
30 NOWYCH PRZEPISÓW LOW CARB W DIETETYKPRO
Zespół DietetykPro stale rozwija bazę o nowe produkty oraz potrawy. Tym razem przygotowaliśmy dla Was 30 nowych przepisów, które doskonale sprawdzą się przy komponowaniu jadłospisów zgodnych z założeniami diety low carb, czyli o obniżonej zawartości węglowodanów. Wśród nowych propozycji znajdziecie m.in. pomysły na sycące, białkowo-tłuszczowe śniadania, czy na ciekawe i niecodzienne przekąski. Dzięki nim możecie jeszcze lepiej dopasować jadłospis do potrzeb pacjentów, którzy szukają alternatywnych sposobów żywienia.
Dla kogo dieta low carb?
Dieta low carb może przynosić korzyści tym pacjentom, którzy m.in. chcą poprawić wygląd swojej sylwetki lub zadbać o zdrowie metaboliczne. Dietetycy zalecają pacjentom dietę low carb przy redukcji masy ciała, ponieważ, ze względu na ograniczenie podaży węglowodanów, może stabilizować się poziom glukozy we krwi, co sprzyja zmniejszeniu napadów głodu i ułatwia kontrolę apetytu. Taki sposób odżywiania bywa także korzystny dla osób cierpiących na zaburzenia gospodarki węglowodanowej, np. insulinooporność, stan przedcukrzycowy, a także na zespół metaboliczny, ponieważ pomaga pacjentom unikać skoków poziomu cukru we krwi i wspiera lepszą wrażliwość tkanek na insulinę. Low carb może sprawdzić się także u pacjentów, którzy lepiej czują się po posiłkach bogatszych w białko i tłuszcze, ponieważ takie potrawy pozwalają dłużej odczuwać sytość.
Należy pamiętać, że choć dieta low carb posiada wiele zalet, nie zawsze będzie odpowiednim wyborem dla każdego – zwłaszcza dla pacjentów, którzy wybierają ją jako jedyny i długoterminowy model odżywiania. Grupami, które szczególnie są narażone na ryzyko niedoborów pokarmowych, są np. kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci oraz młodzież w okresie wzrostu. Należy również pamiętać, że w przypadku niektórych schorzeń, takich jak choroby nerek czy wątroby, zbyt duża ilość białka lub tłuszczu w diecie może być niewskazana. Dieta powinna przede wszystkim wspierać zdrowie – dlatego tak ważne jest, by była dobrana indywidualnie, z uwzględnieniem wszystkich potrzeb pacjenta.

Spis nowych potraw w DietetykPro:
- Dorsz z puree z kalafiora
- Pomidor nadziewany pastą z tuńczyka i serka
- Naleśniki z mąki z ciecierzycy z łososiem i serkiem
- Tatar z łososia z imbirem
- Makaron z cukinii z sosem bolognese
- Łódeczki z sałaty rzymskiej z krewetkami i awokado
- Pizza na spodzie tuńczykowym
- Pieczarki faszerowane szpinakiem
- Orzechowe kulki mocy w czekoladzie
- Kotlety (kofty) z indyka
- Lasagne bez makaronu
- Rolada paprykowa z serkiem, szpinakiem i orzechami
- Roladki ze schabu z fetą i suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane serem pleśniowym i koperkiem
- Zapiekane krewetki w sosie śmietanowym
- Kurczak wędzony w sosie śmietanowo-porowym
- Jajka w kokilkach ze szpinakiem i szynką parmeńską
- Pasta z tuńczyka i oliwek na plastrach ogórka
- Proteinowy mus czekoladowy z serka wiejskiego
- Omlet ze szpinakiem i fetą
- Seler naciowy z dipem serowym
- Wytrawne gofry z kurczaka i sera z sosem czosnkowym
- Nuggetsy z kalafiora z dipem z awokado
- Łosoś gotowany na parze ze szparagami i jajkiem w koszulce
- "Ryż" z kalafiora z kurczakiem curry
- Stripsy w panierce z orzechów z sosem orzechowo-limonkowym
- Kurczak w sosie z mascarpone i musztardy
- Jajka po szkocku z piekarnika z sosem chrzanowo-musztardowym
- Łosoś w panierce z sezamu z sałatką z awokado i rukolą
- Kokosowa siemianka z masłem orzechowym
Nie jesteś jeszcze użytkownikiem DietetykPro? Przetestuj program bezpłatnie w pełnej wersji i dołącz do PROfesjonalistów!
Copyright 2025 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone