WIELKANOC MOŻE BYĆ FIT!
Już za kilka dni rozpoczniemy świętowanie przy wielkanocnym stole, który zachwyca swoim wyglądem oraz kusi zapachem aromatycznych potraw.
Niektórzy z nas jednak obawiają się tradycyjnych, wielkanocnych potraw, które mogą przyczynić się do nadmiernych kilogramów. Zatem jeśli chcesz, aby wielkanocne potrawy nie obciążyły Twojego układu trawiennego koniecznie przeczytaj nasze propozycje na wielkanocne potrawy w wersji light.
DIETETYCZNY ŻUREK
Domowy zakwas na żurek
Składniki:
Pół szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
ząbek czosnku
2 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
liść laurowy.
Przygotowanie:
Do słoika włożyć zgnieciony czosnek i przyprawy. Wsypać mąkę i zalać pół litra ciepłej przegotowanej wody. Słoik przykryć gazą. Zakwas należy codziennie zamieszać o tej samej porze, aby nie powstała pleśń. Domowy zakwas jest gotowy po 4-5 dniach.
Żurek – przepis o obniżonej zawartości tłuszczu
Składniki:
0,5 litra zakwasu
2,5 litra bulionu przygotowanego według tego przepisu
250 kiełbasy z piersi kurczaka (np Morliny 93 % mięsa kurczaka)
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 10 g
ząbek czosnku
Przygotowanie:
Ugotuj bulion z piersi kurczaka według tego przepisu. Możesz gotować go pół godziny, zamiast godzinę. Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek. Gotuj kolejne pół godziny. Odcedź. Wlej zakwas (najpierw szklankę, a potem dolewaj sprawdzając, czy nie jest za kwaśny). Dopraw majerankiem, chrzanem i pieprzem.
źródło: dietetyczne-przepisy.net
ŁOSOSIOWE JAJA WIELKANOCNE
Składniki:
4 jajka
100g łososia wędzonego na zimno
2 łyżki sera białego chudego
1 szalotka
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego max. 3% tłuszczu
Sok z połowy cytryny
Sól, pieprz do smaku
Do przybrania posiekany szczypiorek i dwa małe pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Jajka ugotować, ostudzić, przekroić na połówki i wydrążyć żółtka. Puste białka odłożyć na talerz. Żółtka wrzucić na sitko i razem z serem białym przetrzeć do miski. Teraz dodajemy resztę składników - pokrojonego w miarę drobno łososia, majonez, jogurt i mieszamy na masę. Dodajemy sok z cytryny i sól z pieprzem czarnym do smaku. Gotową pastą wypełniamy białka tworząc niewielkie kopczyki na jajeczkach. Układamy na talerzyk, na którym ostatecznie postawimy na stole i posypujemy szczypiorkiem i ozdabiamy kawałkami pomidorków.
źródło:dietetyczniesiostro.blogspot.com
ZIELONA SAŁATKA
Składniki:
1 żółta papryka
2 pomidory
1 biała cebula
garść rukoli
garść roszponki
garść listków szpinaku i botwinki
mała sałata masłowa
2 łyżki octu balsamicznego białego
3 łyżki oliwy
łyżeczka tabasco
łyżka miodu
ząbek czosnku
sól
Przygotowanie:
Opłukać liście sałaty, roszponki, rukoli, szpinaku i botwinki. Osuszyć. Pomidory pokroić na cząstki. Oczyszczoną paprykę pociąć w paseczki. Obrać cebulę i pokroić w talarki. Wszystki przygotowane składniki wymieszać w dużej salaterce. 2. Przygotować sos: ocet balsamiczny utrzeć na gładko z miodem i tabasco oraz szczyptą soli. Bezpośrednio do sosu wcisnąć (miażdżąc w prasce) czosnek. Następnie stale ucierając widelcem dodawać małe porcje oliwy (powinien powstać sos w konsystencji przypominjący rzadki majonez). Na koniec ewentualnie doprawić solą. Składnik sałatki skropić sosem, lekko przemieszać i natychmiast podawać.
źródło: smaker.pl
DIETETYCZNY MAZUREK Z KREMEM JAGLANYM
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej/z pełnego przemiału
1/2 szklanki mąki owsianej
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na krem:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
ok. 1 i 1/2 szklanki mleka
6-8 sztuk suszonych daktyli
1 dojrzały banan
8 kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie ciasta:
Składniki na ciasto połączyć na początku w misce, następnie gdy zaczną się sklejać przełożyć na blat wysypany mąką i wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne, konsystencja powinna przypominać plastelinę. Kulkę ciasta włożyć na 30 min do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość ok. 1 cm i przełożyć do formy wysmarowanej śladową ilością oliwy z oliwek oraz nakłuć dziurki widelcem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10-15 min. Lekko ostudzić.
Przygotowanie kremu:
Kaszę jaglaną przepłukać wodą w celu pozbycia się goryczki. Ugotować w mleku do miękkości z dodatkiem pokrojonych daktyli - mleko powinno zostać całe wchłonięte przez kaszę. Do ugotowanej kaszy dodać rozgniecionego banana oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Całość dokładnie zblendować. Masę przełożyć na upieczony spód, wygładzić i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować.
źródło: studentkanadiecie.blogspot.com
WARZYWNY PASZTET
Składniki:
1 szklankę czerwonej soczewicy
100 ml oliwy
3 ząbki czosnku
2 cebule
3 średnie marchewki
½ selera
2 łyżki masła orzechowego
3 całe jajka
Przyprawy: sól, pieprz, kminek, papryka ostra
Przygotowanie:
Warzywa trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na patelnię i smażymy dopóki nie zmiękną. Soczewicę zalewamy dwoma szklankami i gotujemy, aż soczewica wchłonie całą wodę i nabierze konsystencji puree. Następnie warzywa łączymy z soczewicą, dodajemy przyprawy, masło orzechowe i jaka. Wszystko mieszamy na gładką masę, przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą formy „keksówki”. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
źródło: magazyndietetyka.pl
MARCHEWKOWE CIASTKO
Składniki:
40g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
2 jajka
20-30g erytrytolu lub ksylitolu
2 średnie marchewki (ok. 200g)
50g jogurtu naturalnego
łyżka sezamu
łyżka oleju rzepakowego
cynamon
imbir
mielone goździki
proszek do pieczenia lub soda oczyszczona
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do niej mąkę, szczyptę proszku do pieczenia, jogurt naturalny i aromatyczne przyprawy. Dokładnie mieszamy lub miksujemy. Dodajemy sezam lub orzechy oraz olej rzepakowy. Żółtka oddzielam od białek. Żółtka dodajemy od razu do masy, a białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy słodzik. Ubite białko delikatnie łączymy z surowym ciastem. Masę przelewamy do kokilek i zapiekamy przez 35min w 180st.
źródło: kreatywny-makaron.blogspot.com
KREM CHRZANOWY
Składniki:
Kulki z białej kiełbasy:
1/2 kg mielonej wieprzowiny (najlepiej chuda karkówka i/lub szynka)
2-4 ząbki czosnku
sól i pieprz
majeranek
Zupa:
1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
1/4 dużego selera
2 pory, tylko biała część
1 ząbek czosnku
1 średnia cukinia
3-6 łyżek dobrego, ostrego chrzanu
1-3 łyżki soku z cytryny/octu winnego
sól i pieprz
dodatkowo:
jaja ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Mielone mięso wieprzowe doprawić czosnkiem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Dodać 1/2 szklanki zimnej wody i bardzo dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej uformować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Uwaga: Najwygodniej robi się kule wilgotnymi rękoma. Kulki gotować partiami (po około 5 minut) w wywarze. Wyjmować łyżką cedzakową i odstawić.
Do wywaru włożyć obrane i pokrojone w kostkę warzywa (seler, pory, czosnek, cukinię). Gotować na średnim ogniu 30 minut, a następnie dokładnie zmiksować blenderem. Zupę rozcieńczyć gorącą, przegotowaną wodą do pożądanej konsystencji. (Uwaga: Jeśli chcemy aby zupa była idealnie kremowa, przetrzeć ją dodatkowo przez sitko.) Dodać chrzan (ilość według własnego gustu) i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny/octem. Na koniec włożyć kulki z białej kiełbasy. Zupę ponownie zagotować.Krem chrzanowy podawać na gorąco z dodatkiem jaj ugotowanych na twardo.
źródło: lepszysmak.wordpress.com
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone