jest znaleźć restaurację, która serwuje w swoim menu śniadania. Większość osób na całym świecie Japonię kojarzy z sushi. 

Większość Chińczyków je trzy posiłki dziennie: śniadanie w domu, obiad w miejscu pracy oraz kolacje w domu. Różnorodność oferowanych dań zależy od danego regionu, ale większość posiłków zawiera ryż. Popularne jest również jedzenie zup nawet tych słodkich w smaku. Jedzenie w Chinach jest ważnym wydarzeniem społecznym, dlatego wszystkie dania są ogólnodostępne na stole - nie ma podziału na konkretne porcje na talerzu. Każdy może dowolnie próbować przygotowane potrawy oraz mieszać smaki.

Ciekawostką jest, że Chińczycy gaszą pragnienie zupą lub wodą, w której wcześniej był gotowany ryż. Bardzo popularny do picia jest chiński rosół z warzywami lub grzybami. Chińczycy wierzą, że oprócz nawodnienia rosół ten pomaga oczyścić układ trawienny i skutecznie stymuluje metabolizm. W przeciwieństwie do innych państw, w Chinach za stosowne uznaje się siorbanie zupy lub makaronu - jest to nietypową formą przekazu dla kucharza lub gospodarza,który ma pewność, że przygotowany przez niego posiłek był naprawdę smaczny.

Francuzi jedzą trzy razy dziennie bez podjadania między posiłkami. Śniadanie jest zazwyczaj najlżejszym posiłkiem zwykle składającym się z kawy i bagietki. Typowy francuski obiad lub kolacja składa się z jakiegoś gatunku mięsa: wołowiny, wieprzowiny lub drobiu. Francuzi mają tendencję do kupowania świeżego mięsa z rzeźni, gdzie mogą dokładnie przed zakupem obejrzeć konkretny kawałek, a nawet wynegocjować cenę. Oprócz mięsa Francuzi mają słabość do podrobów, kiełbas, wędlin oraz pasztetów.

Francuzi jedzą głównie przy stole, nie są wielbicielami spożywania posiłków w drodze, na spacerze czy podczas zakupów. Nie jedzą również przed tv czy komputerem. We Francji ważną rolę odgrywają również warzywa, które najczęściej kupowane są na straganach. Francuzi najbardziej preferują jeść bakłażany, cebulę, por, pomidory, fasolkę szparagową, różne odmiany sałaty oraz większość zielonych warzyw, a także cukinię.

Nieodłącznym elementem francuskich posiłków są sery, które często serwowane są przed deserem. Każdy region Francji może się poszczycić innym gatunkiem. Francuska miłość do jedzenia nie ogranicza się tylko do konsumpcji, ale również do dyskusji na temat żywności. Dzieci i dorośli uwielbiają mówić o jedzeniu oraz w trakcie spożywania potraw planują dania na kolejne posiłki.