Ok, zamknij

Kompendium

Barwniki
-

Barwniki do barwienia żywności to dozwolone substancje nadające bądź przywracające barwę środkom spożywczym. Zwykle same nie są spożywane jako żywność i nie używane jako charakterystyczne jej składniki. Wśród dozwolonych do barwienia żywności barwników wyróżniamy: barwniki organiczne naturalne, barwniki organiczne identyczne z naturalnymi oraz barwniki organiczne syntetyczne i barwniki nieorganiczne.

Czytaj więcej
Bębnica
-

nadmierne wydalanie gazów wytwarzanych przez mikroflorę w pasażu jelitowym, co spowodowane jest fermentacją nie strawionych peptydów i węglowodanów. Może być uzależnione od częstości wypróżnień lub zespołu złego wchłaniania.

Czytaj więcej
Białko
-

Białko jest podstawowym składnikiem odżywczym. Obejmuje ono grupę wielkocząsteczkowych związków organicznych zawierających azot, które składają się z aminowkwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi.

Czytaj więcej
Białko modyfikowane
-

Białko modyfikowane jest białkiem z surowców tracdycyjnych bądź niekonwencjonalnych uszlachetnionym przez nadanie pożądanych cech funkcjonalnych i/lub zwiększenie wartości odżywczej.

Czytaj więcej
Bifidobakteria
-

korzystne drobnoustroje znajdujące się w jelitach, których powstawaniu sprzyja spożywanie produktów zawierających te drobnoustroje np. fementowanych napojów mlecznych.

Czytaj więcej
Blanszowanie
-

Blanszowanie jest sposobem przygotowania owoców i warzyw przed przystąpieniem do konserwacji, odwadniania bądź zamrażania, polegające na wystawienie produktów na krótkotrwałe działanie gorącej wody lub pary wodnej.

Czytaj więcej
Błonnik nierozpuszczalny
-

Błonnik nierozpuszczalny nazywany inaczej włóknem surowym, jest częścą błonnika pokarmowego nierozpuszczalnego w wodzie, słabych kwasach i zasadach. Obejmuje celulozę i ligninę, które nie będąc degradowane przez mikroflorę jelitową, stanowią balas i wpływają głównie na motorykę jelit oraz ograniczenie wartości energetycznej pożywienia.

Czytaj więcej
Błonnik rozpuszczalny
-

Błonnik rozpuszczalny to część błonnika pokarmowego obejmująca pektyny, hemicelulozy, β-glukany i inne związki rozpuszczające się w wodzie, które mogą być degradowane w jelitach przez drobnoustroje m.in. do kwasów organicznych, dostarczając pewnych ilości energii.

Czytaj więcej
Botulinizm
-

Botulinizm jest zatruciem pokarmowym wywołanym przez jad kiełbasiany, który jest wytwarzany w produktach żywnościowych przez beztlenowe laseczki przetrwalnikowe Clostridium botulinum.

Czytaj więcej
Bulimia
-

Bulimia (tzw. "wilczy głód") jest chorobą polegającą na niekontrolowanym objadaniu się na skutek niepochamowanego głodu, powodowana najczęściej przez zaburzenia psychosomatyczne. Możliwe jest przejście w jadłowstręt psychiczny lub występowanie z nim naprzemiennie.

Czytaj więcej