Ok, zamknij

Kompendium

Acydoza
-

Kwasica, to nagromadzenie we krwi nadmiaru substancji o właściwościach kwasowych (np. kwasu węglowego, ciał ketonowych, kwasu mlekowego) lub zmniejszenie poziomu węglowodanów, które powodują zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, co prowadzi do przesunięcia w kierunku kwaśnym. Przyczyną mogą być zaburzenia metabolizmu związane z takimi chorobami jak: cukrzyca, choroby nerek, przeszkody w oddychaniu, głodówka, nadmiar tłuszczu w diecie kosztem węglowodanów, spożywanie nadmiernych ilości produktów zakwaszających.

Czytaj więcej
Agar-agar
-

polisacharyd (galaktoza + anhydrogalaktoza, częściowo zestryfikowane kwasem siarkowym) otrzymywany z alg morskich i używany jako środek żelujący, który wiąże wodę w wyrobach cukierniczych, przetworach z owoców i mięs.

Czytaj więcej
Anorexia nervosa
-

Anorexia nervosa (inaczej jadłowstręt psychiczny) jest zaburzeniem psychicznym polegającym na narzucaniu sobie drastycznych ograniczeń w jedzeniu. Występuje najczęściej u dziewcząt oraz młodych kobiet, prowadząc do skrajnego wychudzenia, zaprzestania miesiączkowania oraz zaparć stolca.

Czytaj więcej
Apetizer
-

Apetizer to przekąska, bądź napój podawany przed posiłkiem na zaostrzenie apetytu. Jest to najczęściej lekkostrawny i tzw. "na kęs" posiłek.

Czytaj więcej
Aromaty
-

Aromaty to określane chemicznie substancje o właściwościach aromatyzujących, dozwolone do stosowania w produkcji żywności, w celu nadania jej zapachu i smaku.

Czytaj więcej
Aspartam E-951
-

Aspartam jest dipeptydem składającym się z fenyloalaniny i kwasu asparginowego. Stosowany jest jako sztuczny środek słodzący. Jest około 100-200 razy słodszy od sacharozy. Ma wartość energetyczną podobną do cukrów i białek, ale ze względu na to, że do uzyskania tego samego efektu słodzącego potrzeba go znacznie mniej, zmniejsza wartość energetyczną napojów i jest wykorzystywany w produkcji żywności niskoenergetycznej.

Czytaj więcej