Kompendium
Barwniki do barwienia żywności to dozwolone substancje nadające bądź przywracające barwę środkom spożywczym. Zwykle same nie są spożywane jako żywność i nie używane jako charakterystyczne jej składniki. Wśród dozwolonych do barwienia żywności barwników wyróżniamy: barwniki organiczne naturalne, barwniki organiczne identyczne z naturalnymi oraz barwniki organiczne syntetyczne i barwniki nieorganiczne.
nadmierne wydalanie gazów wytwarzanych przez mikroflorę w pasażu jelitowym, co spowodowane jest fermentacją nie strawionych peptydów i węglowodanów. Może być uzależnione od częstości wypróżnień lub zespołu złego wchłaniania.
Białko jest podstawowym składnikiem odżywczym. Obejmuje ono grupę wielkocząsteczkowych związków organicznych zawierających azot, które składają się z aminowkwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi.
Białko modyfikowane jest białkiem z surowców tracdycyjnych bądź niekonwencjonalnych uszlachetnionym przez nadanie pożądanych cech funkcjonalnych i/lub zwiększenie wartości odżywczej.
korzystne drobnoustroje znajdujące się w jelitach, których powstawaniu sprzyja spożywanie produktów zawierających te drobnoustroje np. fementowanych napojów mlecznych.
Blanszowanie jest sposobem przygotowania owoców i warzyw przed przystąpieniem do konserwacji, odwadniania bądź zamrażania, polegające na wystawienie produktów na krótkotrwałe działanie gorącej wody lub pary wodnej.
Błonnik nierozpuszczalny nazywany inaczej włóknem surowym, jest częścą błonnika pokarmowego nierozpuszczalnego w wodzie, słabych kwasach i zasadach. Obejmuje celulozę i ligninę, które nie będąc degradowane przez mikroflorę jelitową, stanowią balas i wpływają głównie na motorykę jelit oraz ograniczenie wartości energetycznej pożywienia.
Błonnik rozpuszczalny to część błonnika pokarmowego obejmująca pektyny, hemicelulozy, β-glukany i inne związki rozpuszczające się w wodzie, które mogą być degradowane w jelitach przez drobnoustroje m.in. do kwasów organicznych, dostarczając pewnych ilości energii.
Botulinizm jest zatruciem pokarmowym wywołanym przez jad kiełbasiany, który jest wytwarzany w produktach żywnościowych przez beztlenowe laseczki przetrwalnikowe Clostridium botulinum.
Bulimia (tzw. "wilczy głód") jest chorobą polegającą na niekontrolowanym objadaniu się na skutek niepochamowanego głodu, powodowana najczęściej przez zaburzenia psychosomatyczne. Możliwe jest przejście w jadłowstręt psychiczny lub występowanie z nim naprzemiennie.