NOWE POTRAWY W DIETETYKPRO - EKSPRESOWE PRZEPISY IDEALNE DLA ZABIEGANYCH



Czy Twój pacjent ma 15 minut na obiad? A może sam szukasz przepisów, które uratują dzień bez stania godzinami przy garach? 

Mamy dobrą wiadomość! W DietetykPro pojawiła się nowa paczka przepisów. 20 nowych, ekspresowych propozycji, które łączą w sobie prostotę, szybkość przygotowania i odpowiednie zbilansowanie makroskładników!



Skład ma kluczowe znaczenie!



Uświadom pacjenta, że mniej znaczy więcej.

Współczesne półprodukty mogą być świetnym rozwiązaniem, jeśli tylko wiemy, na co zwrócić uwagę przy ich zakupie. W końcu zdrowa dieta to nie tylko warzywa gotowane na parze, a też mądre wybory w sklepie, które pozwalają jeść dobrze, pomimo braku czasu na przygotowywanie posiłków. Pierwszym krokiem przy wyborze gotowych produktów jest analiza etykiety. Im krótszy i bardziej zrozumiały skład, tym lepiej. Warto wybierać produkty, których skład przypomina domowy przepis, czyli prosty i bez zbędnych dodatków. Produkty wysokiej jakości nie powinny zawierać:
  • sztucznych barwników i aromatów,
  • konserwantów o niejasnym działaniu (np. azotyny, fosforany),
  • syropów glukozowo-fruktozowych, tłuszczów utwardzonych i skrobi modyfikowanej.


Dodatkowo przy wyborze dań gotowych i półproduktów warto zwrócić szczególną uwagę na trzy elementy:
  • Białko – powinno być obecne w każdym głównym posiłku. Wybieraj produkty zawierające tofu, jaja, nasiona roślin strączkowych, ryby, chudy drób.
  • Błonnik – zwiększa sytość i wspiera perystaltykę. Dobrym wyborem będą produkty pełnoziarniste, warzywa i dodatki z nasionami.
  • Sód (sól) – zbyt wysoka zawartość soli w produktach gotowych to jeden z największych problemów.


Zwracaj uwagę na ilość i jakość




Wielkość porcji deklarowana na opakowaniu nie zawsze odpowiada rzeczywistemu zapotrzebowaniu energetycznemu i odżywczemu pacjenta. Zdarza się, że gotowy produkt ma:

  • zaniżoną gramaturę w stosunku do typowego posiłku (np. 200 g zamiast 400–500 g),
  • wysoką kaloryczność przy niewielkiej objętości (dużo energii, mało sytości),
  • niedobór warzyw, białka lub błonnika.
Jeśli danie gotowe to np. tylko makaron i sos, warto uzupełnić je o porcję warzyw (surowych, gotowanych lub mrożonych), aby stworzyć pełnowartościowy posiłek. Pacjent może trzymać w lodówce lub zamrażarce gotowe "warzywne dodatki awaryjne", np. mrożoną włoszczyznę, groszek, brokuły czy mieszankę warzyw stir-fry. Ich przygotowanie zajmie 3–5 minut, a znacząco podniosą wartość odżywczą i objętość posiłku bez nadmiernego zwiększania kaloryczności. Można też sięgnąć po garść rukoli, kilka pomidorków koktajlowych, kiełki albo zblendować pomidora i dodać jako sos.

Dlaczego nowa paczka przepisów będzie przydatna?



Nasza nowa paczka przepisów zawiera propozycje:
  • Gotowe w kilkanaście minut
  • Oparte na półproduktach i gotowych elementach (np. gnocchi, sosy, kotlety, pierogi)
  • Łatwe do przygotowania nawet bez kulinarnych zdolności
  • Idealne do wrzucenia w jadłospis pacjenta, który nie ma czasu ani siły na gotowanie

Każdy przepis został wprowadzony z myślą o realiach życia pacjentów: po pracy, między zajęciami, z dzieckiem na rękach, czy w przerwie między spotkaniami. Dzięki temu możesz proponować swoim pacjentom rozwiązania, które są nie tylko zdrowe, ale i realne do wdrożenia. Pamiętaj, że to właśnie takie działania zwiększają skuteczność zaleceń i zadowolenie z terapii żywieniowej.

Spis nowych potraw w DietetykPro



  • Pita z pomidorową ciecierzycą
  • Pinsa z rukolą oraz burratą
  • Bułki zapiekane z sosem bolońskim oraz z rukolą i surówką
  • Makaron z czerwonej soczewicy z roślinnymi klopsami w sosie słodko-kwaśnym
  • Kopytka z kurczakiem i cukinią w sosie curry
  • Wegetariański burger z warzywami
  • Zupa krem z pomidorów z serem i grzankami
  • Kasza z warzywami w sosie meksykańskim
  • Curry w stylu indyjskim z ryżem
  • Grecka pita z burakiem
  • Kopytka w sosie z grzybami i szpinakiem
  • Klopsy roślinne w sosie pomidorowym z ziemniakami i surówką z marchewki
  • Naleśniki z jabłkiem w sosie jogurtowym
  • Ryż po chińsku z tofu
  • Makaron z ciecierzycy z kurczakiem w sosie bolońskim
  • Wrap z burakiem, hummusem i rukolą
  • Gnocchi z gotowym pesto oraz z tofu
  • Gotowe pierogi z owocami ze skyrem
  • Kotlet warzywny z frytkami i sałatką
  • Kluski śląskie z jajkiem sadzonym i surówką


DietetykPro jest najczęściej wybieranym programem przez dietetyków w Polsce. Stale poszerzamy naszą bazę produktów oraz potraw biorąc pod uwagę zmieniające się trendy żywieniowe. Z nami możesz mieć pewność, że korzystasz z nowoczesnego, intuicyjnego i stale aktualizowanego narzędzia, dzięki któremu szybko i efektywnie ułożysz jadłospisy dla swoich pacjentów.


Nie korzystasz jeszcze z programu? Dołącz do PROfesjolanistów i przetestuj bezpłatnie przez 7 dni pełną wersję programu!

Copyright 2025 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności