VI OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA DIETETYKI CONGRESSUS DIETETICA


Już w najbliższy piątek odbędzie się dwudniowa VI Ogólnopolska Konferencja Dietetyki Congressus Dietetica w Centrum Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Tegoroczny zjazd konferencji głównie poświęcony będzie tematyce związanej z żywieniem w chorobach autoimmunologicznych oraz suplementacji diety. DietetykPro już po raz kolejny bierze udział w taki prestiżowym wydarzeniu- Wy też musicie tam być!



PROGRAM KONFERENCJI:

Piątek, 1 kwietnia 2016r.

7.00-9.15 Rejestracja uczestników

9.15-9.30 Uroczyste rozpoczęcie Konferencji

9.30-10.00 Choroby autoimmunizacyjne- przełamanie tolerancji na własne antygeny Prof. Dr hab. n. med. Ewa Brzezińska-Błaszczyk

10.00-10.30 Skuteczny model żywienia w łuszczycy oraz łuszczycowym zapaleniu stawów Dr n. med. Agnieszka Owczarczyk-Saczonek

10.30-11.00 Mikrobiota jelitowa a choroby autoimmunizacyjne – czy probiotyki mogą mieć znacznie w profilaktyce i leczeniu tych chorób? Prof. dr hab. n. med. Bożena Cukrowska                                        

11.00-11.30 Przerwa kawowa / sesja plakatowa

11.30-12.00 Sesja satelitarna

12.00-12.30 Wpływ diety na produkcję hormonów tarczycy i możliwości zmniejszenia autoimmunologicznego ataku Mgr  Ewa Trusewicz

12.30-13.00 Zastosowanie specyficznych diet w chorobach tarczycy Mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz

13.00- 13.30 Epidemiologia nieswoistych chorób zapalnych jelit Dr n. med. Katarzyna Neubauer

13.30-14.30 Obiad

14.30-14.45 Sesja satelitarna

14.45-17.00 Sesja prac własnych

14.45-15.00 Wegetarianizm i weganizm w sporcie wytrzymałościowym Małgorzata Jachacz-Łopata, Daniela Milka, Wirginia Likus, Grzegorz Grzegorz, Karolina Sieroń-Stołtny

15.00-15.15 Pacjent otyły metabolicznie z prawidłową masą ciała – wyzwanie dla współczesnego dietetyka? Katarzyna Pastusiak, Juliusz Przysławski

15.15-15.30 Optymalna strategia poprawy parametrów antropometrycznych i biochemicznych w grupie byłych sportowców Joanna Hołowko

15.30-15.45 Analiza wybranych markerów stresu oksydacyjnego w moczu osób o podwyższonej aktywności fizycznej w relacji do deklarowanego poziomu spożycia owoców i warzyw Krystyna Pogoń, Piotr Pogoń, Magdalena Dyja, Paulina Syc, Magdalena Muszyńska

15.45-16.00 Celiac Dietary Adherence Test i Standardized Dietitian Evaluation - nowe testy służące do oceny przestrzegania diety bezglutenowej przez pacjentów z celiakią Katarzyna Gładyś, Marek Guzek

16.00-16.15 Psychologiczne czynniki ryzyka dla niepomyślnego przebiegu terapii otyłości u dorastających dziewcząt Leszek Putyński

16.15-16.30 Stosowanie wybranych preparatów witaminowych i mineralnych przez chorych przebywających na oddziale onkologicznym Anna Czekajło, Malwina Madalińska, Anna Kawicka, Dorota Różańska, Bożena Regulska-Ilow, Tomasz Kłaniewski, Andrzej Szuba

16.30-16.45 Zwyczaje żywieniowe pacjentek z chorobą Hashimoto a redukcja masy ciała Katarzyna Kowalcze

17.00 Zakończenie pierwszego dnia Konferencji

 

Sobota, 2 kwietnia 2016r.

9.00- 9.30 Najnowsze doniesienia naukowe w żywieniu chorych na stwardnienie rozsiane Dr Marta Dąbrowska-Bender, Mgr Aleksandra Gołąbek

9.30-10.00 Bezpieczeństwo stosowania suplementów diety na odchudzanie Dr n. med. mgr chemii Marcin Zawadzki

10.00- 10.30 Znaczenie i rola fizjologiczna suplementacji magnezu Prof. dr hab. n. med. Maria Iskra

10.30-11.00 Rekomendacje suplementacji witaminą D - które wybrać i dlateczego? Dr hab. n. med. Paweł Płudowski

11.00-11.30 Przerwa kawowa

11.30-12.00 Sesja satelitarna

12.00-12.30 Zastosowanie kreatyny i HMB u pacjentów starszym wieku Prof. dr hab. n. med. Tomasz Kostka

12.30-13.00 Metabolizm żelaza a choroby- rola diety i wysiłku fizycznego Prof. dr hab. med. Jędrzej Antosiewicz

13.00-13.30 Rola selenu w chorobie Hashimoto w świetle najnowszych doniesień naukowych Mgr Jadwiga Kryczyk-Kozioł

13.30-14.00 Działanie suplementów diety w świetle przekazu dla konsumentów– ocena rzetelności i zgodności z prawem. Dr Regina Wierzejska

14.00-15.00 Obiad

15.00-15.15 Sesja satelitarna: Analiza pierwiastkowa włosa jako diagnostyka równowagi mikro i makroelementów w organizmie człowieka Jerzy Maslanky

15.15-15.45 Aminokwasy rozgałęzione w żywieniu klinicznym i dietetyce Dr hab. Małgorzata Drywień

15.45-16.15 Suplementacja karnityną, jako istotny czynnik terapeutyczny w wybranych rzadkich chorobach metabolicznych Mgr Ewa Ehmke vel. Emczyńska-Seliga

16.15-16.45 Suplementacja w kontuzjach, urazach i procesach odnowy sportowców Dr Krzysztof Durkalec-Michalski

17.00 Zakończenie konferencji/ rozdanie certyfikatów

 

 

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności