VI OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA DIETETYKI CONGRESSUS DIETETICA
Już w najbliższy piątek odbędzie się dwudniowa VI Ogólnopolska Konferencja Dietetyki Congressus Dietetica w Centrum Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Tegoroczny zjazd konferencji głównie poświęcony będzie tematyce związanej z żywieniem w chorobach autoimmunologicznych oraz suplementacji diety. DietetykPro już po raz kolejny bierze udział w taki prestiżowym wydarzeniu- Wy też musicie tam być!
PROGRAM KONFERENCJI:
Piątek, 1 kwietnia 2016r.
7.00-9.15 Rejestracja uczestników
9.15-9.30 Uroczyste rozpoczęcie Konferencji
9.30-10.00 Choroby autoimmunizacyjne- przełamanie tolerancji na własne antygeny Prof. Dr hab. n. med. Ewa Brzezińska-Błaszczyk
10.00-10.30 Skuteczny model żywienia w łuszczycy oraz łuszczycowym zapaleniu stawów Dr n. med. Agnieszka Owczarczyk-Saczonek
10.30-11.00 Mikrobiota jelitowa a choroby autoimmunizacyjne – czy probiotyki mogą mieć znacznie w profilaktyce i leczeniu tych chorób? Prof. dr hab. n. med. Bożena Cukrowska
11.00-11.30 Przerwa kawowa / sesja plakatowa
11.30-12.00 Sesja satelitarna
12.00-12.30 Wpływ diety na produkcję hormonów tarczycy i możliwości zmniejszenia autoimmunologicznego ataku Mgr Ewa Trusewicz
12.30-13.00 Zastosowanie specyficznych diet w chorobach tarczycy Mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz
13.00- 13.30 Epidemiologia nieswoistych chorób zapalnych jelit Dr n. med. Katarzyna Neubauer
13.30-14.30 Obiad
14.30-14.45 Sesja satelitarna
14.45-17.00 Sesja prac własnych
14.45-15.00 Wegetarianizm i weganizm w sporcie wytrzymałościowym Małgorzata Jachacz-Łopata, Daniela Milka, Wirginia Likus, Grzegorz Grzegorz, Karolina Sieroń-Stołtny
15.00-15.15 Pacjent otyły metabolicznie z prawidłową masą ciała – wyzwanie dla współczesnego dietetyka? Katarzyna Pastusiak, Juliusz Przysławski
15.15-15.30 Optymalna strategia poprawy parametrów antropometrycznych i biochemicznych w grupie byłych sportowców Joanna Hołowko
15.30-15.45 Analiza wybranych markerów stresu oksydacyjnego w moczu osób o podwyższonej aktywności fizycznej w relacji do deklarowanego poziomu spożycia owoców i warzyw Krystyna Pogoń, Piotr Pogoń, Magdalena Dyja, Paulina Syc, Magdalena Muszyńska
15.45-16.00 Celiac Dietary Adherence Test i Standardized Dietitian Evaluation - nowe testy służące do oceny przestrzegania diety bezglutenowej przez pacjentów z celiakią Katarzyna Gładyś, Marek Guzek
16.00-16.15 Psychologiczne czynniki ryzyka dla niepomyślnego przebiegu terapii otyłości u dorastających dziewcząt Leszek Putyński
16.15-16.30 Stosowanie wybranych preparatów witaminowych i mineralnych przez chorych przebywających na oddziale onkologicznym Anna Czekajło, Malwina Madalińska, Anna Kawicka, Dorota Różańska, Bożena Regulska-Ilow, Tomasz Kłaniewski, Andrzej Szuba
16.30-16.45 Zwyczaje żywieniowe pacjentek z chorobą Hashimoto a redukcja masy ciała Katarzyna Kowalcze
17.00 Zakończenie pierwszego dnia Konferencji
Sobota, 2 kwietnia 2016r.
9.00- 9.30 Najnowsze doniesienia naukowe w żywieniu chorych na stwardnienie rozsiane Dr Marta Dąbrowska-Bender, Mgr Aleksandra Gołąbek
9.30-10.00 Bezpieczeństwo stosowania suplementów diety na odchudzanie Dr n. med. mgr chemii Marcin Zawadzki
10.00- 10.30 Znaczenie i rola fizjologiczna suplementacji magnezu Prof. dr hab. n. med. Maria Iskra
10.30-11.00 Rekomendacje suplementacji witaminą D - które wybrać i dlateczego? Dr hab. n. med. Paweł Płudowski
11.00-11.30 Przerwa kawowa
11.30-12.00 Sesja satelitarna
12.00-12.30 Zastosowanie kreatyny i HMB u pacjentów starszym wieku Prof. dr hab. n. med. Tomasz Kostka
12.30-13.00 Metabolizm żelaza a choroby- rola diety i wysiłku fizycznego Prof. dr hab. med. Jędrzej Antosiewicz
13.00-13.30 Rola selenu w chorobie Hashimoto w świetle najnowszych doniesień naukowych Mgr Jadwiga Kryczyk-Kozioł
13.30-14.00 Działanie suplementów diety w świetle przekazu dla konsumentów– ocena rzetelności i zgodności z prawem. Dr Regina Wierzejska
14.00-15.00 Obiad
15.00-15.15 Sesja satelitarna: Analiza pierwiastkowa włosa jako diagnostyka równowagi mikro i makroelementów w organizmie człowieka Jerzy Maslanky
15.15-15.45 Aminokwasy rozgałęzione w żywieniu klinicznym i dietetyce Dr hab. Małgorzata Drywień
15.45-16.15 Suplementacja karnityną, jako istotny czynnik terapeutyczny w wybranych rzadkich chorobach metabolicznych Mgr Ewa Ehmke vel. Emczyńska-Seliga
16.15-16.45 Suplementacja w kontuzjach, urazach i procesach odnowy sportowców Dr Krzysztof Durkalec-Michalski
17.00 Zakończenie konferencji/ rozdanie certyfikatów
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone