zajawka artykułu

ŚWIATOWE NAWYKI ŻYWIENIOWE cz.II

Nawyki żywieniowe w różnych częściach świata oraz rodzaj spożywanych produktów są ściśle związane z tradycją oraz kulturą. W drugiej części artykułu kolejne kraje i ciekawostki związane z kulinarnymi słabościami.

W Meksyku rodzaj spożywanych posiłków oraz nawyki kulinarne są bardzo zróżnicowane w zależności od dochodów i klasy społecznej. Meksykanie jedzą trzy główne posiłki. Śniadanie może składać się z kawy i owoców tropikalnych lub słodkiego pieczywa, jogurtu, tostów, a nawet z tortilli nadziewanej jajkiem sadzonym, pomidorami, cebulą oraz sosem chili. W Meksyku niezwykle popularne są dania ostre podawana na ciepło. Głównym posiłkiem jest obiad, który zazwyczaj składa się z przystawki, zupy, sałatki oraz dania głównego - jest to zazwyczaj mięso lub owoce morza, ryż, fasola i oczywiście różnorodne, gorące tortille.

Kolacja spożywane jest w wieczornych godzinach i jest to najlżejszy ze wszystkich posiłków. W Meksyku popularne jest również spożywanie warzyw i owoców takich jak pomidory (wszystkie odmiany) słodkie ziemniaki, kukurydza, papryka, fasola, awokado, mango, ananas, papaja, ostre papryczki: poblano, chili, jalapeno, serrano, chipotle. W restauracjach za normę uznano doliczanie napiwku w wysokości 15%. W Meksyku obchody najważniejszych świąt są nie tylko powodem do świętowania, ale również do przygotowania tradycyjnych potraw. 

Włoskie jedzenie oraz wino jest niemalże słynne jak włoscy artyści. Oliwki, oliwa, trufle, pasty, pizza, bruschetta czy mozzarella są symbolem tego kraju. Włosi nie uznają kuchni w stylu fast food. Są zdania, że slow food to połączenie dobrego jedzenia z chwilą relaksu. Najbardziej popularne są lokalne i tradycyjne dania oraz produkty charakterystyczne dla danego regionu. W rzeczywistości jedzenie stanowi jeden z głównych fundamentów kultury włoskiej, a samo spożywanie posiłku czy to w domu, czy w gronie przyjaciół lub w restauracji jest samą przyjemnością.

Większość z Włochów zna chociaż jeden przepis na tradycyjne i rodzinne danie, które jest przekazywane z pokolenia na pokolenie. Z reguły jedzą trzy posiłki dziennie. Dorośli jedzą lekkie śniadanie często zatrzymując się w kawiarniach w drodze do pracy na filiżankę cappuccino lub espresso z dodatkiem rogalika lub ciastka drożdżowego. Obiad i kolacja składają się z antipasto, czyli przystawek w postaci różnych wędlin, serów, oliwek oraz warzyw. Na przystawkę może być podana bruschetta, chleb maczany w oliwie lub sałatka caprese. Do dań głównych, które składają się przeważnie z mięsa lub ryb obowiązkowym dodatkiem jest chleb i wino. Kolejnym znakiem rozpoznawczym Włochów jest sezonowość produktów - żaden kucharz nie przygotuje potrawy z produktów poza ich sezonem. 

W kuchni oraz podejściu do jedzenia Włosi mają swoje żelazne zasady: ketchup to nie sos, nigdy nie należy łączyć ryb z parmezanem, pizze powinno się jeść rękami bez dodatku sosu. Oliwa z oliwek, sól, cytryna oraz ocet to jedyne i główne składniki dodane do sałatek, podczas posiłku należy pić jedynie wodę lub wino - piwo jest dozwolone tylko do pizzy, makaron musi być zawsze all dente, nie każdy rodzaj makaronu pasuje do sosu bolognese czy pesto, cappuccino można wypić na śniadanie lub podczas popołudniowej przerwy, ale całkowicie jest zabronione podczas jedzenia.

Szwedzi są bardzo systematyczni jeśli chodzi o regularność i harmonogram spożywanych posiłków zwłaszcza w dni pracujące. Typowe szwedzkie śniadanie składa się z twardego sera, kiełbasy, jajka lub kanapki z marmoladą. Do picia podawana jest zazwyczaj kawa, gorąca czekolada, herbata, mleko lub sok. Niektórzy wybierają na śniadanie owsiankę z borówkami lub inne rodzaje płatków polane jogurtem lub kwaśnym mlekiem. Szwedzi mają w zwyczaju przynosić do pracy lub szkoły przygotowane wcześniej w domu posiłki ze względu na wysokie ceny w restauracjach. Dzięki temu większość biur czy szkół ma w pełni wyposażone kuchnie.

Innym charakterystycznym zwyczajem jest obowiązkowa przerwa na kawę- około trzeciej popołudniu. Do kawy podawane są ciastka lub cynamonowe bułki, a z ciast najpopularniejsze jest marcepanowe zwane princesstarta zrobione z biszkoptu, warstwy marcepanu, dżemu, kremu waniliowego oraz bitej śmietany. Na obiad bardzo często spożywane są klopsiki, kopytka, grzyby oraz różnorodne zupy na bazie groszku lub przypominające grochówkę. Zupy najczęściej są czwartkowymi posiłkami. W czasie kolacji je się dużo sałatek oraz ryb. Szwecja to także popularność śledzi i ich różnorodne przygotowanie, które mogą być marynowane ze śmietaną, musztardą, cebulą, czosnkiem i koperkiem. Podawane są często z gotowanymi ziemniakami, ostrym serem lub jajkiem ugotowanym na twardo.

Pisząc o nawyk żywieniowych w Szwecji warto wspomnieć o znanej na całym świecie formie bufetu. Tradycyjny stół szwedzki zwany Smorgasbord obejmuje różnorodne ciepłe i zimne dania takie jak śledzie, wędzonego węgorza, pieczeń wołową, ryby w galarecie, gotowane ziemniaki, anchois, szwedzkie klopsiki zwane kottbullar, wędzony lub marynowany solą i koperkiem łosoś, skorupiaki oraz kromki chleba żytniego. Jeśli chodzi o napoje alkoholowe w Szwecji znane jest zamiłowanie do wódki lub piwa.