25 NOWYCH PRODUKÓW W DIETETYKPRO - PRODUKTY Z BIAŁKIEM OWADÓW


W związku z rosnącym zainteresowaniem alternatywnymi źródłami białka wśród konsumentów zespół DietetykPro rozszerza bazę o produkty, które zawierają białko owadów. Coraz więcej konsumentów decyduje się na zakup tego typu żywności, ponieważ jej produkcja jest bardziej przyjazna dla środowiska, w porównaniu z hodowlą zwierząt gospodarczych. Produkty z białkiem owadów zyskują one coraz większą popularność w Europie i na świecie. Od teraz możesz uwzględniać w jadłospisach swoich pacjentów produkty bazujące na mącznikach, świerszczach czy szarańczy.



Dlaczego warto dodać do swojej diety białko owadów?



Białko pochodzące z owadów to nie tylko innowacja kulinarna, ale przede wszystkim pełnowartościowe źródło składników odżywczych. Owady jadalne zawierają m.in.:
  • aminokwasy egzogennych,
  • dużo żelaza, cynku i witaminy B12,
  • błonnik w postaci chityny,
  • niewielką ilość tłuszczów nasyconych.
100 g świerszczy zawierają aż 69 g białka, co w porównaniu do wieprzowiny (17 g), wołowiny (19,4 g) i drobiu (19,5 g), czyni je doskonałym źródłem białka. Zawartość wapnia w 100 g świerszczy to aż 75,7 mg, gdzie w mięsie te wartości wynoszą od 6,7 mg do 14 mg. Warto również podkreślić wysoką zawartość żelaza - 9,5 mg w 100 g produktu, natomiast w mięsie wynosi ona jedynie około 1,2 mg.

Bezpieczeństwo żywności zawierającej białko owadów



Nowe produkty pojawiające się na rynku z pewnością mogą budzić obawy w bezpieczeństwie ich spożywania. Produkty zawierające białko z owadów, dopuszczone do obrotu na terenie Unii Europejskiej, muszą spełniać rygorystyczne normy bezpieczeństwa żywności. Każdy nowy składnik pochodzenia owadziego podlega ocenie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który analizuje jego skład, sposób przetwarzania oraz potencjalne ryzyko dla zdrowia.

Białko z owadów jest całkowicie bezpieczne do spożycia pod warunkiem, że pochodzi z kontrolowanych hodowli i zostało odpowiednio przygotowane technologicznie. Owady hodowane są w ściśle kontrolowanych warunkach, bez stosowania antybiotyków czy hormonów wzrostu.

Troska o planetę



Warto pamiętać, że hodowla owadów ma znacznie mniejszy wpływ na środowisko niż tradycyjna produkcja mięsa:
  • niższa emisja gazów cieplarnianych - owady emitują 1 g gazów cieplarnianych przy produkcji 1 kg białka, natomiast przy produkcji wołowiny to aż 2 850 g
  • mniejsze zużycie wody i paszy - do wyprodukowania 1 kg białka owadów potrzeba jedynie 1 litr wody i 1 700 g paszy, a produkcja wołowiny potrzebuje aż 22 000 litrów wody i 10 000 g paszy!
  • możliwość hodowli w każdym klimacie i środowisku
  • wykorzystywanie mniejszego terenu do hodowli - potrzeba kilkunastokrotnie mniej miejsca na hodowlę owadów, można je hodować również wertykalnie.


Choć jedzenie owadów wciąż budzi kontrowersje, świadomość ich wartości odżywczych i korzyści ekologicznych rośnie. Włączenie tych produktów w jadłospisach Twoich pacjentów może być również okazją do edukacji i pokazania, jak nowoczesne żywienie łączy się z troską o planetę.

Zastosowanie produktów z białkiem owadów w kuchni



Produkty, które zawierają białko owadów mogą być wszechstronnym składnikiem w kuchni Twojego Pacjenta. Dzięki wysokiej wartości odżywczej i neutralnemu smakowi sprawdzi się w wielu rodzajów potraw i specjalistycznych diet, np.:
  • mąka ze świerszczy - świetnie nadaje się do m.in. do wypieków ciast, chleba, przygotowania naleśników
  • proteinowe batony - są doskonałą, szybką przekąską, szczególnie przed lub po treningu
  • makaron z białkiem owadów - idealna propozycja dla osób, które ograniczają mięso, ale zależy im na dostarczeniu organizmowi pełnowartościowego białka
  • odżywki białkowe na bazie owadów - stanowią doskonałą alternatywę dla białek zwierzęcych i roślinnych, mogą być dodawane do smoothie, owsianki czy jogurtu, szczególnie polecane są w diecie wysokobiałkowej lub przy budowaniu masy mięśniowej.
  • suszone owady (np. szarańcza, świerszcze) - jako chrupiąca przekąska stanowią idealny zamiennik słonych przekąsek.




Spis nowych produktów w DietetykPro



  • Baton proteinowy ze świerszczy gorzka czekolada i wiśnia Sens Pleasure
  • Odżywka białkowa ze świerszczy Truskawkowa Sens
  • Odżywka białkowa ze świerszczy bananowa Sens
  • Baton proteinowy z mąki ze świerszczy Serious Sens
  • Chipsy proteinowe ze świerszczy solone Sens
  • Chipsy proteinowe ze świerszczy Czosnek i zioła Sens
  • Baton Proteinowy ze świerszczy masło orzechowe i cynamon Sens Serious
  • Chipsy proteinowe z grochu i mąki ze świerszczy Sens
  • Białko ze Świerszczy Czekoladowe Sens
  • Mąka ze świerszczy do gotowania i pieczenia Sens
  • Makaron proteinowy ze świerszczy
  • Chrupiące Świerszcze słony karmel Food Bugs
  • Chrupiące świerszcze musztarda z miodem Food Bugs
  • Chrupiące świerszcze parmezan Food Bugs
  • Suszone mączniki z solą morską Food Bugs
  • Suszone mączniki pomidor z ziołami Food Bugs
  • Chrupiące pieczone świerszcze w mlecznej czekoladzie z cynamonem Sens
  • Chrupiące świerszcze chili z limonką Food Bugs
  • Czekolada gorzka z mączniakami Food Bugs
  • Suszona szarańcza naturalny smak Food Bugs
  • Chrupiące świerszcze śmietana z cebulą Food Bugs
  • Chrupiące świerszcze naturalny smak Food Bugs
  • Chrupiące świerszcze Sól morska Food Bugs
  • Suszona szarańcza papryczka piri-piri Food Bugs
  • Chrupiące świerszcze Kurczak BBQ Food Bugs

DietetykPro to nowoczesny program dietetyczny do układania jadłospisów, który stale rozwijamy, aby jak najlepiej wspierać dietetyków w codziennej pracy. Oferujemy intuicyjne i nowoczesne narzędzie ze stale poszerzaną bazą produktów i potraw, w najniższej cenie na rynku!

Jeśli jeszcze nie jesteś użytkownikiem DietetykPro, przetestuj program przez 7 dni - całkowicie za darmo! Dołącz do PROfesjonalistów!

Copyright 2025 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności